Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Konsulttiyrityksen palkkamallit

BloggausJos olet etsimässä uusia konsultin työtehtäviä, olet varmaan huomannut, että konsulttiyrityksillä on käytössään erilaisia palkkamalleja. Kaikilla niillä on luonnollisesti sekä hyvät että huonot puolensa. Alle on koottu esimerkkejä tyypillisistä palkkamalleista.

Kiinteä palkka

Kiinteä palkka on hyvin tyypillinen palkkamalli konsulttiyrityksissä.

Plussat: Tiedät, paljonko saat palkkaa joka kuukausi, eikä sinun tarvitse huolehtia siitä, onko sinulla aktiivista asiakastoimeksiantoa.

Miinukset: Palkkauksesi ei muutu suuremmaksi, vaikka tekisit paljon töitä. Sinut on helppo myydä konsulttina ja toimeksiannot ovat pitkiä. Kaikki voitot menevät yritykselle.

Kiinteä palkka ja bonukset

Monilla konsulttiyrityksillä on suhteellisen korkeat kiinteät palkat. Kiinteän palkan lisäksi maksetaan usein bonuksia. Bonukset ovat usein verrannollisia konsultin laskutusasteen kanssa. Tyypillisesti alalla puhutaan n. 100% laskutusasteesta, joka käytännössä tarkoittaa n. 40 työtuntia viikossa. Bonus on sidottuna laskutusasteeseen, eli mitä lähempänä tavoitetasoa sitä enemmän bonuksia maksetaan. Kaikilla yrityksillä sata prosenttinen laskutusaste ei ole ensisijainen tavoite, vaan se voi olla esimerksi 80%, jolloin konsultin työaikaa jää itsensä kehittämiselle ja sisäisille asioille.

Erilaisia variaatioita edellämainitusta on esimerkiksi se, että sinulla on kiinteä peruspalkka ja sen päälle kiinteä tuntilisä, joka ei ole riippuvainen muusta palkasta. Esimerkiksi peruspalkka 3000 euroa + 10 euroa per laskutettu tunti.

Plussat: Matala riski ja lisäkannustin.

Miinukset: Kiinteä palkka on usein matalampi, eikä mahdollisuutta tienata suurempia summia.

Peruspalkka ja provisio

Perinteinen palkkamalli konsulttiyrityksissä on tarjota peruspalkka, joka on matalampi kuin jos kyseessä olisi kiinteä palkka. Sen lisäksi maksetaan laskutuksen määrään pohjautuva provisio. Esimerkiksi 2500 euroa kuussa tai 65 prosenttia laskuttamastasi summasta. Yleensä laskutus tehdään kuukausitasolla, mutta provisiopohjaisen palkan laskemiseen on monia eri tapoja – esimerkiksi kvartaaleittain tai puolivuosittain.

Jos sinulla ei ole toimeksiantoja, olet lomalla jne. maksetaan tyypillisesti vain peruspalkka.

Plussat: Hyvät tulot ja tietynlainen turva.

Miinukset: Riskit ovat suuremmat, joten mieti, selviätkö tarvittaessa peruspalkalla muutamia kuukausia. Huomioi myös se, että tämä vaihtoehto voi mahdollisesti tarkoittaa sitä, että saat enemmän “tylsiä” työtehtäviä, joissa et välttämättä pääse kehittymään, mutta jotka sinun on tehtävä saadaksesi palkan.

Pelkkä provisio

Täydellä provisiolla riskisi on korkeampi. Jos laskutusta ei ole, sinulla ei luonnollisesti ole myöskään tuloja. Jos taas laskutusta on paljon, saat pitää kaiken itse – eli 100 prosenttia provisiota. Tämän tyyppinen malli on tuttu freelancer-konsulteille, jotka työskentelevät oman toiminimen tai osakeyhtiön kautta.

Vaihtoehtona on työskennellä verkostojen kautta ja tehdä yhteistyötä esimerkiksi välittäjän tai osana kumppaniverkostoa. Silloin hyvä vaihtoehto voi olla esimerkiksi sellainen konsulttiyritys, joka maksaa sinulle 75 prosenttia laskutuksesta ja sen lisäksi saat tukea työhösi.

Plussat: Hyvät tulot ja vapaus.

Miinukset: Korkea riski – jos toimeksiantoja ei ole, ei ole myöskään tuloja. Uskallatko odottaa unelmatoimeksiantoasi vai otatko vastaan ensimmäisen työn, josta saat laskutusta?

Jos sinulla on provisioon pohjautuvia toimeksiantoja, mutta et kuitenkaan ole itsenäinen konsultti, pidä huoli siitä, että summa, josta itse “jäät paitsi”, todella tarjoaa vastinetta esimerkiksi verkostojen, myynnin tai jonkun muun edun muodossa.

Bonukset ja osakkuudet

Älä kuitenkaan jumitu tuijottamaan pelkästään palkkaa. Useilla konsulttiyrityksillä on vuosibonukset, jotka voivat olla joko henkilökohtaisia tai koko yritykselle tarkoitettuja. Voit myös saada mahdollisuuden ostaa osuuksia yrityksestä, mikä voi pitkällä aikavälillä olla erittäin kannattavaa osinkojen ja arvonnousujen muodossa. Huomaa kuitenkin, että osakkeiden oston ehtona usein on se, että olet kyseisen yrityksen työntekijä, mikä taas voi johtaa lukkiutumisvaikutukseen. Ehkä olet haluton vaihtamaan konsulttiyritystä, sillä haluat pitää osakkeesi. Jos yritys on noteeraamaton tai noteerataan lähiaikoina, osakkeiden myynti voi olla vaikeaa, ja osakkeidesi arvo alhainen.

Vapaus

Monet pienemmät konsulttiyritykset voivat myös antaa työntekijöilleen mahdollisuuden valita, miten palkka jakautuu samaan tapaan kuin toimisit itsenäisenä konsulttina. Eli silloin saat itse päättää, kuinka suuren osuuden otat palkkana, kuinka paljon laitetaan esim. koulutukseen tai muihin etuuksiin.

Etsi itsellesi sopiva vaihtoehto

Palkkavaihtoehtoja on monia, joten tee rauhassa laskelmat, miten paljon tienaisit eri malleilla. Monet provisiopohjaiset mallit saattavat nopeasti katsottuina näyttää kannattavilta, mutta tarkempien laskelmien jälkeen voi yleensä huomata, että konsultin vastuulle jää silloin aina suurempi riski, eikä korvaus siihen nähden ole välttämättä riittävä.

Kun olet valinnut palkkamallin, voit alkaa neuvotella itse palkasta. Lue blogikirjoitus, jossa käsitellään konsultin palkkaa.

Pinterest
Cinode logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Cinode kotisivut

Siirry yrityksen profiiliin Cinode kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Cinode - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Cinode - Muita referenssejä

Cinode - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia