Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Kummitoiminta efimalaisittain – Yhdessä eteenpäin heti ensimmäisestä päivästä!

BloggausKun uusi efimalainen toivotetaan tervetulleeksi työyhteisöön, vastassa on tulevan esihenkilön ja työtiimin lisäksi ikioma kummikollega. Kummikollega on uudelle efimalaiselle nimetty työkaveri, joka opastaa talon tavoille ja tutustuttaa talon väkeen. Moninkertainen kummi, Ulla Brocklehurst, kertoo, mitä kummitoiminta antaa niin uudelle efimalaiselle kuin kokeneemmalle kummille.

Sinulla on kummi!

Uudessa työpaikassa aloittaminen on aina jännittävä hetki – oli sitten uransa alkutaipaleella oleva juniori tai työelämässä jo pidempään viihtynyt konkari. Ensimmäisinä päivinä ja viikkoina uuden tiedon määrä on huima. Sisäistettävänä on itse työn lisäksi myös uudenlainen arki, työyhteisö ja toimintakulttuuri.

Kun lähes kaikki on uutta, on turvallisuuden tunteen luominen entistäkin tärkeämpää. Meillä Efimalla tästä vastuullisesta tehtävästä vastaa kummikollega. Tavoitteenamme on, että uudella efimalaisella on vastassaan (tai vähintäänkin Teams-puhelun päässä) oma, henkilökohtainen kummikollega. Hänen kunniatehtävänsä on perehdyttää uusi työkaveri talon tavoille, tutustuttaa talon väkeen, auttaa tuntikirjauksissa, opastaa tärkeiden työkalujen kanssa ja olla aina valmiina vastaamaan kysymyksiin ja auttamaan eteenpäin. Eli tukea siis kaikissa niissä asioissa, joka uudessa työpaikassa on aina alussa uutta ja ihmeellistä – ja myös jännittävää.

Kaveruutta, kuuntelua, kutsuja ja kannustusta – efimalaisten kummien tärkeimmät tehtävät

Minullekin oli aikanaan nimetty kummi, kun aloitin Efimalla. Silloin olimme vielä pieni startup, ja vaikka mahduimme kaikki työskentelemään toistemme näköpiirissä, toimistolle oli mukavampi tulla ensimmäisinä viikkoina, kun kummini Teija oli vastassa, piti huolta ja kertoi kaiken tietämisen arvoisen. Sittemmin olen saanut laittaa hyvän kiertämään: olen toiminut itsekin kummina yli kymmenelle uudelle efimalaiselle, ja tällä hetkellä vastaan Efiman digitaalisten taloushallintopalveluiden kummitiimistä.

Jokainen uusi kummi tuo oman mausteensa tekemiseen – teemmehän työtämme omana itsenämme, arvojemme mukaisesti.

Ilokseni positiiviset kokemukset ovat vauhdittaneet kummitoiminnan leviämistä läpi Efiman. Toiminta kehittyy jatkuvasti, ja jokainen uusi kummi tuo oman mausteensa tekemiseen – teemmehän työtämme omana itsenämme, arvojemme mukaisesti. Vuosien varrella efimalaisesta kummitoiminnasta ja sen eteenpäin viemisestä on muodostunut itselleni sydämen asia, josta jaksaisin puhua loputtomiin. Mutta jos oikein yritän tiivistää ajatukseni, saan kiteytettyä meidän kummien tärkeimmät tehtävät neljään sanaan: kaveruutta, kuuntelua, kutsuja ja kannustusta.

Kaveruutta. Kummikollegoiden lisäksi uudella efimalaisella on vastassaan tietenkin myös esihenkilö ja tuleva työtiimi. Siinä missä esihenkilöllä on vastuullaan varmistaa työn aloittamiseen liittyvät viralliset kuviot ja tiimillä kontollaan moninaiset työhön perehdyttämisvastuut, meidän kummien tehtävä on hieman toisenlainen. Avaamme uudelle efimalaiselle kulttuurimme saloja ja omalla esimerkillämme elämme efimalaisia arvoja todeksi – jotta ne voivat jatkaa elämistä myös uuden työkaverimme arjessa.

Sopiva kummikollega valitaan uudelle efimalaiselle vapaaehtoisten kummien joukosta – ja jos mahdollista, usein oman tiimin ulkopuolelta. Näin ollen jokainen efimalainen tutustuu heti Efima-uransa alussa omien tiimiläistensä lisäksi ainakin yhteen uuteen kaveriin, josta monelle jää luottotyyppi alkutaipaleen jälkeenkin.

Kuuntelua. Uskomme, että kynnys kysyä madaltuu huomattavasti, kun tietää keneltä kysyä. Ja uuden työn kynnyksellä kysyttäväähän riittää. Meille kummeille on ensisijaisen tärkeää, että kukaan uusi kollegamme ei jää pohtimaan yksikseen mieltä askarruttavia kysymyksiä. Efimalaisen kummin tärkeimpiä ominaisuuksia onkin arvoihimmekin kirjattu tahto kuunnella. Olipa uuden työkaverin mielen päällä sitten työhön liittyviä epäselvyyksiä tai Efiman toimintatapojen kummastelua, meillä kummeilla on tahtoa kuunnella. Meilläkään ei tietenkään ole valmiita vastauksia kaikkiin kysymyksiin, mutta kokeneempina efimalaisina osaamme ottaa asioista selvää.

Kutsuja. Ensimmäisten työpäivien aikana uuden efimalaisen kalenteri täyttyy toinen toistaan kiinnostavimmista tapaamisista. Myös meiltä kummikollegoilta kilahtaa kutsu jos toinenkin, mutta vain harvoin työasioihin liittyen. Toimistolla huolehdimme, että uusi työkaveri saa seuraa kahvitauoille ja lähtee mukaan yhteisille lounaille. Kutsulistaan kuuluvat myös maineikkaat perjantaipalaverit, joissa saamme tutustua uusiin työkavereihin lasillisten ääressä vapaammissa merkeissä. Jos uusi työkaverimme tekee töitä kotoa käsin, kutsumme uuden tuttavuuden mukaan etäkahveille ja etätaukojumppiin, joita Efimalla järjestetään viikoittain.

Kannustusta. Huolehdimme myös siitä, että uusiin töihin perehtyminen on lähtenyt sujuvasti käyntiin ja että uusi työkaveri pääsee työnsarkaan kiinni. Koska tiedämme uusien kollegoidemme olevan skarppeja tyyppejä, alun hektisyyden jälkeen annamme kuitenkin vasta-aloittaneille tilaa ja rohkaisemme myös itsenäiseen työotteeseen.

Kun hommat alkavat hiljalleen rullata ilman kyselyitä ja kummasteluja, on meidän kummien aika siirtyä taka-alalle. Meidän kummien mieltä lämmittää kuitenkin kovasti, kun kysymyksiä omilta kummitettavilta saattaa tulla jopa parinkin vuoden jälkeenkin aloittamisesta. Eli kauas emme kuitenkaan katoa!

What’s in it for us? – Kummikin saa kaverin

Meillä kummeilla on missio, jota puoltaa myös monet tutkimukset: psykologinen turvallisuus edesauttaa sitoutumista organisaatioon sekä lisää työskentelymotivaatiota. Me kummit teemme työtämme, koska koemme toimintamme tärkeäksi, ja se on aikanaan auttanut myös meitä itseämme osaksi efimalaista työyhteisöä. Ja siksi joukkoomme liittyy säännöllisesti uusia kummeja ja moni kummi ryhtyy kummiksi yhä uudelleen ja uudelleen.

Olemme myös saaneet kiitollista palautetta uusilta työkavereiltamme, ja palaute jos mikä palkitsee. Moni uusi efimalainen on sanonut ääneen, kuinka merkittävältä kummin apu ja tuki on alussa tuntunut. Ja vaikka me kummit olemme kokeneina efimalaisina ehtineet jo tutustua lukuisiin työkavereihimme, mahdollisuus uuteen tuttavuuteen lämmittää myös meidän mieltämme.

Saammeko tavata sinut joku päivä? Tälläkin hetkellä työyhteisöömme etsitään useita uusia efimalaisia. Terveisin: Ulla, Anida, Janica, Essi, Henna, Ninni, Hanna, Mervi, Samu, Tuula, Tommi, Emilia, Silja-Maria ja muut Efiman kummit!

Kirjoittaja

Ulla Brocklehurst

Senior Outsorucing Specialist

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Efiman sivuilla.

Pinterest
Efima Oyj logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Efima kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

HR

Omat tagit

perehdytys
kulttuuri
kummitoiminta

Siirry yrityksen profiiliin Efima kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Efima - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Efima - Muita referenssejä

Efima - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia