Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Laita tietosi töihin

Bloggaus

Haluatko laittaa organisaatiosi tiedon töihin? Suosittelen, sillä datasi kertoo usein parhaiten liiketoimintasi syy-seuraussuhteet ja oikein käytettynä auttaa myös simuloimaan tulevaa.

Asioiden syy-seuraussuhteiden ymmärrys lisää päätöksenteon luotettavuutta ja auttaa nopeampiin päätöksiin sekä parempaan reagointiin muutostilanteissa. Jos tutkitaan pelkästään, miksi jokin asia tapahtui, analysoidaan yleensä vain mennyttä aikaa. Peruutuspeiliin katsominen ei usein riitä. Jotta liiketoimintaa voidaan ohjata oikeisiin asioihin, tarvitaan edistyneemmän analytiikan ja koneoppivien mallien mahdollistamaa ”mitä jos” ‑tyyppistä simulointia.

Ja kyllä – tietosi hyvin todennäköisesti riittävät ja voivat jopa tehdä simuloinnin puolestasi.

BARC-tutkimuslaitos* kysyi reilu vuosi sitten isoilta kansainvälisiltä yhtiöiltä, mihin ne aikovat käyttää tekoälyä ja koneoppimista

65% vastanneista odottaa tekoälyn auttavan tiedon laadun ja tarkkuuden parantamisessa, 59% suunnitteluprosessin ja ylipäätään kustannusten keventämisessä ja 49% parempaan reagointiin muutostilanteissa ja muutosten syiden ymmärtämiseen.

Saman tutkimuksen vastaajista 65% aikoo hyödyntää tekoälyä liittyen asiakkaisiin, 44% markkinan parempaan ymmärrykseen, 37% tuotantolaitoksissa tehokkuuden parantamiseen ja 32% logistiikan alueella.

Mielenkiintoisia lukuja. Nostan BARCin kyselytutkimuksesta esille myös vastaajjien odotusarvot ylipäätään tietojärjestelmiltä. Niiltä odotetaan apua ja opastusta jokapäiväisissä toimenpiteissä, toiminnan syy-seuraussuhteiden ymmärtämistä ja löytämistä sekä mahdollisuutta perustaa päätöksentekoa enemmän tietoon ja simulointiin. Näihin järjestelmävaatimuksiin tarvitaan koneoppivia kykyjä.

Miten lähteä liikkeelle?

Takaisin siihen, miten saat tiedon töihin. Mikäli yrityksessäsi on jo data scientist ‑resursseja tai jopa oma analytiikkatiimi, niin yleensä silloin puuttuvat vain käyttötapaukset ja ideat, joita halutaan koneoppivilla malleilla selittää tai ennustaa. Esimerkiksi sinä taloushallinnon ammattilainen, tutki rohkeasti mitä tekoälyyn liittyvää yrityksessäsi kenties on jo tehty muilla osastoilla ja sovella niitä omalle vastuualueellesi.

Edustamassamme Jedox-järjestelmässä on jo kolme koneoppivaa Jedox AIssisted™ Planning ‑valmismallia tietojen analysointia ja putsaamistamyynnin ja kustannusten ennustamista sekä asiakaspysyvyyden ja kannattavuuden analysointia varten. Taloushallinnon näkökulmasta muita hyviä käyttötapauksia voisivat olla vaikkapa laskujen tiliöinti ja reititys, kustannusten poimiminen laskulta tai ostotilaukselta ennen varsinaista laskujen hyväksyntäprosessia ja kirjaamista tai palkkojen oikeellisuuden analysointi.

Myynnin näkökulmasta voisi olla mielenkiintoista tutkia myyntiliidien voittotodennäköisyyttä tai jonkinlaista luokittelua potentaalisiin ja ei-potentiaalisiin asiakkaisiin. Tukkumyyntityyppisessä tapauksessa varsinaisen loppuasiakkaan ja markkinan parempi ymmärrys olisi varmasti hyödyllistä ja uskon, että kaikkia kiinnostaa nykyisten asiakkaiden pysyvyyteen vaikuttavat tekijät.

Mikäli datan perkaamiseen ja analysointiin ei ole omia resursseja, varsin pienellä rahalla pääsee ulkopuolisten konsulttien kanssa liikkeelle, esimerkiksi Invencon. Istutaan yhdessä alas, käydään yrityksesi ydinasiat ja nykyiset lähdejärjestelmät läpi, valitaan mahdolliset käyttötapaukset ja tiivistetään niistä aluksi 1–2 tapausta, joita kokeillaan. Laitetaan siis niihin liiittyvät tiedot töihin.

Monet sanovat, että tekoälyn ja koneppimisen hyödyntäminen pitää olla strategista ja pitkäjänteistä työtä ja hyödyntämiskohteet pitää valita huolella. Kyllä, olen samaa mieltä — mutta jostakin kaikki on aloitettava. Ilman kokeilua ihminen ei pysty sanomaan, millä datalla mitäkin asiaa voidaan ennustaa ja selittää.

Ota yhteyttä, niin laitetaan tietosi töihin!

Mikko Dragon, mikko.dragon@invenco.fi

Johtava konsultti

Pinterest
Invenco Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Invenco kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

BI ja raportointi
Taloushallinto
Tietohallinto

Erikoisosaaminen

Tekoäly (AI) ja koneoppiminen

Toimialakokemus

Kauppa
Kiinteistöala
Kuljetus, liikenne ja logistiikka
Media
Pankki ja vakuutus
Prosessiteollisuus
Raaka-aineet ja energia
Rakentaminen
Telekommunikaatio
Valmistava teollisuus

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö
Valmisohjelmisto

Omat tagit

tekoäly
AI
Liiketoiminnan suunnittelu ja seuranta
Koneoppiminen
kannattavuusanalytiikka
Älykäs taloushallinto
tiedon simulointi

Siirry yrityksen profiiliin Invenco kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Invenco - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Invenco - Muita referenssejä

Invenco - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia