Koneoppimisen pilotti Outotecille: pikavoittojen sijaan systemaattista suunnittelua

Machine learning, tekoäly, robotiikka – nämä termit ovat nyt kaikkien huulilla, mutta miten teollisuusyritys voi valjastaa ne liiketoimintansa hyödyksi? Tätä Suomen johtaviin teknologia-alan yrityksiin kuuluva Outotec lähti selvittämään pitkäaikaisen digitalisaatiokumppaninsa Cerionin kanssa syksyllä 2017.

Koneoppimisessa algoritmi oppii datan avulla tunnistamaan, millä arvoilla syntyy minkälaisia lopputuloksia. Lopulta kone pystyy luokittelemaan ja tekemään itsenäisesti päätöksiä eri skenaarioista.

Outotecin globaaleista tietojärjestelmä- ja ict-palveluista vastaava Jouni Laiho halusi löytää koneoppimisen kautta lisäarvoa Outotecin asiakkaille Remote Services -palveluissa.

  • Remote Services -palvelualueellamme liikkuu valtavat määrät tapahtumadataa. Datan analysointi koneoppimisen avulla voisi luoda uutta älykkyyttä prosesseihimme ja tuottavuuden kasvun kautta lisäarvoa asiakkaillemme.

  • Monimutkaisissa teollisuustapahtumissa muuttujia on valtavasti. Esimerkiksi kasvojentunnistuksessa, jossa koneoppiminen on jo pitkällä, aineisto toistuu suhteellisen samanlaisena ja koneoppimista on helpompi toteuttaa kustannustehokkaasti. Teollisuuden prosesseissa tekoälyn tuomat kaupallistettavat hyödyt antavat vielä vähän odottaa itseään, Laiho pohtii.

Cerionin liiketoimintajohtaja ja Outotecin koneoppimisprojektin vastaava Tero-Matti Kinanen allekirjoittaa tämän. Pikavoittoja ei koneoppimisen tai tekoälyn hyödyntämisessä ole saatavilla.

  • Tärkein kysymys on, miten koneoppimisen avulla kehitetään bisnestä. Teknologialähtöisyyden sijaan liiketoiminnallisen näkemyksen on oltava etusijalla. Teknologia ei ole itseisarvo, vaikka sitä kuinka hypetettäisiin. Myös Outotecin projektissa tuli hyvin esille se, kuinka merkittävä rooli datan keräämisellä ja valmistelulla on koneoppimisessa, Kinanen sanoo.

Pilotista tekoihin – suurin riski on tekemättä jättäminen

Cerion toteutti Outotecille Remote Services -palvelualueen pilottitutkimuksen, jonka avulla selvitettiin, mitkä skenaariot olisivat Outotecille parhaat koneoppimisen hyödyntämiseen. Cerion valikoitui kumppaniksi aiempien positiivisten yhteistyökokemuksien perusteella projektien johtamisen ja Cerionin Microsoft Azure -osaamisen ansiosta.

  • Halusimme pilotin nimenomaan Microsoft Azuren tekoäly-ympäristöön, jonka Cerion hallitsee hyvin. Saimme juuri ne vastaukset pilotista, joita lähdimme etsimään. Tärkein oppiläksy oli algoritmin tarkka rajaus ja huolellinen suunnittelu, jotta löytyy oikeat kohdat, joissa voimme parantaa tuottavuutta koneoppimisen avulla, sanoo Laiho.

Koneoppiminen tulee mullistamaan monen toimialan prosessit, ja myös valmistavassa teollisuudessa sen ennustetaan ottavan isoja harppauksia eteenpäin lähitulevaisuudessa.

  • Älykkyys lisääntyy sekä sisäisissä prosesseissamme että asiakasratkaisuissamme. Automaatiota on hyödynnetty jo kauan teollisuudessa, mutta koneoppimisen ja tekoälyn kehittymisen myötä tieto liikkuu tehokkaammin ja sitä voidaan analysoida entistä dynaamisemmin. Tämä tulee synnyttämään uudenlaisen tiedon ekosysteemin teollisuusprosesseihin, povaa Laiho.

Kinasen mukaan nyt on avainhetki, jolloin yritysten kannattaa lähteä kartoittamaan koneoppimisen potentiaalia.

  • Suurin riski on katsoa vierestä, kun kilpailijat kehittävät uutta. Koska koneoppiminen vaatii paljon kokeiluja ja systemaattista suunnittelua, tulevat hyödyt näkyviin vasta kuukausien tai jopa vuosien päästä. Murros on käynnistynyt teollisuusaloilla, joten rohkaisen yrityksiä viimeistään nyt tarttumaan mahdollisuuteen, sanoo Kinanen.

Referenssi Koneoppimisen pilotti Outotecille: pikavoittojen sijaan systemaattista suunnittelua
Tilaaja: Outotec
Toimittajan yhteyshenkilö:
Tero-Matti Kinanen
Lisätietoja: Siirry yrityksen profiiliin Siirry yrityksen kotisivulle
Tagit
Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen
BI ja raportointi
Analytiikka
IoT
Koneoppiminen Machine Learning Digitalisaatio
Pinterest

Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Seuraa Digitalisaatiokentän kehittymistä Suomen johtavien asiantuntijoiden haastatteluja ja asiantuntijakirjoituksia lukemalla

Yliopiston pääsykokeet voi tehdä nyt etänä Online Proctoring -valvontajärjestelmällä
Perinteiset yritykset ja ohjelmistokehitystiimit testaavat ideoita innovaatiokilpailuissa
Digitaalinen oppiminen on kilpailukyvyn kannalta kriittinen osa liiketoimintastrategiaa