Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Kysymyksiä ja vastauksia saavutettavuudesta

BloggausBlogipostaus julkaistu kesäkuussa 2020 Franticin blogiin. Lue koko postaus täältä.

Mitä olet aina halunnut tietää saavutettavuudesta? Pyysimme verkostoltamme kysymyksiä saavutettavuuteen liittyen, ja nyt asiantuntijamme vastaavat.

Saavutettavuudella tarkoitetaan esteetöntä ja helposti lähestyttävää verkkopalvelua, jonka suunnittelussa ja toteutuksessa on huomioitu kaikki – mukaan lukien esteelliset – käyttäjät. Saavutettavuudesta on lopulta hyötyä kaikille, sillä jokaisella meistä voi olla erilaisia esteitä elämän varrella.

Saavutettavuuden yleinen tavoite on, että kaikki ihmiset voisivat käyttää verkkopalveluja. Mutta kuka vastaa saavutettavuudesta ja miten hakukoneoptimointi sopii kuvioon? Entä mitä oikeuksia käyttäjillä on? Tässä blogitekstissä saavutettavuusasiantuntijamme Alexis Oksi ja Laura Aalto pureutuvat muun muassa näihin teemoihin.

Onko kaikkien palvelujen pakko olla saavutettavia, jos ne koskevat vain jotakin tiettyä kohderyhmää?

Myös silloin, kun keskitytään johonkin tiettyyn kohderyhmään, on aina esteellisiä käyttäjiä joukossa: oli kyseessä sitten pysyvät esteet, kuten keskittymishäiriö, tai hetkelliset esteet, kuten väsyneisyys ja kiire perjantai-iltapäivällä. Hyvä suunnittelu ja toteutus ottavat saavutettavuuden huomioon, eikä esteiden luominen ole varmastikaan kenenkään toive.

Hyvän suunnittelun periaatteen lisäksi Suomen laki velvoittaa pääosin viranomaisen asemassa olevia tekemään verkkopalveluista saavutettavuusvaatimusten mukaisia. Laki velvoittaa osittain myös järjestöjä ja yksityistä sektoria. Löydät asiasta tarkemmin tietoa aluehallintoviraston sivustolta, jossa selitetään, keitä laki koskee. Jos kuuluu lain piirissä oleviin tahoihin, niin verkkopalvelun on lähtökohtaisesti oltava saavutettava kohderyhmästä riippumatta. Tietynlaiset palvelut on kuitenkin suljettu pois vaatimuksista, tai niille on myönnetty pidemmät siirtymäajat. Tällaisia ovat esimerkiksi intranetit tai karttapalvelut. Kannattaa tarkistaa aluehallintoviraston palvelusta ohjeet siitä, mitä palveluja ja sisältöjä laki koskee

Mikään rajoite ei saisi olla esteenä sille, että pystyy käyttämään palveluita verkossa. Blogissamme on myös aiemmin käsitelty saavutettavuuden huomioimista konkreettisten esimerkkien kautta.


Mitä eroa on saavutettavuudella ja käytettävyydellä?

Saavutettavuus ja käytettävyys kulkevat käsi kädessä. Kun noudatamme saavutettavuuden periaatteita verkkopalveluissa, teemme samalla palveluita, jotka parantavat käytettävyyttä. Vaikka saavutettavuudella keskitytään erityisesti esteellisiin käyttäjiin, parannamme useimmiten käytettävyyttä kaikille käyttäjille. Voimme myös havaita sellaisia esteitä, joita emme aiemmin ole osanneet tunnistaa.


Mitä saavutettavuus­auditoinnissa tehdään?

Saavutettavuusauditoinnin tavoitteena on selvittää ja kirjata mahdolliset esteet, pääosin nojaten standardeihin kuten kansainvälisiin WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) -suosituksiin. Auditoinnin avulla voi suunnitella korjauksia, seurata kehitystä ja tiedottaa käyttäjille tilanteesta saavutettavuusselosteen avulla.


Mitä SEO-asiantuntijan olisi hyvä pitää mielessä saavutettavuuteen liittyen, esimerkiksi saavutettavuus­auditointeja tehdessä?

Hakukoneoptimointi (SEO) ja saavutettavuus ovat suurimmaksi osaksi täydellinen parivaljakko. Visuaalisen sisällön muuttaminen tekstimuotoon, kuten videoiden tekstittäminen tai vaihtoehtoisten tekstien lisääminen kuville ja grafiikalle, tukee samalla sekä hakukoneoptimointia että saavutettavuutta. Sama pätee kuvaaviin metateksteihin, hyvään otsikkorakenteeseen sekä yleisesti ottaen hyvään käyttäjäkokemukseen.

SEO-asiantuntijan kannattaa olla tarkka siitä, että ei pyritä liialliseen optimointiin. Saavutettavuus heikkenee, jos mukaan lisätään hakusanoja, jotka eivät tue käyttäjää tai liity sivun sisältöön. Esimerkiksi koristeeksi lisätyt kuvien vaihtoehtoiset tekstit voivat näyttää hyvältä SEO-kulmasta, mutta samalla ne heikentävät saavutettavuutta ja rikkovat WCAG-suosituksia. Myös sivujen nimien tulisi auttaa käyttäjää ymmärtämään, millaisella sivulla he ovat ja otsikoiden pitäisi pysyä kuvailevina, jotta käyttäjät voivat löytää olennaisen sisällön helposti.

Entä voivatko kaikki palvelut olla saavutettavia? Kuka on vastuussa saavutettavuudesta? Mitä saavutettavuus on tulevaisuudessa? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastasimme alkuperäisessä Q&A-postauksessa, jonka löydät täältä: https://www.frantic.com/fi/blogi/kysymyksia-ja-vastauksia-saavutettavuudesta

Haluaisitko kuulla lisää siitä, miten juuri sinun jo olemassa olevasta tai kokonaan uudesta verkkopalvelusta voidaan saada saavutettava? Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää: sales@frantic.com.

Kirjoittajat: Alexis Oksi, Senior Developer ja Laura Aalto, UX Designer

Pinterest
Frantic logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Frantic kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Erikoisosaaminen

Auditointi
Graafinen suunnittelu
Käyttöliittymäsuunnittelu
Laadunvarmistus
Ohjelmistokehitys
Sisällönhallinta
Webkehitys

Toimialakokemus

Asiantuntijapalvelut
Hotelli, matkailu ja ravitsemus
Julkishallinto
Järjestöt ja yhdistykset
Kauppa
Kuljetus, liikenne ja logistiikka
Pankki ja vakuutus

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Koulutus
Toteutustyö

Omat tagit

digitaalinen saavutettavuus
saavutettavuusauditointi
saavutettavuusdirektiivi
saavutettavuuslaki
saavutettavuustestaus
saavutettavuus
wcag
wcag2 1
korkea käytettävyys
käytettävyyden asiantuntija-arviointi
käytettävyyssuunnittelu
käytettävyystestaus
Käytettävyys

Siirry yrityksen profiiliin Frantic kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Frantic - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 1 asiantuntijaa.

Frantic - Muita referenssejä

Frantic - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia