logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Miksi ERP-järjestelmä kannattaa hankkia kuin valmispuku?

BloggausERP-projekti on monimutkainen hanke, jossa on suuri riski epäonnistua. Epäonninen hanke aiheuttaa pahimmillaan katastrofaaliset seuraukset. Viime aikoina olemme voineet lukea monia juttuja, joissa on analysoitu epäonnistuneiden ERP-projektien syitä.


Tyypillisesti epäonnistumisia selitetään ylimmän johdon sitoutumisen puutteella, projektin ohjauksen riittämättömyydellä, huonoilla ja epäselvillä sopimuksilla, hankkeen pitkästä kestosta johtuvilla muutoksilla tai riittämättömällä resurssoinnilla.

Harvemmin pohditaan, onko ylipäätään järkevää hankkia ERP-järjestelmää perinteisellä mallilla tai onko perinteisellä mallilla edes onnistumisen edellytyksiä. Perinteisen mallin lähtökohtana on nykyinen käytössä oleva järjestelmä kaikkine vuosien varrella tehtyine muutoksineen, käyttäjien toiveet ja parannusehdotukset ja näistä lähtökohdista uuden järjestelmän muokkaaminen vesiputousmallin mukaisesti.

Oma kokemukseni sadoista ERP-hankkeista on viime aikoina kiteytynyt ajatukseen, että perinteinen hankintamalli on vain harvoin perustellusti paras vaihtoehto. Vain harvoin se myöskään luo edellytyksiä onnistuneelle projektille.

Jos ERP-hanketta vertaa puvun hankintaan niin perinteinen malli on sama kuin tilaisi puvun räätäliltä. Lopputulos on parhaimmillaan hyvä, mutta se vaatii aikaa, rahaa, asiaan paneutumista sekä päätöksiä ja osaamista mittakaavassa, johon harva meistä on valmis.

Minäkin hankin uusimman pukuni tunnetusta tavaratalosta. Ensiksi löysin sopivan kankaan ja mallin. Seuraavaksi sovitin oman kokoni (52). Asiantunteva myyjä hienosääti kokonaisuuden laittamalla merkit ompelijalle, kuinka paljon lahkeita lyhennetään ja vyötäröä levennetään. Lopuksi myyjä suositteli modernia ilmettä antavat paidan, taskuliinan ja vyön.

Tällä tavalla hankittu kokonaisuus maksoi noin viidesosan siitä, mitä räätälillä käsityönä tehty puku olisi tullut maksamaan. Hienosäädetyn valmispuvun sai käyttöönsä 5 työpäivässä, kun räätälipuvun valmistaminen olisi kestänyt 6-8 viikkoa. Ja parasta kaikessa – olin prosessin alusta asti tietoinen siitä, miltä lopputulos tulee näyttämään.

EVRY on viimeisten kahden vuoden aikana panostanut template-pohjaisen projektimallin kehittämiseen. Projektimalli perustuu omaan Dynamics 365 -pohjaiseen tuotteistustyöhön ja kolmansien osapuolten lisätuotteiden hyödyntämiseen sekä prototyyppilähestymistapaan. Projektimalli on kehitetty valituille toimialoille. Sitä on pilotoitu menestyksekkäästi asiakashankkeissa ja tällä hetkellä se on saatavilla B2B-tyyppisille valmistaville yrityksille sekä rakentamisen toimialalle. Tyypillisesti hankkeen kesto on noin puolet perinteiseen malliin verrattuna. Samassa suhteessa pienenevät hankkeen kustannukset ja riskit.

Asiakkaalle template-toteutustapa tarkoittaa sen hyväksymistä, että uusi järjestelmä ei ole vanhan järjestelmän parannettu versio. Projekti onnistuu silloin, kun sillä on selkeät tavoitteet liiketoiminta- ja IT-näkökulmista ja kun muutoksenhallintaan panostetaan.

Millä tavalla sinä ostat pukusi?

Kirjoittaja:
Staffan Eriksson, maajohtaja, EVRY Finland

Pinterest
Bloggauksen infoboxi
EVRY

Lisätietoja

EVRY:n yritysprofiili Kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Toiminnanohjaus ERP

Erikoisosaaminen

Ohjelmistokehitys

Teknologia

Microsoft

Toimialakokemus

Rakentaminen
Valmistava teollisuus

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö
Valmisohjelmisto

Omat tagit

EVRYTemplate

Siirry yrityksen profiiliin Siirry EVRY kotisivuille Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

EVRY - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

EVRY - Muita referenssejä

EVRY - Muita julkaisuja

Siirry EVRY kotisivuille Siirry yrityksen profiiliin Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Tekstiviestien käyttö yritysviestinnässä kasvaa – SMS:n seuraava sukupolvi voi tuoda uusia ulottuvuuksia mobiiliviestintään
Is this the most beautiful event in the world?
Meeshkan voitti Slush 100 pitchauskilpailun

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia