logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Mobiililaitehallinnalla kohti tietoturvallisuutta

Referenssi

Eduskunnan mobiililaitehallinta

Suomen perustuslain mukaan yksikamarisella 200 kansanedustajasasta muodostuvalla eduskunnalla on ylin päätöksentekovalta Suomessa. Eduskunta säätää lait, päättää valtion taloudesta, hyväksyy kansainväliset sopimukset ja valvoo hallituksen toimintaa. Kansanedustajat valitaan suoralla vaalilla suhteellista vaalitapaa noudattaen. Kansallisten päätösten lisäksi eduskunta on aktiivisesti mukana muotoiltaessa Suomen kantaa EU-asioihin ja EU-lainsäädännön muutoksiin.


Haaste

Eduskunta on hakenut älykkäämpää tapaa järjestää sen käytössä olevien lukuisten mobiililaitteiden tukea ja hallintaa. Aiemmin aina kun piti muuttaa asetuksia tai asentaa uusi ohjelmisto, täytyi se tehdä laite kerrallaan yli 400 laitteelle. Prosessiin kului paljon arvokasta aikaa ja resursseja.

Tilanteeseen saatiin parannus keväällä 2008. Yleissopimus valtion yhteishankintayhtiön kanssa tasoitti tietä yksityiskohtaisemmalle sopimukselle Soforin kanssa, joka on IT-ratkaisuja tuottava ohjelmistoyritys. Sofor toimitti lopulta yhdessä alihankkijansa BLC Taidon (ent. Wireless Oy) kanssa hallintapalveluratkaisun eduskunnalle.

Jari Kleemola eduskunnan tieotohallintotoimistosta totesi: ”Pilottiprojekti käynnistyi vuoden 2008 lopulla ja siinä oli mukana noin 30 mobiililaitetta. Tärkeintä oli varmistaa, että asiat sujuisivat hyvin myös siirtymisen jälkeen. Ongelmia ei tullut, ja 500 uutta laitetta liitettiin laitehallintapalveluun huhtikuussa 2009.”

Koska osa mobiililaitteista oli jo käytössä, siirtyminen piti toteuttaa manuaalisesti. Vanhempi palvelu esti tekstiviestien käytön määritysprosessin aikana. Tämä oli kuitenkin vain pieni takaisku suurimittaisessa projektissa. Kleemolan mukaan lisää mobiililaitteita liitettiin hallintapalvelun piiriin syksyllä 2009.


Ratkaisu

Eduskunnalla on paljon erilaisia Microsoftin päätelaitteita. Niiden keskitetty hallinta perustuu FromDistance MDM -ohjelmistoon, joka mahdollistaa sovellusten hallinnan sekä yksityiskohtaisten varasto- ja käyttötietojen keräämisen ja tarjoaa monialustatuen loppukäyttäjille. BLC Taito (ent. Wireless Oy) toimitti tarvittavan hosting-palvelun.

Ratkaisu tarjotaan jo nyt hosting-palveluna, ja eduskunnan tietohallintotoimiston henkilökunnalle tarjotaan keskimäärin päivän kestävä koulutus. Ennen toteutusta suoritettiin määrittelyprojekti, jossa kerättiin kaikki tarvittavat tiedot ja asetukset. MDM-asiakasohjelma asennettiin päätelaitteisiin tekstiviestitse tai muistikortilta.

Kaiken tämän seurauksena kansanedustajilla on nyt käytössään tietoturvalliset ja nykyaikaiset mobiililaitteet. Asetusten määrittely ja turvakoodien käyttö on selvästi nostanut suojaus- ja tietoturvatasoa. Laite- ja käyttäjäprofiilien luominen auttaa yllättävien ongelmien ratkaisemisessa, kun halutut asetukset voidaan asentaa uudelleen.


Edut

Yhdessä BLC Taidon (ent. Wireless Oy) hosting-palvelun kanssa FromDistance MDM -ohjelmisto tarjoaa kokonaisvaltaisen laitehallintaratkaisun, jota voidaan räätälöidä asiakkaan tarpeiden mukaan. Help Desk voi toimia kätevästi yhdestä etähallintapisteestä huolehtien tarvittavista määrittelyistä, erilaisista tietoturvatoimenpiteistä sekä ohjelmistojen asennuksista ja päivityksistä.

Jos yksittäinen laite pitää vaihtaa tai sitä pitää huoltaa, uuteen laitteeseen on helppo määrittää samat asetukset. Tietoturvaominaisuudet mahdollistavat kadonneen mobiililaitteen lukitsemisen. Samalla laitteesta voidaan poistaa kaikki tallennetut tiedot, jolloin kukaan ulkopuolinen ei pääse niihin käsiksi.

Loppukäyttäjät ovat tyytyväisempiä, kun asennus- ja tukipalvelut, kuten tietojen varmuuskopiointi, voidaan suorittaa ilman käyttäjän toimenpiteitä. Jari Kleemola kiteyttää asian seuraavasti:

”On vaikea arvioida investoinnin taloudellista arvoa, koska laitehallinta mahdollistaa sellaisten asioiden tekemisen, joita emme aiemmin voineet lainkaan tehdä. Tähän mennessä olemme jo huomanneet, että järjestelmän avulla saamme enemmän aikaiseksi samoilla resursseilla.”

”Tämän järjestelmän tärkein etu on, että se mahdollistaa asennusten ja asetusten tekemisen laitteisiin etäyhteydellä. Kun käytössä on 500–1 000 mobiililaitetta, kaikkien asennusten ja asetusten tekeminen manuaalisesti olisi yksinkertaisesti mahdotonta. Tai ainakin se veisi erittäin paljon aikaa. Ennen hallintapalvelun käyttöönottoa teimme vain kaikkein tärkeimmät päivitykset mobiililaitteisiin. Nyt meidän on mahdollista tehdä kaikki haluamamme päivitykset.”

Pinterest
Referenssin infoboxi
BLC Taito Oy

Tiedot

Tilaaja: Eduskunta

Lisätietoja

BLC Taito Oy:n yritysprofiili Kotisivut

Siirry yrityksen profiiliin Siirry BLC Taito Oy kotisivuille Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

BLC Taito - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

BLC Taito - Muita referenssejä

BLC Taito - Muita bloggauksia

Siirry BLC Taito Oy kotisivuille Siirry yrityksen profiiliin Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Oliko S-Pankin rallivideo kopioitu Vincitiltä? Ex-markkinointijohtaja osoitti videoiden yhtäläisyydet, S-Pankki kiistää plagioinnin
Anthony Gyursanszky Codenton uudeksi toimitusjohtajaksi - yrityksen tulevaisuudesta päättää koko työyhteisö
Väite: jopa puolet somevaikuttajien seuraajista feikkejä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia