Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Koneoppimisen pilotti Outotecille: pikavoittojen sijaan systemaattista suunnittelua

ReferenssiMachine learning, tekoäly, robotiikka – nämä termit ovat nyt kaikkien huulilla, mutta miten teollisuusyritys voi valjastaa ne liiketoimintansa hyödyksi? Tätä Suomen johtaviin teknologia-alan yrityksiin kuuluva Outotec lähti selvittämään pitkäaikaisen digitalisaatiokumppaninsa Cerionin kanssa syksyllä 2017.

Koneoppimisessa algoritmi oppii datan avulla tunnistamaan, millä arvoilla syntyy minkälaisia lopputuloksia. Lopulta kone pystyy luokittelemaan ja tekemään itsenäisesti päätöksiä eri skenaarioista.

Outotecin globaaleista tietojärjestelmä- ja ict-palveluista vastaava Jouni Laiho halusi löytää koneoppimisen kautta lisäarvoa Outotecin asiakkaille Remote Services -palveluissa.

  • Remote Services -palvelualueellamme liikkuu valtavat määrät tapahtumadataa. Datan analysointi koneoppimisen avulla voisi luoda uutta älykkyyttä prosesseihimme ja tuottavuuden kasvun kautta lisäarvoa asiakkaillemme.
  • Monimutkaisissa teollisuustapahtumissa muuttujia on valtavasti. Esimerkiksi kasvojentunnistuksessa, jossa koneoppiminen on jo pitkällä, aineisto toistuu suhteellisen samanlaisena ja koneoppimista on helpompi toteuttaa kustannustehokkaasti. Teollisuuden prosesseissa tekoälyn tuomat kaupallistettavat hyödyt antavat vielä vähän odottaa itseään, Laiho pohtii.

Cerionin liiketoimintajohtaja ja Outotecin koneoppimisprojektin vastaava Tero-Matti Kinanen allekirjoittaa tämän. Pikavoittoja ei koneoppimisen tai tekoälyn hyödyntämisessä ole saatavilla.

  • Tärkein kysymys on, miten koneoppimisen avulla kehitetään bisnestä. Teknologialähtöisyyden sijaan liiketoiminnallisen näkemyksen on oltava etusijalla. Teknologia ei ole itseisarvo, vaikka sitä kuinka hypetettäisiin. Myös Outotecin projektissa tuli hyvin esille se, kuinka merkittävä rooli datan keräämisellä ja valmistelulla on koneoppimisessa, Kinanen sanoo.

Pilotista tekoihin – suurin riski on tekemättä jättäminen

Cerion toteutti Outotecille Remote Services -palvelualueen pilottitutkimuksen, jonka avulla selvitettiin, mitkä skenaariot olisivat Outotecille parhaat koneoppimisen hyödyntämiseen. Cerion valikoitui kumppaniksi aiempien positiivisten yhteistyökokemuksien perusteella projektien johtamisen ja Cerionin Microsoft Azure -osaamisen ansiosta.

  • Halusimme pilotin nimenomaan Microsoft Azuren tekoäly-ympäristöön, jonka Cerion hallitsee hyvin. Saimme juuri ne vastaukset pilotista, joita lähdimme etsimään. Tärkein oppiläksy oli algoritmin tarkka rajaus ja huolellinen suunnittelu, jotta löytyy oikeat kohdat, joissa voimme parantaa tuottavuutta koneoppimisen avulla, sanoo Laiho.

Koneoppiminen tulee mullistamaan monen toimialan prosessit, ja myös valmistavassa teollisuudessa sen ennustetaan ottavan isoja harppauksia eteenpäin lähitulevaisuudessa.

  • Älykkyys lisääntyy sekä sisäisissä prosesseissamme että asiakasratkaisuissamme. Automaatiota on hyödynnetty jo kauan teollisuudessa, mutta koneoppimisen ja tekoälyn kehittymisen myötä tieto liikkuu tehokkaammin ja sitä voidaan analysoida entistä dynaamisemmin. Tämä tulee synnyttämään uudenlaisen tiedon ekosysteemin teollisuusprosesseihin, povaa Laiho.

Kinasen mukaan nyt on avainhetki, jolloin yritysten kannattaa lähteä kartoittamaan koneoppimisen potentiaalia.

  • Suurin riski on katsoa vierestä, kun kilpailijat kehittävät uutta. Koska koneoppiminen vaatii paljon kokeiluja ja systemaattista suunnittelua, tulevat hyödyt näkyviin vasta kuukausien tai jopa vuosien päästä. Murros on käynnistynyt teollisuusaloilla, joten rohkaisen yrityksiä viimeistään nyt tarttumaan mahdollisuuteen, sanoo Kinanen.
Pinterest
Referenssin infoboxi
Cerion Solutions Oy

Tiedot

Tilaaja: Outotec
Toimittajan
yhteyshenkilö:
Altti Raali

Lisätietoja

Yritysprofiili Cerion Solutions kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

BI ja raportointi
Tuotanto

Erikoisosaaminen

Analytiikka
IoT
Tekoäly (AI) ja koneoppiminen

Toimialakokemus

Valmistava teollisuus

Teknologia

Microsoft

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö

Omat tagit

Koneoppiminen
Machine Learning
Digitalisaatio

Siirry yrityksen profiiliin Cerion Solutions kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Cerion Solutions - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Cerion Solutions - Muita referenssejä

Cerion Solutions - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Moni työmailla ahertava kaipaa digitaalista tiedonkeruumenetelmää – “Työ tehostuu, kun asiat hoituvat yhdessä sovelluksessa”
H2C tuo koodausopinnot kaupunkeihin, joissa ohjelmoinnin osaajista on pulaa - töihin it-alalle on monia väyliä
Traficomin selvitys: Nousevilla ICT-teknologioilla on iso vaikutus kestävään kehitykseen

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia