Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

LähiTapiolan Erkki Moisander: Uuden ajan vakuutus pohjaa tietoon #BusinessIntelligence #tiedollajohtaminen

ReferenssiVakuutus- ja rahoitusalalla kilpailu asiakkaista käy kiivaana. LähiTapiola on onnistunut useissa vakuutuslajeissa kasvattamaan markkinaosuuttaan ja hakee uudenlaista suuntaa älyhenkivakuutuksista. Molemmissa ratkaisevaa on ollut liiketoimintatiedon järjestelmällinen ja laaja hyödyntäminen.


LähiTapiola-ryhmän pääjohtaja Erkki Moisander kertoo, että LähiTapiola on julkistanut muuttuvansa elämänturvayhtiöksi.


Miten analytiikka ja sen hyödyntäminen tukevat LähiTapiolaa tämän strategian toteuttamisessa?


"Älyhenkivakuutus tulee olemaan uuden ajan tuote. Ihmiset antavat tietosuojan puitteissa käyttöömme massatietoa siitä, miten he voivat ja mitä heille tapahtuu. Kun koossa on tarpeeksi dataa, pystymme muotoilemaan yhä parempia tuotteita. Asiakkaalle porkkanana toimivat myös hinnanalennukset ja vastaavat edut", Moisander kertoo.

Myös julkinen big data ja se, miten sitä voitaisiin hyödyntää, kiinnostaa:

"Kollegat Euroopassa vertailevat jopa sääennusteita ja -tilastoja esimerkiksi siitä, kuinka myrskyt ovat vaikuttaneet kolareihin. Nyt he pystyvät myräkän tullen heti varaamaan korjaamoilta aikaa omia asiakkaitaan varten".


LähiTapiolassa tiedolla johtaminen nousi avainasemaan yhtiön syntyhetkien murroksessa vuosina 2012-13, kun keskinäiset yhtiöt Lähivakuutus ja Tapiola fuusioituivat.


Erkki Moisander kertoo, että yhdenmukaisen raportointikäytännön omaksumiseen läpi uuden organisaation kului pari vuotta. Ennestään yhtiössä oli eri järjestelmiä ja niiden myötä jopa eri tulkintoja tilanteesta.


"Silloin jos koskaan tarvittiin järjestelmät, joilla pystyimme saamaan nopeasti faktat hyppysiin ja muodostamaan kokonaiskäsityksen. Mielestäni fuusiomme fiksuimpia ratkaisuja oli ottaa QlikView käyttöön. Se mahdollisti uuden konsernin kokonaisnäkymän konsernirakenteeseen muutamassa viikossa, huolimatta lukuisista hajallaan olevista tietolähteistä. Sen tuottaman kokonaiskuvan avulla voi oikeasti johtaa myös alueorganisaatiota", Moisander sanoo.


Mikä on nyt paremmin kuin ennen liiketoiminnan johtamisessa, kun hyödynnätte dataa?


"Tieto ei ole enää yhden yksikön hallussa, joka ainoana pystyisi raportoimaan, miten meillä menee. Pystymme keskittymään valitsemiimme tunnuslukuihin ja pääsemme niistä nopeammin syvemmälle. Se tuo johtamiseen ennakoivuutta ja nopeaa reagointia, pystymme jopa ad hoc -muutoksiin", Erkki Moisander sanoo.


LähiTapiolalla on yksi Suomen laajimmista Qlik-ympäristöistä. Qlikin avulla yhtiöryhmä on hakenut yhtenäistä tietoa ja johtamisen tukemista kaikille. Moisanderin mielestä on tärkeää, että kaikki työntekijät pääsevät käsiksi olennaiseen tietoon ja pystyvät täten johtamaan omaa työtään.


"Isossa talossa Qlikin mahdollisuuksiin tartutaan näyttöjen ja kokemusten kautta. Sitä myötä innostus leviää. Uusi Qlik Sense on niin hyvä, että myös keskusyhtiön hallitusraportointi on toteutettu sen avulla, ja nyt kaikki haluavat sen", Moisander kertoo kokemusten voimasta.


Kuinka keksitte tarjota Qlik-näkymän myös hallituksellenne?

"Ennen fuusiota Lähivakuutuksen hallitus koostui lähivakuutusyhdistysten toimitusjohtajista, joilla oli QlikView jo työn puolesta käytössään. Me olimme tottuneet selvittämään luvut ja lukujen taustat vaikka saman tien päätteiltämme hallituspöydässäkin. Muuthan ihastuivat tähän heti, kun näkivät selkeän dashboardin ja kaikki tiedot, joihin sen kautta pääsee käsiksi. LähiTapiolan hallitus on etäämmällä liiketoiminnastamme, mutta tietenkin he haluavat seurata samoja liiketoiminnan mittareita mahdollisimman kattavasti", Erkki Moisander sanoo.


Näkymän laajentaminen myös ulkopuoliselle hallitukselle kävi kätevästi reilu vuosi sitten samalla, kun otettiin käyttöön hallitusportaali. Qlik Sense mahdollistaa helposti pääsyn tietonäkymiin myös talon ulkopuolisille hallitusammattilaisille tietoturvasta tinkimättä.


Mitä LähiTapiolassa seuraavaksi aiotaan tehdä BI:n hyödyntämisessä?

"Uskon, että kykenemme tiedon ja sen analysoinnin avulla erilaistamaan tarjontaamme kaikissa 20 alueyhtiöissämme. Se on omiaan antamaan meille kilpailuedun, kunhan vain osaamme sen taitavasti hoitaa. Kilpailijamme eivät yhdellä keskitetyllä mallillaan pysty vastaavaan."


"Markkinaosuustaistossa menestyksemme perustuu modernille BI:lle. Meille on keskeisen tärkeää pystyä ennustamaan vaikkapa asiakaslojaliteettia ja asiakaskäyttäytymistä. Mitä tarkemmin pystymme analysoimaan ja ymmärtämään, sitä parempi mahdollisuus meillä on menestyä".


LähiTapiola-ryhmä on keskinäiseen yhtiömuotoon perustuva ja asiakkaittensa omistama yhtiöryhmä, Sen alueyhtiöiden verkosto koostuu 20 keskinäisestä vakuutusyhtiöstä, jotka tarjoavat asiakkailleen kokonaispalvelua vakuutuksissa, pankkipalveluissa sekä säästämisessä ja sijoittamisessa. LähiTapiolassa työskentelee noin 3 400 ammattilaista, joista puolet juuri alueyhtiöissä. Omistaja-asiakkaita ryhmällä on lähes 1,6 miljoonaa.

Suosittelija:

Erkki Moisander, pääjohtaja

Pinterest
Referenssin infoboxi
Qlik

Tiedot

Tilaaja: LähiTapiola-ryhmä
Ajankohta: - 2016
Toimittajan
yhteyshenkilö:
Jaana Laitinen, Qlik

Lisätietoja

Yritysprofiili Qlik kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

BI ja raportointi

Erikoisosaaminen

Analytiikka
Big Data

Toimialakokemus

Pankki ja vakuutus

Tarjonnan tyyppi

Johtamistyö
Valmisohjelmisto

Omat tagit

tiedolla johtaminen
muutosjohtaminen
Business Intelligence
dataan pohjautuva päätöksenteko
datalla johtaminen
liiketoimintatiedon hallinta
Hallitustyöskentely
Analyysit
analytiikkaratkaisut
Analytiikka
Qlik
Qlik Sense
Qlikview
Qlik Analytics Platform
datan hyödyntäminen

Siirry yrityksen profiiliin Qlik kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Qlik - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Qlik - Muita referenssejä

Qlik - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Retkeilykesä on kuumimmillaan – Parhaat ilmaiset retkeilysovellukset Androidille ja iOSille
Suutarin pojasta kasvoi Royal Societyn jäsen – Boolen algebran loi itseoppinut matemaatikko
Hienoimmat nettisivut

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia