logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Kenen kontissa seisot?

BloggausRahtitavaraa siirretään vakiokokoisissa konteissa meriteitse maanosasta toiseen. Sama ideologia on siirretty tietotekniikkaan ja sovelluskehitykseen. Johtavana ajatuksena on sovellusten mahdollisimman helppo, joustava ja nopea siirrettävyys järjestelmien välillä.

SUSE Linux Enterprise Server on sisältänyt konttipohjaisen toimintaympäristön jo useita vuosia ja nyt palvelinkäyttöjärjestelmää on laajennettu kattamaan myös suositut Docker-kontit.

Perinteisen sovelluskehityksen hitautta, jäykkyyttä ja sovellusten toiminnan mahdollistavia riippuvuussuhteita on viime vuosina saatu hieman helpotettua virtualisointialustoilla, joissa käyttöjärjestelmä sekä siihen asennettu sovellus on virtualisoitu, ja saatu helpommin siirrettäväksi kehityksestä testaukseen, tuotantoon tai asiakasympäristöihin.

Virtualisoinnin avulla saatu ratkaisumalli on kuitenkin toiminnallisesti hidas ja resurssivaatimuksiltaan raskas, sillä sovellusta suorittavilta virtuaalikoneilta vaaditaan jokaiselle sovellukselle oma täydellinen käyttöjärjestelmä. Virtulaisoitu sovellus kuluttaa tarpeettomasti levytilaa ja vaatii isäntäkoneelta tarpeettomasti prosessointitehoa. Myös siirtäminen järjestelmien välillä on hidasta.

Kontit ratkaisevat tämän ongelman. Sen sijaan, että sovelluksen yhteydessä jaettaisiin myös käyttöjärjestelmä, paketoidaankin pelkkä sovellus ja kaikki sen tarvitsemat ohjelmakirjastot ja muut komponentit sellaisenaan toimivaksi kokonaisuudeksi ̵ kontiksi ̵ jota suoritetaan konttien hallintaan tuotetussa sovelluksessa.

Kontti ja sen sisältämä suoritettava sovellus on sellaisenaan valmis siirrettäväksi järjestelmästä toiseen, toimii uudessa järjestelmässä heti ja vaati vähemmän levytilaa sekä prosessointitehoa konttipalvelua suorittavalta isäntälaitteelta. Sovelluksen tai palvelun käynnistäminen on myös nopeampaa, koska erillistä käyttöjärjestelmää ei tarvita ̵ ei myöskään ylimääräisiä lisenssejä.

Suoritustehon kannalta kontit mahdollistavat jopa kymmenkertaisen palvelumäärän yhdelle isäntäpalvelimelle, jossa siis suoritetaan vain yhtä käyttöjärjestelmää, jonka ytimen täydellisesti eristetyn kopion myös kontissa suoritettavat sovellukset perivät. Normaalissa virtuaalipalvelinympäristössä käyttöjärjestelmiä on yhtä monta kuin suoritettavia sovelluksia tai palveluita.

SUSE Docker on tällä hetkellä konttimallin kuumimpia tuotenimiä ja perinteisen kontti-ideologian lisäksi se on integroitu toimimaan OpenStack-pilviratkaisussa. Koska konteista on erityisen nopeasti tullut suosittu tapa tarjota palveluja, ei aivan kaikkia virtuaaliympäristöihin rakennettuja ja hyviksi todennettuja käytäntöjä ole ensimmäisiin toteutuksiin vielä ehditty tuottaa.

Useimmat julkisten palvelinten tarjoamat kontit ovat melko hyvin toteutettuja, päivitystasoltaan ajan tasalla ja turvallisia, mutta niiden kautta julkaistut kontit eivät välttämättä sovi kaikille yrityksille. Kun yritykset ovat tarkastelleet omien ja yksityisten konttien tarjoamia mahdollisuuksia, päätelmä on, että helppokäyttöiselle konttien hallintaan sopivalle palvelulle on tarvetta. Juuri konttien helppokäyttöisyys on lisännyt niiden suosiota nopeasti ja sen myötä esimerkiksi tietoturvan seurantaan, määrityksiin ja ylläpitoon liittyvät yksityiskohdat täytyy perehtyä uudesta näkökulmasta.

Kontit, jotka lupaavat ketteryyttä ja tehokkuutta, tarvitsevat ainakin osan IaaS-pilvissä ja virtuaalikoneympäristöissä toteutetuista käytännöistä. Näiden järjestelmäratkaisujen työvälineet ja parhaiksi todennetut menetelmät eroavat paljon toisistaan, minkä seurauksena kontit tarjoavat tervetulleen tilaisuuden arvioida tietotekniikkaan liittyviä käytäntöjä täysin uudessa valossa.

Kun asiakkaamme perehtyivät tarkemmin konttien hyötyihin, myös SUSE-teknologioita jouduttiin kehittämään ja uudistamaan. Docker ja LXC-konttien ajaminen on jo tuttua, mutta niiden edellyttämät työkalut vaativat hienosäätöä. On olennaisen tärkeää huolehtia tietojärjestelmän määrityksistä, hallinnasta ja turvallisuudesta rajoittamatta ketteryyttä. Nyt tarvittavat välineet alkavat hahmottua ja käyttökelpoiset toimintamenettelyt tuotetun koodin ja sovellusten paketointiin, kontittamiseen ja käyttöönottamiseen on kehitetty.

Konttiympäristöjen kehittäminen on avoimeen lähdekoodiin perustuva projekti, jonka kehittämiseen osallistuu yli 300 yritystä. Valmiita konttisovelluksia voi ladata julkisilta palvelimilta tai niitä voi tuottaa omien tarpeiden perusteella.

Miten sovelluskehitys on sinun yrityksessäsi toteutettu ̵ hitaasti ja kankeasti vai nopeasti ja ketterästi?

Pinterest
SUSE Suomi

Lisätietoja

SUSE Suomi:n yritysprofiili Kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Omat tagit

Docker
OpenStack
SUSE

Erikoisosaaminen

Konesalipalvelut

Toimialakokemus

IT

Teknologia

Linux

Tarjonnan tyyppi

Valmisohjelmisto

Siirry yrityksen profiiliin Siirry SUSE Suomi kotisivuille Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

SUSE Suomi - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

SUSE Suomi - Muita referenssejä

SUSE Suomi - Muita bloggauksia

Siirry SUSE Suomi kotisivuille Siirry yrityksen profiiliin Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Ohjelmistorobotin hankintaprosessi muistuttaa ihmisen rekrytointia
Tubecon 2019 - Tubettajat ja Esports ovat nousseet isoksi osaksi nuorten populaarikulttuuria
Milloin toimitusketjun hallintaan (SCM) tarvitaan ratkaisu toiminnanohjausjärjestelmän rinnalle?

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia