Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Lohkoketju onkin luottamusverkko

BloggausIT Insider -verkkotapahtumassa perjantaina 26.5.2023 oli esiintymässä Eduhousen koodaava arkkitehti ja TIVIAn hallituksen jäsen Mikko Valjakka ja aiheena monimuotoiset lohkoketjut.

Heti alkuun Valjakka kertoi, että lohkoketju on siitä tyypillinen uusi teknologia, että se on noudattanut Gartnerin hypekäyrää. Nyt alkuinnostus on takanapäin. Toisaalta hype alun ylilyöntinä koeponnistaa teknologian nopeasti; esimerkiksi Bitcoin-verkkoa ei ole koskaan saatu murretuksi.

Lohkoketjuteknologian ymmärtämistä haittaa se, että se on luonteeltaan käsitteellisempi kuin esimerkiksi tällä hetkellä suuren kiinnostuksen kohteena oleva tekoäly. Lohkoketjut ovat palvelujen taustateknologiaa, eivätkä näyttäydy tavalliselle ihmiselle yhtä konkreettisesti kuin vaikkapa tekoäly ChatGPT:n kautta. Lisäksi termi lohkojetju (blockchain) on huono sekä suomeksi että englanniksi. Parempi olisi hajaloki tai vielä paremmin luottamusverkko.

Lisäksi monille lohkoketju on sama kuin kryptovaluutta, joka oli lohkoketjun yksi ensimmäisiä sovellutuksia. Lisäksi lohkoketju näyttäytyy energiasyöppönä teknologiana louhinnan takia, mutta Valjakan mukaan se on pikemminkin lastentauti. Kun lohkoketjun vaihtaa sijoitusvelvoitteeseen, teknologiasta tulee nopeasti vihreää.

Pelkkänä teknologiana lohkoketju ei ole yhtä käänteentekevä kuin esimerkiksi pilvipalvelut ovat olleet. Lohkoketju pitääkin sisällään teknologian lisäksi yhteistoimintamallin. Kaiken kaikkiaan Valjakka luetteli yhdeksän käyttöaluetta, jotka karkeasti jakaantuvat kahteen ryhmään.

Toisen ryhmän muodostavat Web3, metaversumi, decentralised finance ja kryptovaluutat, jotka kaikki ovat lohkoketjuteknologian mahdollistamia asioita. Ne mahdollistavat sellaisia asioita, kuten palvelujen vaihdannan, vertaislainat, oikeuksien ja digitaalisen omaisuuden hallinnan ja tokenit. Nämä perustuvat julkisiin lohkoketjuihin.

Toinen ryhmä muodostuu puolestaan OVT:n, toimitusketjujen, digitaalisen identiteetin ja viranomaistiedon hallintaan liittyvistä asioista, jotka usein ovat alkuperävarmenteisiin, toimitusketjun ja sen asiakirjojen todentamiseen, huolintaan, sopimuksiin, vakuutuksiin ja tullaukseen liittyviä. Digitaalinen identiteetti puolestaan sisältää henkilöllisyyteen, luvitukseen ja erilaisiin elämäntapahtumiin liittyviä asioita. Tämä ryhmä koostuu siis toimintatavoista, jotka ovat olleet olemassa ennen lohkoketjuteknologiaa. Ne kuitenkin hyötyvät lohkoketjuista.

Valjakan mukaan lohkoketjuista on siis moneen.

Teksti: Reino Myllymäki
Pinterest
TIVIA ry logo

Lisätietoja

Yritysprofiili TIVIA ry kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Erikoisosaaminen

Ohjelmistokehitys
Tekoäly (AI) ja koneoppiminen

Omat tagit

lohkoketjuteknologia

Siirry yrityksen profiiliin TIVIA ry kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

TIVIA ry - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

TIVIA ry - Muita referenssejä

TIVIA ry - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia