Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Microsoft Power BI — Oikotie onneen vai syvemmälle metsään?

Bloggaus

Raportoinnin saralla on viime vuosina tapahtunut enemmän kuin vuosikymmeniin. Raportointiohjelmistojen rintamalla on tapahtunut omistusmuutoksia, joista Suomen markkinoita koskee Salesforcen Tableaun ostos viime syksynä. Tableau jatkaa kuitenkin itsenäisenä toimijana, omalla strategiallaan ja omalla missiollaan Salesforcen omistuksessa.

Sama on käynyt myös Business Objectsille SAP:n ostettua sen jo paljon aikaisemmin. Qlik vielä porskuttaa omassa asiakaskunnassa ja pyrkii konvertoimaan QlikView-asiakkaat Qlik Senseen vaihtelevalla menestyksellä.

Vanhalla kunnon IBM Cognos Analytics ‑ohjelmistolla on oma vakiintunut asiakaskunta, mutta uusia hankkeita on markkinoilla vähän.

Kaiken tähän kuhinan takana on Microsoft Power BI, joka on noussut alle kolmessa vuodessa maailman johtavaksi raportointivälineeksi. Tämän jopa Gartner huomioi kuuluisassa Magic Quadrant nelikentässä. Ei voi kuin onnitella Microsoftia onnistuneesta raportointimarkkinoiden valtaamisesta.

Mielestäni Power BI on ominaisuuksiltaan useiden asiakkaiden tarpeisiin ja hintaansa nähden hyvä valinta. Jos ominaisuudet eivät riitä, niin siihen voi rakentaa myös uusia raportointielementtejä, kuten Invencon toteuttama räätälöity Box and Whisker ‑kuvaaja.

Power BI:n käyttöliittymä on helppokäyttöinen, helposti omaksuttavissa, räätälöitävissä ja intuitiivinen. Jos osaamista ja kiinnostusta löytyy, niin Power BI:hin voidaan lisätä AI-kyvykkyyksiä (esimerkiksi Python tai R). Integroitavuus on hyvä ja Power BI ‑raportteja on helppo upottaa web-sivuihin tai toisiin sovelluksiin.

Me Invencolla olemme toteuttaneet hyvin eri tyyppisiä Power BI-sovelluksia asiakkaiden tarpeiden mukaan — yksittäisten kuorma-autojen live ‑seurannasta talousraportointiin ja ylimmän johdon dashboard toteutuksiin. Kokemuksemme mukaan Power BI on hyvä työjuhta, mutta sitä pitää osata ohjata. Alla on muutamia havaintoja asiakkaiden haasteellisista lähtötilanteista, mihin olemme matkan varrella törmänneet:

  • Raportointi on ”räjähtänyt” käsiin, kun jokainen tekee Power BI ‑raportointia omalla tavalla. Satoja eri tavalla tehtyjä Workspaceja, Appseja, yms.… Tällöin se kuuluisa ”Erkkikään” ei ota sitten selvää, missä totuus piilee
  • On lähdetty rakentamaan koko tietovarastoa puhtaasti Power BI-mallinnukseen pohjautuen. Tämä kannattaa evaluoida jo alussa tai ottaa mahdollinen tietovarastolaajennus ainakin huomioon
  • Ei ole kutsuttu ”vierihoitoapuja” tarpeeksi ajoissa, vaan on itse tehty viritelmiä (kuten DAX –koodaus)
  • Ei ole ymmärretty tietomallinnuksen perusperiaatteita, vaan on käytetty esimerkiksi many-to-many liitoksia joka puolella, jolloin ratkaisu antaa pahimmassa tapauksessa epämääräisiä tuloksia
  • Vaikka Power BI on monipuolinen raportointialusta, niin sillä ei kannata tehdä kaikkea mahdollista. Esimerkkinä taloussuunnitteluun/-budjetointiin on hyviä muita ohjelmistoja tai syvällinen AI-toiminnallisuus onnistuu paremmin muilla Azure-palveluilla tai avoimen lähdekoodin ohjelmistoilla/SAS:lla/SPSS:llä
  • ERP-järjestelmän toimittaja on toimittanut ”avaimet käteen” ratkaisun, joka ei palvele liiketoimintaa ja omaa osaamista/aikaa ei ole ratkaisun laajentamiseen

On hyvä pitää aina mielessä, että Power BI (ja muutkin raportointiohjelmistot) raportoi ne luvut, jotka löytyvät tietovarastosta, tiedostoista, tietokannoista, exceleistä, yms. Se ei ole ”ihmekone”, joka korjaa luvut automaattisesti tai ”taikoo” luvut raportille. Tässäkin vanha kunnon 80/20 sääntö pätee eli 80% työstä menee tietojen hakemiseen/etsimiseen/integrointiin ja 20% itse raportointiin.

Kokemuksemme mukaan Microsoft Power BI on tullut markkinoille pysyvästi ja sillä on saatu raportointia kehitettyä monessa organisaatiossa ketterästi. Mutta ilman raportointialueen kokemusta sillä voidaan myös päätyä metsään. Siksi tarvitaan yhä enemmän osaavia konsultteja auttamaan organisaatiota ja siksi Invenco alun perin perustettiin yli 16 vuotta sitten.

Ota yhteyttä, jos haluat kehittää oman organisaatiosi tiedolla johtamista Power BI:n avulla!

Petri Räsänen

Myynti- ja markkinointijohtaja

petri.rasanen@invenco.fi

Puh. 050 516 0525

Pinterest
Invenco Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Invenco kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

BI ja raportointi

Erikoisosaaminen

Analytiikka
Arkkitehtuuri

Teknologia

Microsoft

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Koulutus
Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö

Omat tagit

Microsoft PowerBI
liiketoimintatiedon hallinta
Tiedon visualisointi ja analytiikka
BI raportointi
dashboard
raportointialusta

Siirry yrityksen profiiliin Invenco kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Invenco - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Invenco - Muita referenssejä

Invenco - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia