Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Kuinka rakennetaan postmoderni ERP?

BloggausKirjoittaja: Jarmo Suoranta, CEO, TX – Tomorrow Explored

ERP:t eli toiminnanohjausjärjestelmät ovat olleet yritysten sydän digitaalisen aikakauden alusta asti. Kuten sydän kehossa, ERP:n tulee olla jatkuvasti toiminnassa, puskien hapekasta verta läpi kehon ja pitäen koneiston pyörimässä. 

Valitettavasti samalla tapaa kuin ihmissydän voi vioittua, myös ERP-järjestelmät voivat ajautua monenlaisiin ongelmiin. Jos verenkiertojärjestelmä ei salli kehomme toimia optimaalisesti, on sanomattakin selvää, ettemme voi unelmoida tulevamme huippu-urheilijoiksi.

Jätetään ihmiskehoanalogia, ja paneudutaan tarkemmin ERP-järjestelmiin ja niiden haasteisiin. ERP:n missio on pitää liiketoimintaprosessit pyörimässä. ERP voi kattaa laajan valikoiman eri toimintoja, kuten tuotanto- ja raaka-ainehallinnan, henkilöstöhallinnon, kirjanpidon, raportoinnin, myynnin, yms. Tavoite on ollut, että tämä pitää saada yhden kaupan hyllyltä saatavan ratkaisun sisällä.

Kuulostaa houkuttavalta, mutta montako menestyksekästä ERP-järjestelmää on olemassa, jotka oikeasti kattavat kaikki tärkeimmät liiketoiminta-alueet ja prosessit, toimivat saumatta ilman manuaalisia askelia ja joustavat liiketoiminnan tarpeisiin? Tai järjestelmiä ilman kiertoreittejä, joita käyttäjät ovat löytäneet välttääkseen ERP-järjestelmän jäykkyyden?

Miksi perinteiset ERP-järjestelmät tuottavat pettymyksen?

Nähdäkseni pääsyy miksi perinteiset ERP-järjestelmät eivät täytä liiketoiminnan tarpeita löytyy Wikipedian määritelmästä: “ERP systems are theoretically based on industry best practices, and their makers intend that organisations deploy them ‘as is’.” Eli ERP-järjestelmät teoreettisesti pohjautuvat alan parhaisiin käytäntöihin, ja niiden valmistajien tarkoitus on, että organisaatiot ottavat ne käyttöön 'sellaisenaan'.

Tämä tarkoittaa, että yrityksen on joko seurattava niitä prosesseja jotka ERP-tarjoaa, tai ratkaisu ei ole enää puhdas, kaupan hyllyltä saatu. Toteutuksesta alkaa tulla raskasta, ja kuitenkin järjestelmä on liiketoiminnalle rajoittava. Parhaassakin tapauksessa tarvitaan “vain muutamia” manuaalisia askelia työnkulkuun. Käyttäjä voi näennäisesti toimia yhden järjestelmän sisällä, mutta oikeasti eri toimintojen välillä ei ole integraatiota. Harva nauttii tiedon kopioimisesta ikkunoiden ja ohjelmien välillä. 

Pahimmassa tapauksessa järjestelmä rajoittaa yrityksen kykyä innovoida uusia tarjoamia, palveluja ja tuotteita. Jos ajatellaan yhtä strategian määritelmää – tehdä asiat joko tehokkaammin tai eri tavalla kuin kilpailijat – miten voit tehdä liiketoimintaa käyttäen järjestelmää joka perustuu "alan parhaisiin käytäntöihin"? Voit tehdä liiketoimintaa vain täsmälleen samalla tavalla kuin kaikki muut jotka ovat langenneet harhaan, että on olemassa “Yksi ERP, joka johtaa kaikkia prosessejamme”. 

Postmoderni ERP

Perinteisten ERP-järjestelmien ongelmia käsittelevä aihealue ei ole uusi. Vuonna 2014 Gartner esitteli käsitteen Postmoderni ERP. Sen määritelmä löytyy täältä.

Tärkein viesti on tämä: “appropriate levels of integration that balance the benefits of vendor-delivered integration against business flexibility and agility.” Eli haetaan sopiva tasopaino valmistuotteiden etujen ja joustavuuden välillä hyödyntämällä samaan aikaan useaa tuotetta. 

Tarkoitus ei ole enää laittaa kaikkea saman järjestelmän sisälle, vaan seurata "best-of-the-breed" -arkkitehtuuria. Tuotannonhallintaan voit käyttää järjestelmää joka sopii yrityksellesi parhaiten. Taloushallintoon ja HR:ään voit valita parhaat ratkaisut markkinoilta. 

Seuraavaksi kysymys on, miten hallita kaikkia näitä integraatioita ja rakentaa hyperautomatisoitu toiminnanohjaus? Siinä on täysin kyse liiketoimintaprosesseista, ja miten IT-järjestelmät voivat toteuttaa prosesseja. Minkä tahansa järjestelmän kehittäminen alkaa siitä, että mallinnetaan liiketoimintaprosessit käyttäen jonkinlaista vuokaaviota. Kun valitset ERP-järjestelmää kaupan hyllyltä, vaadit tarvemäärityksessä että järjestelmän tulee sopia yrityksesi prosesseihin. Jos rakennat best-of-the-breed -periaatteella, käytät liiketoimintaprosessimalleja määrittelemään miten datan tulee liikkua järjestelmien välillä. Sitten prosessien kuvaukset tuppaavat unohtumaan ja dokumentaatio alkaa vanhentumaan. 

Prosessijohtoinen lähestymistapa

Suosittelen vahvasti hyödyntämään liiketoimintaprosessien mallinnusjärjestelmää (BPMN – Business Process Model and Notation), kun rakennetaan kilpailukykyä luovaa ERP-järjestelmää. Kokonaisratkaisu on yhdistelmä räätälöityjä käyttöliittymiä, parhaita valmistuotteita, avoimen lähdekoodin komponentteja ja mikropalveluja, jossa prosessiautomaatiopalvelin on selkäranka sekä johtolanka. Tarkoitus on todella toteuttaa liiketoimintaprosessit sellaisina kun ne on mallinnettukin. BPMN-mallinnetut prosessit ovat sekä visuaalisia vuokaavioita, mutta myös prosessiautomaatiossa suoraan ajettavia tiedostoja.

Miksi?

– Koska liiketoimintaprosessien johtaminen BPMN-mallinnusjärjestelmällä varmistaa, että liiketoimintaprosessien kuvaukset ovat aina ajan tasalla. Koska prosessimallit ovat sekä visuaalisia, että suoritettavia tiedostoja, erillistä dokumentaatiota siitä miten järjestelmä toimii ei tarvita. Mutta tärkein etu on se, että ratkaisu ei rajoita prosesseja ja palveluinnovaatioita. 

– Tuotteet ja komponentit voidaan valita best-of-the-breed -menetelmällä.

– Ei riippuvuutta mistään tietystä tuotteesta tai komponentista – mikä tahansa osa voidaan helposti vaihtaa.

– Prosessimallit ovat viestintämuoto, joka on helposti ymmärrettävissä sekä liiketoiminnalle että kehittäjille.

– Historialliset ja reaaliaikaiset näkymät prosessiin auttavat kehittämään liiketoimintaa jatkuvasti.

Kiitos lukemisesta. Toivottavasti sait ideoita siihen, yrityksesi verenkiertojärjestelmää kehitetään jotta ne täyttävät voittajan vaatimukset. Autan ja sparraan tietenkin mielelläni. 

Jos haluat jutella, varaa aika kalenteristani tästä linkistä: https://calendly.com/tx-jarmo/  

Pinterest
TX - Tomorrow Explored logo

Lisätietoja

Yritysprofiili TX - Tomorrow Explored kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Toiminnanohjaus ERP

Erikoisosaaminen

Arkkitehtuuri
Integraatiot
Ohjelmistokehitys

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö

Omat tagit

liiketoimintaprosessi
liiketoimintaprosessit
prosessiautomaatio
prosessien mallinnus
prosessien mallintaminen
camunda

Siirry yrityksen profiiliin TX - Tomorrow Explored kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

TX - Tomorrow Explored - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 1 asiantuntijaa.

TX - Tomorrow Explored - Muita referenssejä

TX - Tomorrow Explored - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia