Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Muutaman satasen säästöstä syntyi tuhansien eurojen tappio

BloggausTammi Digitalin perustaja ja hallituksen puheenjohtajana nykyisin toimiva Manu Mesimäki on aikoinaan oppinut kantapään kautta sivuston teknisen ylläpidon merkityksen. Tässä artikkelissa Manu kertoo, kuinka takavuosina koki kauhun hetkiä, kun hakkerit pääsivät yllättämään ja silloisen firman sivusto menetettiin kokonaan.

”Yrityksen perustajana ja toimitusjohtajana olin melko tyypillinen jokapaikanhöylä. Vastasin lähes kaikesta myynnistä markkinointiin ja tuotantoon. Verkkosivujen tekemisen ulkoistin yritykselle, jonka oletin myös hoitavan niiden päivityksen. Kunnes sitten eräänä päivänä selvisi, että sivuston päivitys oli jäänyt retuperälle, eikä sitä oltu itse asiassa tehty vuosiin.

Tuona lauantaiaamuna ihmettelin herätessäni, kun puhelimessa oli viestejä asiakkailta, jotka eivät päässeet nettisivuillemme. Yritin itse mennä sivuille vain huomatakseni saman: etusivulla oli jokin mystinen virhekoodi, eivätkä sivut auenneet. Verkkosivut olivat yrityksen ainoa yhteydenottokanava. Asiakkaat tekivät niiden kautta tukipyynnöt ja sieltä löytyivät myös kaikki tarvittavat tuote- ja yhteystiedot.

Kuka on vastuussa ylläpidosta?

Kun sivut eivät auenneet, asiakkaat eivät tienneet, keneen olla yhteydessä. Samaan aikaan mietin aamupalapöydässä kuumeisesti, kenen puoleen kääntyä. Minulla ei ollut tietoa, millä palvelimella sivut fyysisesti sijaitsevat ja mitä niiden korjaamiseen vaadittaisiin. Sain lopulta yhteyden verkkosivut tehneeseen yritykseen. Kävi ilmi, ettei sivuja ollut päivitetty aikoihin, eikä niistä ollut olemassa varmuuskopiota. Kaikki tiedot, mitä sivuilla oli, menetettiin.

Uusien sivujen rakentaminen aloitettiin siltä istumalta ja niitä tehtiin viikon verran. Kokonaisuudessaan yritys oli seitsemän päivää ilman verkkosivuja. Se tuntui pieneltä ikuisuudelta maailmassa, jossa verkossa oleminen on olemassaolon edellytys.

Vältä pahimmat sudenkuopat

Tarinan opetus kaikessa lyhykäisyydessään on se, että verkkosivusto vaatii jatkuvaa huolenpitoa, joten ylläpidon pitää olla osaavissa käsissä. Teknisestä ylläpidosta vastaavan kumppanin tulee olla luotettava kuin vanhempi, joka haluaa lapselleen vain parasta. Muutaman satasen säästöstä voi koitua ennen pitkää tuhansien eurojen tappio.

Verkkohyökkäysten varalta on hyvä olla olemassa myös kriisisuunnitelma, josta käy ilmi, millä palvelimella sivut ovat, kuinka usein niistä otetaan varmuuskopio ja keneen voi olla yhteydessä, jos sivustoon tulee jokin tekninen vika.”

Manu Mesimäki

perustaja, Seasam-yhtiöt

Artikkeli on osa Tammi Digital Oy:n julkaisemaa tietoturvaopasta.

Lataa ilmainen Opas verkkosivujen suojaamiseen tietoturvariskeiltä 

Pinterest
Tammi Digital Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Tammi Digital kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tuotekehitys ja suunnittelu

Erikoisosaaminen

Tietoturva

Toimialakokemus

Asiantuntijapalvelut
IT
Kauppa

Tarjonnan tyyppi

Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö

Omat tagit

tammi digital
tammi ylläpito
turvalliset verkkosivut
Ylläpitosopimus
toimivat verkkosivut
verkkosivustojen tietoturva
tietoturvaopas

Siirry yrityksen profiiliin Tammi Digital kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Tammi Digital - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Tammi Digital - Muita referenssejä

Tammi Digital - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia