Liiketoiminnan kulmakivet uudessa normaalissa

Kirjoittaja: Jarmo Suoranta, CEO, TX – Tomorrow Explored
Voisin sanoa, ettei mikään yritys osannut aavistaa koronaviruspandeminan kaltaista mullistavaa tapahtumaa. Mutta totuus on, että sen ei olisi pitänyt yllättää meitä - kriisi on seurannut WHOn jo vuosia sitten esittämää skenaariota. Ihmisluonto on optimistinen, joten emme uskoneet sitä. Keväällä se sitten tapahtui, ja optimismi kostautui ja kovaa. Monet yritykset kuitenkin selvisivät, jotkut eivät. Jotkut jopa kasvoivat. Ratkaisiko onni sen, keistä tuli koronakriisin harvinaisia voittajia? Joissain tapauksissa kyllä. Mutta useimmissa tapauksissa mukana oli ehkä hieman onnea, mutta enimmäkseen kyse oli siitä, että niiden yritysten liiketoimintamallit olivat jo täysin digitalisoituja.
Koronan ensimmäinen aalto on jo ohi Suomessa, ja toinen kolkuttaa ovella. Lopulta tulemme pääsemään eroon tästä viruksesta. Ainakin jossain määrin pystymme elämään normaalisti. Mutta mikä on tämä normaali? Puheeseen on vakiintunut termi “uusi normaali”. Eli tämä normaali ei ole se mihin olemme tottuneet. Olemme saaneet nähdä, että on erilaisia tapoja tehdä töitä sekä tilata ja kuluttaa palveluita. Monien niistä asioista joita ennen teimme tietyssä paikoissa, ei oikeastaan tarvitse toteutua fyysisesti tai kasvokkain.
Digitalisaatio alkaa liiketoimintamallista ja asiakaspoluista
On aika varmistaa, että yritykset pystyvät vastaamaan uuden normaalin vaatimuksiin. Suosittelen tarkastelemaan olemassa olevia liiketoimintamalleja ja asiakaspolkuja. Pystyykö yrityksesi palvelemaan asiakkaita digitaalisesti kaikissa tilanteissa? Onko 100% itsepalvelu mahdollistettu? Löytyykö prosesseissa ole niin sanottuja "manuaalisia askelia", joissa esimerkiksi tarvitaan tulostinta tai paikan päällä asiakaspalvelussa vierailemista?
Kun kaikki tämä alkoi, huomasin heti omassa päivittäisessä työprosessissani että useat tärkeät osat muodostuivat kotitoimistossa haasteiksi. Jo ensimmäisellä viikolla oli monta tilannetta, jolloin tarvitsin epätoivoisesti tulostinta tai skanneria, jota kotoa ei löytynyt. Esimerkiksi uuden firman kirjanpitoa ei saada yhdistettyä tiliimme, koska pankkivaltuutukset täytyy allekirjoittaa manuaalisesti (perinteinen tulosta-allekirjoita-skannaa -rundi). On paljon prosesseja joissa ei ole mahdollista allekirjoittaa digitaalisesti. Normaalitilanteessa tällaiset ei-digitalisoidut virheet prosessissa ovat sallittuja. Jos halutaan menestyä uudessa normaalissa, eivät enää ole.
Suosittelen mallintamaan yrityksesi liiketoimintaprosessit ja etsimään nämä manuaaliset stepit. Oikealla tavalla mallinnettuja prosesseja voidaan käyttää osana IT-arkkitehtuuria sellaisenaan, ja sitten yksi kerrallaan, ei-haluttuja osia prosesseista voidaan automatisoida. Tällä tapaa, edes legacy-järjestelmät eivät enää ole tekosyy olla muokkaamatta prosesseja.
Mutta entä jos palvelusi toimitetaan aina kasvokkain? Silloin siihen kuuluu ehdottomasti manuaalisia askeleita, kuten parturissa käyminen hiusten leikkuuta varten. En lupaa, että jokaista liiketoimintamallia voitaisiin täysin digitalisoida. Kuitenkin, ajattelemalla laatikon ulkopuolella, voidaan löytää uusia kulmia. Olen säännöllinen kuntoiluintoilija, ja kärsin keväällä kun en voinut tavata fysioterapeuttiani (tosin hän kärsi varmasti enemmän kun menetti yhtäkkiä kaikki tulonsa). Löysin yksinkertaisen verkkopalvelun, jossa oli valmiiksi tehtyjä, askelittain eteneviä ohjelmia hoitamaan juoksijoille tyypillisiä ongelmia hintaan 9,90 dollaria kuussa. En sano, että se olisi sama asia kuin fysioterapeutin tapaaminen kasvokkain. Silti, päivittyvä sisältö piti minut tekemässä päivittäisiä kehonhuoltorutiineja jatkuvasti, ja lonkkani voivat paremmin kuin helmikuussa.
Kuulostaa yksinkertaiselta, ja sitä se oikeastaan onkin. Ensimmäinen askel voi olla niin yksinkertainen kuin edellä mainittu esimerkki. Loppujen lopuksi se on aika itsestään selvä, mutta se on myös skaalautuva liiketoimintamalli ja täysin digitalisoitu. Seuraava kysymys on, mitä tehdä sitten kun jokainen fysioterapeutti tarjoaa samanlaista palvelua? No, seuraavaksi on mentävä pidemmälle ja luotava uusia, erottuvia liiketoimintamalleja. Ehkä yhdistelmällä livevideota ja henkilökohtaista palvelua. Hyödyntämällä ekosysteemejä ja kumppaneita, palvelu voi edelleen olla skaalautuva.
Pienin askelin kohti automatisoitua liiketoimintaa
En ole asiantuntija jokaisen alan liiketoimintamallien suunnitteluun, mutta se mitä minä ja erityisesti TX-tiimimme osaa, on teknologiat jotka mahdollistavat digitaalisen liiketoiminnan. Maailma on täynnä mahtavia alustoja, sovelluksia ja digitaalisia työkaluja. Digitaalisten palvelujen rakentaminen voi tarkoittaa sellaisten valmiiden palikoiden valitsemista, jotka sopivat parhaiten yrityksesi liiketoimintamalliin. Ensimmäinen versio voi olla "quick and dirty", mutta varmistetaan se, että loppukäyttäjien käyttökokemus on saumaton. Ja muistetaan, että lopulta oikeat voittajat ovat niitä, joilla on täysin digitalisoitu liiketoimintamalli ja hyperautomatisoidut prosessit. Ensimmäisestä päivästä lähtien, käyttäjät eivät saa kohdata manuaalisia askelia. Toisesta päivästä lähtien, on huolehdittava siitä, että myös takahuone on automatisoitu.
Se on täysin tehtävissä, eikä se ole edes niin vaikeaa tai monimutkaista kuin ehkä luulet.
Jos haluat keskustella siitä, kuinka yrityksesi liiketoimintaprosessit voidaan digitalisoida, sparraan mielelläni. Voit varata ajan kalenteristani tästä linkistä: https://calendly.com/tx-jarmo/

Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
![]() |
Asiakaspalvelu |
![]() |
Asiakkuudenhallinta CRM |
![]() |
BI ja raportointi |
![]() |
HR |
![]() |
Toiminnanohjaus ERP |
![]() |
Tuotekehitys ja suunnittelu |
Erikoisosaaminen
![]() |
Integraatiot |
![]() |
Ohjelmistokehitys |
![]() |
Tietoliikennepalvelut |
Tarjonnan tyyppi
![]() |
Konsultointi |
![]() |
Toteutustyö |
![]() |
Valmisohjelmisto |
Omat tagit
TX - Tomorrow Explored - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
TX - Tomorrow Explored - Muita referenssejä
TX - Tomorrow Explored - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Rekrytointi.com - ICT-järjestelmänasiantuntija, Lahti
- Epec Oy - Ostaja
- Rekrytointi.com - Kehityspäällikkö, Partner Customer Platforms
- Exove - Oletko sinä uusi Node.js Developer Exoven tiimiin?
- Digia Oyj - Junior konsultti – Career Compass 2024
- Digia Oyj - Junior ohjelmistokehittäjä – Career Compass 2024
- Rekrytointi.com - Senior Cloud Developer (GCP/KUBERNETES)
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Verkkovaraani Oy - Graafinen ilme ja WordPress-sivut Väylän Kaihtimelle
- Maxtech - Helppo työajanseuranta laittaa laskutussavotan halki, poikki ja pinoon
- Druid Oy - Veikkauksen sisällönhallintajärjestelmän uudistusprojekti
- TaxDome - Tilitoimisto Smart Office valitisi TaxDomen Toiminnanohjausohjelmiston
- Aveso Oy - Case Vantaan Energia – Modernit työkalut ja menetelmät tehostamaan master datan hallintaa
- Innofactor Oyj - Auditointi toi Digitan HR-ratkaisun kehityskohteet päivänvaloon
- Codemate - Cost-effective and high-quality wireless condition monitoring
Tapahtumat & webinaarit
- 12.12.2023 - NetSuite for Dummies – Understanding the Basics
- 18.12.2023 - TaxDome Demo: Toiminnanohjausohjelmisto Tilitoimistoille
- 21.12.2023 - TaxDome Demo: Toiminnanohjausohjelmisto Tilitoimistoille
- 27.12.2023 - TaxDome Demo: Toiminnanohjausohjelmisto Tilitoimistoille
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- IsoSkills Oy - The Pros and Cons of Combining External Software Development with Internal QA Teams
- Innofactor Oyj - Innofactor GPT Agents: turvallinen alusta räätälöidyille GPT-apureille
- Vaimo Finland Oy - CDP ja asiakaspolun analytiikka
- Innofactor Oyj - Onko generatiivinen AI ehtinyt vielä rantautua suomalaisyrityksiin?
- Staria Oyj - NetSuite on kokonaisvaltainen liiketoiminta-alusta valmistaville yrityksille
- Mepco Total - Accountor HR Solutions Oy - Palkka-avoimuus tulee – oletko valmis?
- Mepco Total - Accountor HR Solutions Oy - Uusi HR-raportoinnin mullistava Mepco Analytiikka-ratkaisu esiteltiin lanseeraustilaisuudessa
![]() |
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |