Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Microsoft Power BI ja Azure Analysis Services – kohti hallitumpaa raportointia

BloggausAikanaan Power BI -versio ykkösellä tehdyt ratkaisut eivät ole vertailukelpoisia tämän päivän Power BI:n ratkaisuihin. Onneksi tuotteen kehitys on kulkenut ”oikeaan” suuntaan!

Olen päässyt ratkaisemaan ja kehittämään monille asiakkaille Power BI:llä heidän raportointitarpeita jo usean vuoden ajan. Monet asiakkaat, jotka ovat käyttäneet Power BI:tä jo pidempään, ovat päätyneet käyttämään myös Azure Analysis Services -palvelua Power BI:n datalähteenä. Miksi näin?

Ohessa muutamia esimerkkejä haasteista, joihin Power BI:n ”normaalikäytössä” voi törmätä:


 • Raporttien datamallin koko kasvaa yli 1GB, mikä ei ole enää tuettu Power BI:n normaalikäytössä. Siirtyminen Premium-käyttöön voi olla liian kallis operaatio tässä vaiheessa (min 5000€/kk).
 • Monessa raportissa on lähes samanlainen datamalli ja lähes samalla tavalla tehdyt laskennalliset mittarit. Raporttien ylläpito voi olla aikaa vievä operaatio.
 • Samaa tarkoittavat mittarit eri raporteilla eivät näytä samoja lukuja ja se aiheuttaa ongelmia päätöksentekoon.
 • Datan päivittäminen kestää kauan ja sitä ei voi tehdä riittävän usein. Tämä voi olla erityisesti ongelmana import-moodi raporteille, joissa dataa on yhdistetty useammasta eri lähteestä.
 • Raportit latautuvat ja avautuvat hitaasti, kun niiden datamallia ei ole suunniteltu oikeaoppisesti.
 • Raporttien versionhallinta ja kehitystyö on hankalaa, varsinkin jos tarve on kehittää samaa raportin datamallia usean kehittäjän toimesta.

Azuresta on ollut jo hetken aikaa saatavilla Azure Analysis Services –palvelu (AAS), jolla edellä mainitut haasteet voidaan taklata. Itseasiassa Microsoftin Analysis Services täytti tällä viikolla 20 vuotta, joten se ei ole mikään tuore keksintö. Sen niin sanottua tabular model (muistinvaraista) -versiota on ollut saatavavilla SQL Server 2012 -versiosta asti ja sama moottori on hönkinyt Excel 2010/2013/2016/2019 Power Pivot -lisäosassa ja tietysti Power BI:n datamallissa.

AAS mahdollistaa datamallin eli kuution ajamisen erillisessä pilvi-instanssissa ja tähän datamalliin pystyy helposti yhdistämään mm. Power BI -raportit LiveConnection tai sitten import-moodilla, jos tarvetta on laajentaa sisältöä muilla datalähteillä.

Kuva 1. Azure Analysis Services -arkkitehtuuri:
https://www.invenco.fi/wp-content/uploads/2018/11/Azure-Analyses-Services-arkkitehtuuri-112018.png

AAS:n käyttöönotto on todella nopeaa ja ketterää. Ensimmäiset toimivat kuutiot saadaankin yleensä testattavaksi muutamassa päivässä. Tietoturvan ja käyttöoikeuksien kannalta tärkeää on, että yrityksen AD-tunnukset on synkronoitu Azure AD:hen, jotta kuutiota pystytään käyttämään saumattomasti samoilla käyttäjätunnuksilla. Lisäksi kuution rooliasetuksilla ja rivitason suojauksella pystyään rajaamaan käyttäjälle vain hänelle autorisoitu tieto. Kuution kehittämiseen käytetään Visual Studio Data Toolsia, jolla kehitystyö saadaan myös oikeaoppisesti versionhallinnan piiriin.

Kuva 2: Azure Analysis Services -datalähteen avaaminen Power BI Desktopilla:
https://www.invenco.fi/wp-content/uploads/2018/11/Azure-Analysis-Services-datal%C3%A4hde.png

AAS:ää pystytään skaalaamaan ylös ja alas tarpeen mukaan, sekä pysäyttämään palvelu, jolloin laskutusta ei siitä kerry. Nämä kaikki voidaan tietysti automatisoida scripteillä. Taulukossa alla näkyy AAS:n eri versiot. Standardia, joka vastaa on-premise –ympäristön SQL Server Analysis Services Enterprise -versiota, tarvitaan kun halutaan toteuttaa kuution prosessointia partitioiden perusteella (inkrementaalinen datalataus) tai jos halutaan käyttää direct queryä suoraan datalähteeseen.

Kuva 3. AAS:n versiot ja niiden ominaisuudet:
https://www.invenco.fi/wp-content/uploads/2018/11/AAS-versiot-ja-ominaisuudet.png

AAS:n hinnoittelu menee tietysti versioiden ja instanssin koon mukaan. Hintaan vaikuttaa pelkästään se, kuinka kauan instanssi on käynnissä. Esim. developer-instanssi, jossa maksimimuisti on 3GB, kustannus on noin 80 euroa/kk. Vastaavasti basic-instanssin B1-level, jossa maksimimuisti on 10GB, kustannus on noin 261 euroa/kk. Standard –instanssin halvin versio S0 (maksimimuisti 10GB) kustannus on noin 492 euroa/kk. Tarkempi hinnoittelu löytyy täältä https://azure.microsoft.com/en-us/pricing/details/analysis-services/ .

Miten siis edetä, jos yrityksesi nykyisissä Power BI -toteutuksissa on tullut rajat vastaan ja haluatte siirtyä hallitumpaan raportointiin?

Ota meihin yhteyttä ja sovitaan tarkemmin seuraavien askelmerkkien toteuttamisesta.

 • Perustetaan tarvittava Azure Analysis Services -palvelu olemassa olevaan tai uuteen Azure subscriptioniin ja varmistetaan, että yrityksen käyttäjätunnukset löytyvät Azure AD:stä.
 • Otetaan olemassa oleva Power BI -raportti lähtökohdaksi ja importoidaan sen datamalli Azure AD:hen. Tähän löytyy työkalut suoraan AAS:stä.
 • Jatketaan tabular-mallin täydentämistä BI-kehittäjän toimesta Visual Studio Data Tools -työkalulla (ja tietenkin versionhallinta mukana). Yksi keskeinen työ on määrittää kuution käyttöoikeudet ja roolit.
 • Muutetaan vanhat Power BI -raportit niin, että ne käyttävät import-datamallin sijasta LiveConnectionia AAS:ään.
 • Tehdään kuutioon liiketoiminnan vaatimat datan päivitysrutiinit käyttäen Azure-palveluita (Azure Automation Account) sekä konfiguroidaan On-premises Data Gateway tarvittaessa.
 • Sovitaan palvelun jatkokehittämisestä ja koulutetaan yrityksen kehittäjät toteuttamaan AAS-kuutiota.

Mikäli asiaa kiinnostaa ja on ajankohtainen teillä, niin ole ihmeessä yhteydessä ja käydään asiaa tarkemmin läpi!

Marko Somppi
Johtava Konsultti
+358 50 4999 606
marko.somppi@invenco.fiPinterest
Invenco Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Invenco kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

BI ja raportointi

Erikoisosaaminen

Analytiikka

Teknologia

Microsoft

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi

Omat tagit

microsoft power bi
BI raportointi
johdon raportointi
raportointi
azure analysis services

Siirry yrityksen profiiliin Invenco kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Invenco - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Invenco - Muita referenssejä

Invenco - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia