Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Mikä on domain (verkkotunnus) ja mitä kannattaa huomioida domainia ostaessa?

BloggausTässä julkaisussa käsittelemme domainia hieman syväluotaavammin ja tarjoamme ohjeita domainin hankkimiseen.

Jos olet kuullut nettisivujen perustamiseen tarvittavan domainia, mutta et tiedä mistä on kyse, tulet saamaan kaikki tarvitsemasi vastaukset täältä.

Eiköhän siis aloiteta!

Mikä on domain ja mistä se koostuu?

Domain eli suomeksi verkkotunnus on verkkosivun osoite. Domainin avulla käyttäjä ohjataan hakemalleen verkkosivulle. Domain koostuu sen omistajan määrittelemästä alkuosasta ja loppuosasta.

Domainin alkuosa voi olla mikä tahansa kirjain- tai numeroyhdistelmä. Yleisesti ottaen domaineissa ei käytetä kansallisia kirjaimia, kuten ä- tai ö-kirjainta, mutta .fi-päätteisissä domaineissa näiden käyttö on mahdollista. Tätä ei kuitenkaan suositella, sillä kaikki ohjelmistot ja näppäimistöt eivät näitä kirjaimia tue. Domain ei voi sisältää erilaisia symboleja tai erikoismerkkejä, kuten huuto- tai kysymysmerkkejä. Meidän yrityksen käyttämän domainin alkuosa on sitekick.

Domainin loppuosa voi olla mikä tahansa Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) organisaation ylläpitämä ja vapaasti käytettävä loppuliite. Domainin loppuosaa et voi siis itse määritellä vapaasti, vaan se tulee valita noin 1500 loppuliitteen joukosta (loppuliitteiden listaus, Wikipedia). Tällainen loppuliite voi olla esimerkiksi maakohtainen tunnus .fi tai vaikkapa maailmalla yleisempi tunnus .com.

Mikä on domainin ja webhotellin ero?

Usein ihmiset sekoittavat domainin ja webhotellin keskenään. Tämä johtuu varmaankin siitä, että kummatkin palvelut hankitaan yleensä pakettina ja samalta tarjoajalta. Webhotellilla kuitenkin tarkoitetaan tilaa, jonne nettisivu asetetaan julkaisua varten. Domain taas toimii tämän nettisivun osoitteena. Yleisesti ottaen sekä domain että webhotelli ovat pakollisia nettisivun julkaisua varten. Webhotelleista voit lukea lisää artikkelistamme Mikä on webhotelli ja miten valitaan paras webhotelli yritykselle?

Miten valitset yrityksellesi hyvän domainin?

Domainin valinta on yritykselle kriittinen päätös, sillä yrityksen nettisivut ovat tavoitettavissa vain tämän valitun osoitteen kautta. Siirtyi vierailija nettisivuille mitä kautta tahansa, on vierailijan täytynyt olla jossain kohtaa kosketuksissa nettisivujen domainiin. Sama kosketus domainiin tapahtuu joka vierailulla ja domain on esillä vierailijalle koko sivustolla vierailun ajan. Domainin vaikutus yrityksen tai yrityksen tuotteen brändiin on siis suuri.

Domainilla on vaikutusta myös hakukoneoptimointiin. Voit lukea lisää hakukoneoptimoinnista artikkelistamme Mitä on hakukoneoptimointi (SEO)? Termin selitys ja 4 ohjetta aloittamiseen.

Käytäthän siis aikaa nettisivujesi domainin mietintään. Tässä neljän kohdan listaus, jonka avulla onnistut valitsemaan yrityksellesi hyvän domainin:

1. Valitse domain, joka on lyhyt ja yksinkertainen

Domain tulisi pitää lyhyenä ja yksinkertaisena, jotta sen muistettavuus pysyisi mahdollisimman hyvänä. Helposti muistettava domain myös lisää mahdollisuutta saada vierailija palaamaan nettisivuillesi, kun taas pitkä ja vaikeampi domain saattaa jäädä unholaan. Lyhyt domain mahdollistaa myös selkeämmän ulkoasun printtimateriaaleissa, kuten käyntikorteissa ja esitteissä. Yksinkertaisuuden vuoksi domaineissa ei suositella käytettävän numeroita, jos numero ei ole jollakin tavalla oleellinen osa yrityksen nimeä tai toimintaa.

2. Valitse domain, joka on uniikki

Lyhyyden ja yksinkertaisuuden lisäksi on hyvä domain myös uniikki. Omaperäinen domain takaa muistettavuuden ja se erottuu kilpailusta. Usein yritykset valitsevatkin domainikseen yrityksensä nimen. Koska yritysten nimet ovat usein uniikkeja, ovat ne myös hyvä valinta nettisivujen domainiksi. Kaiken lisäksi yrityksen nimen tullessa esille myös domainissa, lisätään näin myös itse yrityksen yleistä muistettavuutta.

3. Valitse domain, joka on helppo lausua ja kirjoittaa

Usein nettisivujen osoite kerrotaan asiakkaille ja tutuille. Joskus osoite kerrotaan kasvotusten keskustelun yhteydessä tai puhelimitse. Näissä tapauksissa on elintärkeää, että nettisivujen domain on sellainen, joka on helppo lausua vastapuolelle ja näin ollen vastaanottajan helppo kirjoittaa itselleen ylös.

On erittäin turhauttavaa pyytää toistamaan nettisivujen osoite uudestaan ja uudestaan, jos valittu domain on kieli- tai kirjoitusasultaan liian monimutkainen ja vaikea hahmottaa. Älä siis lähde sooloilemaan domainin kanssa liikaa, vaan mieti myös sen lausumisen ja kirjoitusasun helppoutta.

4. Valitse domainillesi sopiva loppuliite

Tämän kirjoituksen alussa mainittiin, että domaineja varten voi olla jopa 1500 erilaista loppuliitettä vaihtoehdoksi. Tämä saattaa kuulostaa kovinkin suurelta luvulta, mutta tehdään asia yksinkertaisemmaksi. Yleisesti ottaen suomalaisen yrityksen kannattaa valita nettisivujensa loppuliitteeksi joko .fi tai .com. Nämä ovat käytetyimmät domainpäätteet Suomessa eli ihmiset ovat tottuneet niihin.

Muita domainpäätteitä voi kyllä miettiä ja vähemmän käytetty pääte voi toimia yrityksellesi hyvinkin. Muista vain, että harvinaisempien loppuliitteiden käyttö voi herättää epäluottamusta potentiaalisessa vierailijassa tai ne voivat olla vaikeampia muistaa. Muita käytettyjä domainliitteitä ovat esimerkiksi .net ja .io. Suosittelemme kuitenkin käyttämään .fi- tai .com-liitettä, jos muunlaiselle päätteelle ei ole suurempaa tarvetta.

Muista myös, että domainia hankkiessa voit varata itsellesi valitun domainin muutkin versiot erilaisine päätteineen. Näin vältyt tilanteelta, että joku muu yritys käyttäisi samaa domainin alkuosaa eri loppuliitteellä, esimerkiksi kansainvälisellä .com -loppuliitteellä. Voit myös käyttää näitä kaikkia domainin loppuliitteitä yhtäaikaisesti ja ohjata kävijät automaattisesti samaan osoitteeseen.

Domainin ostaminen

Nyt ymmärrät mikä domain on ja millainen on hyvä domain. Olet myös mahdollisesti jo valinnut yritystäsi varten sopivan domainin. Kuinka sitten domain hankitaan nettisivua varten ja kuinka paljon sellainen maksaa?

Domainvälittäjä

Yritys hankkii domainin domainvälittäjältä, joka myy domaineja yrityksille ja yksityishenkilöille. Tällaisia tahoja Suomessa ovat esimerkiksi Suomen HostingpalveluZoner tai Domainhotelli. Nämä organisaatiot eivät itse omista näitä domaineja, vaan välittävät domainit verkkotunnuksien kirjaamoilta jälleenmyyjien tavoin. Tällaisia kirjaamoja ovat esimerkiksi liikenne- ja viestintävirasto Traficom, joka jakaa .fi-päätteiset domainit ja Verisign, joka jakaa .com- tai .net-päätteiset domainit.

Domainin hinta

Kaikkien domainien hinta ei ole vakio ja niiden hinta vaihtelee muutamasta asiasta riippuen. Domainien välittäjät asettavat oman hintansa domainille, jolla he vähintään kattavat omat kulunsa myydystä “tuotteesta”, joten hinta vaihtelee jo pelkästään välittäjästä riippuen. Domainvälittäjien hinta määräytyy laajasti kirjaamoiden asettamista “tukkuhinnoista” domaineja varten.

Yleisellä tasolla jälleenmyyjien asettamat hinnat domaineista vaihtelee yleisimpien domainpäätteiden tasolla Suomessa suhteellisen tasaisesti noin 9-20 euron välillä per vuosi. Erikoisemman domainpäätteen sisältämä domain voi maksaa enemmänkin.

Mitä kannattaa ottaa huomioon domainin välittäjän valinnassa?

Domainia hankkiessa ei välittäjän valinnalla ole kovin montaa tärkeää kriteeriä. Tarpeellisimmat asiat välittäjää valitessa ovat hinta, suomenkielinen asiakaspalvelu ja että kyseinen välittäjä tarjoaa myös webhotellin domainin yhteydessä. Me suosimme Sitekick:llä Suomen Hostingpalvelua sekä domainien että webhotellien hankinnassa. Päätökseen on johtanut heidän kiitettävä asiakaspalvelun taso, kohtuulliset hinnat ja helppokäyttöinen hallintapaneeli.

Yhteenveto

  • Domain on verkkosivun osoite, kun taas webhotellilla tarkoitetaan nettisivulle varattua tilaa.
  • Hyvä domain on lyhyt, yksinkertainen, uniikki ja helposti lausuttavissa ja kirjoitettavissa
  • Yleisimmät suomalaisten käyttämät domainpäätteet ovat .fi ja .com.
  • Domaineissa ei suositella käytettävän numeroita tai kansallisia kirjaimia, ellei nämä ole yrityksen nimen tai toiminnan kannalta oleellisia.
  • Domain maksaa keskimäärin 9-20 euroa vuodessa, kun kyseessä on yleinen domainpääte.
  • Domainvälittäjää valitessa kannattaa ottaa huomioon hinta, suomalainen asiakaspalvelu ja että kyseiseltä toimijalta saa hankittua myös webhotellin.
Pinterest
Sitekick Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Sitekick kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Markkinointi

Omat tagit

domain

Siirry yrityksen profiiliin Sitekick kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Sitekick - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 2 asiantuntijaa.

Sitekick - Muita referenssejä

Sitekick - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia