logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Näin esineiden internetistä tehdään turvallinen

BloggausDigitaaliset varmenteet auttavat pitämään IoT-laitteet turvassa.

Tutkimusyhtiö Gartner arvioi, että vuoteen 2020 mennessä maailmassa on yli 20 miljardia nettiin kytkettyä laitetta. Kodin elektroniikan ja älypuhelinten lisäksi internetyhteyttä hyödyntävät muun muassa liikennevälineet, sairaalat ja tehtaat.

Yhteiskunnan ennennäkemätön verkottuminen tuo loputtomasti mahdollisuuksia ihmisten elämänlaadun parantamiseen. Samalla esiin on noussut uudenlaisia turvallisuushaasteita.

Vuonna 2015 jopa tuhansien potilaiden henkilötiedot saattoivat päätyä vääriin käsiin, kun rikolliset onnistuivat murtautumaan kolmen eri sairaalan tietokantoihin verkkoon kytkettyjen laitteiden avulla. Terveyteen liittyvä data on verkon pimeillä markkinoilla jopa arvokkaampaa, kuin luottokorttitiedot.

Viime vuonna joku otti haltuunsa kymmeniä miljoonia tulostimia, modeemeja ja muita verkkoon kytkettyjä laitteita. Ne usutettiin tukkimaan Twitterin ja Netflixin palveluja. Kyseessä oli toistaiseksi historian massiivisin Mirai-palvelunestohyökkäys.

Lista IoT-laitteita hyödyntävistä rikoksista kasvaa vuosi vuodelta. Jotta elämänlaatu todella paranisi, pitää esineiden internetistä tehdä turvallinen. Mutta miten?

DIGITAALISET VARMENTEET TURVAAVAT SELUSTASI

Yksi lupaava ratkaisu verkkoon liitettyjen laitteiden suojaamiseksi on julkisen avaimen infrastruktuuri (PKI, eli Public Key Infrastructure). Siinä nettiin kytketyille laitteille asennetaan yksilöllisenä tunnisteena toimiva digitaalinen varmenne, jonka avulla laitteet tunnistavat toisensa. Näin voidaan pitää huoli, että laitteet viestivät pelkästään halutussa ympäristössä.

Turvallisuuden varmistamiseksi laitteiden välinen viestintä salakirjoitetaan, jolloin datan kaappaaminen muuttuu huomattavasti vaikeammaksi.

”Telian SaaS CA -palvelussa yrityksille tarjotaan mahdollisuus hallita itse omien laitteidensa varmenteita. Omassa CA-ympäristössä laitteita voidaan lisätä tai poistaa helposti”, sanoo Telian järjestelmäpäällikkö Mika Liimatainen.

Digitaalisia laitevarmenteita käytetään tyypillisesti yritysten sisäverkkojen hallintaan. Kun yrityksen tai muun organisaation laitteet tai työpisteet suojataan varmenteilla, voidaan ulkopuolisten pääsyä käsiksi yksityisiin resursseihin vaikeuttaa huomattavasti.

”SaaS CA -mallissa varmenteet voidaan asentaa yrityksen tiloissa oleviin työasemiin tai työntekijöiden mobiililaitteille. Jos varmenteet asennetaan mobiililaitteille, työntekijät voivat kirjautua yrityksen verkkoon, mistä haluavat”, Liimatainen kertoo.

Jos sisäverkosta halutaan tehdä vielä turvallisempi, voidaan työasemat suojata henkilövarmenteilla, kuten puhelimeen asennettavalla mobiilivarmenteella. Silloin yrityksen verkkoon pääsee ainoastaan tietyllä laitteella, jonka käyttäminen edellyttää tietyn puhelimen hallintaa ja mobiilivarmenteen tunnuksen tietämistä.

”Hopealuotia kaikkien tietoturvauhkien eliminoimiseksi ei ole. Vaikka varmenteet toimisivat moitteitta, haavoittuvuuksia voi ilmetä toisaalla yritysten tietojärjestelmissä. Siksi varmenteiden lisäksi on hyvä varautua haavoittuvuuksiin kaikin mahdollisin tavoin”, Liimatainen muistuttaa.

SaaS CA -ratkaisun avulla suojaat yrityksesi sisäverkon tai IoT-ympäristösi digitaalisten varmenteiden avulla. Lisätietoja antaa Anssi Hakkarainen
Email: etunimi.sukunimi@teliacompany.com

Pinterest
Telia

Lisätietoja

Telia:n yritysprofiili Kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tietohallinto

Omat tagit

IoT
Internet of Things
tietoturvallisuus
digitaalinen varmenne
Telia
saas ca

Erikoisosaaminen

Tietoturva
IoT

Siirry yrityksen profiiliin Siirry Telia kotisivuille Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Telia - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Telia - Muita referenssejä

Telia - Muita bloggauksia

Siirry Telia kotisivuille Siirry yrityksen profiiliin Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Drone-olympialaiset järjestetään syyskuussa Suomessa
Top 6 internet-trendit 2019 by Mary Meeker
Digiarvoa 2019-kilpailussa etsitään ideoita Suomen digitaalisen tulevaisuuden rakentamiseksi

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia