Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Liiketoiminnan kulmakivet uudessa normaalissa

BloggausKirjoittaja: Jarmo Suoranta, CEO, TX – Tomorrow Explored

Voisin sanoa, ettei mikään yritys osannut aavistaa koronaviruspandeminan kaltaista mullistavaa tapahtumaa. Mutta totuus on, että sen ei olisi pitänyt yllättää meitä - kriisi on seurannut WHOn jo vuosia sitten esittämää skenaariota. Ihmisluonto on optimistinen, joten emme uskoneet sitä. Keväällä se sitten tapahtui, ja optimismi kostautui ja kovaa. Monet yritykset kuitenkin selvisivät, jotkut eivät. Jotkut jopa kasvoivat. Ratkaisiko onni sen, keistä tuli koronakriisin harvinaisia voittajia? Joissain tapauksissa kyllä. Mutta useimmissa tapauksissa mukana oli ehkä hieman onnea, mutta enimmäkseen kyse oli siitä, että niiden yritysten liiketoimintamallit olivat jo täysin digitalisoituja. 

Koronan ensimmäinen aalto on jo ohi Suomessa, ja toinen kolkuttaa ovella. Lopulta tulemme pääsemään eroon tästä viruksesta. Ainakin jossain määrin pystymme elämään normaalisti. Mutta mikä on tämä normaali? Puheeseen on vakiintunut termi “uusi normaali”. Eli tämä normaali ei ole se mihin olemme tottuneet. Olemme saaneet nähdä, että on erilaisia tapoja tehdä töitä sekä tilata ja kuluttaa palveluita. Monien niistä asioista joita ennen teimme tietyssä paikoissa, ei oikeastaan tarvitse toteutua fyysisesti tai kasvokkain.

Digitalisaatio alkaa liiketoimintamallista ja asiakaspoluista

On aika varmistaa, että yritykset pystyvät vastaamaan uuden normaalin vaatimuksiin. Suosittelen tarkastelemaan olemassa olevia liiketoimintamalleja ja asiakaspolkuja. Pystyykö yrityksesi palvelemaan asiakkaita digitaalisesti kaikissa tilanteissa? Onko 100% itsepalvelu mahdollistettu? Löytyykö prosesseissa ole niin sanottuja "manuaalisia askelia", joissa esimerkiksi tarvitaan tulostinta tai paikan päällä asiakaspalvelussa vierailemista?

Kun kaikki tämä alkoi, huomasin heti omassa päivittäisessä työprosessissani että useat tärkeät osat muodostuivat kotitoimistossa haasteiksi. Jo ensimmäisellä viikolla oli monta tilannetta, jolloin tarvitsin epätoivoisesti tulostinta tai skanneria, jota kotoa ei löytynyt. Esimerkiksi uuden firman kirjanpitoa ei saada yhdistettyä tiliimme, koska pankkivaltuutukset täytyy allekirjoittaa manuaalisesti (perinteinen tulosta-allekirjoita-skannaa -rundi). On paljon prosesseja joissa ei ole mahdollista allekirjoittaa digitaalisesti. Normaalitilanteessa tällaiset ei-digitalisoidut virheet prosessissa ovat sallittuja. Jos halutaan menestyä uudessa normaalissa, eivät enää ole. 

Suosittelen mallintamaan yrityksesi liiketoimintaprosessit ja etsimään nämä manuaaliset stepit. Oikealla tavalla mallinnettuja prosesseja voidaan käyttää osana IT-arkkitehtuuria sellaisenaan, ja sitten yksi kerrallaan, ei-haluttuja osia prosesseista voidaan automatisoida. Tällä tapaa, edes legacy-järjestelmät eivät enää ole tekosyy olla muokkaamatta prosesseja.

Mutta entä jos palvelusi toimitetaan aina kasvokkain? Silloin siihen kuuluu ehdottomasti manuaalisia askeleita, kuten parturissa käyminen hiusten leikkuuta varten. En lupaa, että jokaista liiketoimintamallia voitaisiin täysin digitalisoida. Kuitenkin, ajattelemalla laatikon ulkopuolella, voidaan löytää uusia kulmia. Olen säännöllinen kuntoiluintoilija, ja kärsin keväällä kun en voinut tavata fysioterapeuttiani (tosin hän kärsi varmasti enemmän kun menetti yhtäkkiä kaikki tulonsa). Löysin yksinkertaisen verkkopalvelun, jossa oli valmiiksi tehtyjä, askelittain eteneviä ohjelmia hoitamaan juoksijoille tyypillisiä ongelmia hintaan 9,90 dollaria kuussa. En sano, että se olisi sama asia kuin fysioterapeutin tapaaminen kasvokkain. Silti, päivittyvä sisältö piti minut tekemässä päivittäisiä kehonhuoltorutiineja jatkuvasti, ja lonkkani voivat paremmin kuin helmikuussa. 

Kuulostaa yksinkertaiselta, ja sitä se oikeastaan onkin. Ensimmäinen askel voi olla niin yksinkertainen kuin edellä mainittu esimerkki. Loppujen lopuksi se on aika itsestään selvä, mutta se on myös skaalautuva liiketoimintamalli ja täysin digitalisoitu. Seuraava kysymys on, mitä tehdä sitten kun jokainen fysioterapeutti tarjoaa samanlaista palvelua? No, seuraavaksi on mentävä pidemmälle ja luotava uusia, erottuvia liiketoimintamalleja. Ehkä yhdistelmällä livevideota ja henkilökohtaista palvelua. Hyödyntämällä ekosysteemejä ja kumppaneita, palvelu voi edelleen olla skaalautuva. 

Pienin askelin kohti automatisoitua liiketoimintaa

En ole asiantuntija jokaisen alan liiketoimintamallien suunnitteluun, mutta se mitä minä ja erityisesti TX-tiimimme osaa, on teknologiat jotka mahdollistavat digitaalisen liiketoiminnan. Maailma on täynnä mahtavia alustoja, sovelluksia ja digitaalisia työkaluja. Digitaalisten palvelujen rakentaminen voi tarkoittaa sellaisten valmiiden palikoiden valitsemista, jotka sopivat parhaiten yrityksesi liiketoimintamalliin. Ensimmäinen versio voi olla "quick and dirty", mutta varmistetaan se, että loppukäyttäjien käyttökokemus on saumaton. Ja muistetaan, että lopulta oikeat voittajat ovat niitä, joilla on täysin digitalisoitu liiketoimintamalli ja hyperautomatisoidut prosessit. Ensimmäisestä päivästä lähtien, käyttäjät eivät saa kohdata manuaalisia askelia. Toisesta päivästä lähtien, on huolehdittava siitä, että myös takahuone on automatisoitu. 

Se on täysin tehtävissä, eikä se ole edes niin vaikeaa tai monimutkaista kuin ehkä luulet. 

Jos haluat keskustella siitä, kuinka yrityksesi liiketoimintaprosessit voidaan digitalisoida, sparraan mielelläni. Voit varata ajan kalenteristani tästä linkistä: https://calendly.com/tx-jarmo/

Pinterest
TX - Tomorrow Explored logo

Lisätietoja

Yritysprofiili TX - Tomorrow Explored kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Asiakaspalvelu
Asiakkuudenhallinta CRM
BI ja raportointi
HR
Toiminnanohjaus ERP
Tuotekehitys ja suunnittelu

Erikoisosaaminen

Integraatiot
Ohjelmistokehitys
Tietoliikennepalvelut

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö
Valmisohjelmisto

Omat tagit

liiketoimintaprosessi
digitaalinen liiketoiminta
Liiketoimintaprosessien automaatio
prosessien digitalisoiminen
prosessien automatisointi
liiketoiminnan digitalisointi

Siirry yrityksen profiiliin TX - Tomorrow Explored kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

TX - Tomorrow Explored - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 1 asiantuntijaa.

TX - Tomorrow Explored - Muita referenssejä

TX - Tomorrow Explored - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia