Kehittämissuunnitelma on tavoitteellisen osaamisen kehittämisen avain


Kehittämissuunnitelma on keskeinen työväline kun halutaan kehittää osaamista tehokkaasti ja tavoitteellisesti. Parhaimmillaan kehittämissuunnitelma on läpinäkyvä alusta sekä osaamistaan kehittävälle henkilölle, että hänen ohjaajilleen ja kouluttajilleen.
Kehittämissuunnitelma pohjautuu osaamistavoitteiden määrittelyyn
Kehittämissuunnitelman tarkoituksena on toimia alustana, jonka avulla voidaan suunnitella, kirjata muistiin ja seurata oppimista ja osaamisen kehittämistä. Suunnitelmaan kirjataan ylös kehittämistarpeet ja – tavoitteet, ja määritellään mitä taitoja tai ominaisuuksia on tarpeen kehittää, ja mitä toimia tarvitaan tavoitteiden saavuttamiseksi.
Osaamisen kehittäminen lähtee liikkeelle osaamistarpeiden määrittelystä ja tavoitteiden asettamisesta. Kehittämissuunnitelmaan kirjataan ylös niitä tietoja, taitoja ja muita osaamisia, joita on tarpeen kehittää, sekä määritellään mitä halutaan saavuttaa esimerkiksi seuraavan 12 kuukauden aikana. Nykyinen osaamistaso voidaan määritellä esimerkiksi osaamiskartoituksen muodossa, jolloin hahmotetaan kuinka lähellä tavoitteita kunkin osaamisen kohdalla ollaan.
Kaikki tavoitteet on hyvä asettaa tärkeysjärjestykseen, ja kullekin on syytä määritellä aikataulu, jotta lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteet erotetaan selkeästi toisistaan. Kehittämistavoitteet on hyvä pilkkoa hallittaviksi palasiksi, joiden onnistumiselle määritellään selkeät mittarit. Sopivien mittareiden avulla osaamisen kehittymistä voidaan seurata luotettavasti, sekä tietysti todeta milloin tavoite on saavutettu. Mitä tarkemmin tavoitteet ja tarvittavat toimenpiteet määritellään, sitä helpompaa ja tehokkaampaa osaamisen kehittymisen seuraaminen ja arviointi on. Tarvittavia toimenpiteitä määriteltäessä on tärkeää ottaa huomioon henkilön omat toiveet ja näkemykset siitä, millä tavoilla hän mieluiten oppii ja kehittää osaamistaan.
Oikein toteutettu kehittämissuunnitelma tukee tavoitteiden saavuttamista
Oikein toteutettu kehittämissuunnitelma tukee tavoitteiden saavuttamista käytännössä, ja mahdollistaa osaamistarpeiden ja –tavoitteiden, sekä tarvittavien toimenpiteiden ja mittareiden tarkan määrittelyn. Hyvä kehittämissuunnitelma on myös selkeä, eikä vaadi kohtuutonta vaivannäköä osapuolilta.
Jatkuva mahdollisuus kehittyä ja oppia uutta on tärkeä osa motivaatiota. Siten jo kehittymisprosessi itsessään kannustaa oppijaa parempiin suorituksiin. Huolella toteutettu, selkeä ja sopivaa panostusta vaativa kehittämissuunnitelma on avain tehokkaaseen ja tavoitteelliseen osaamisen kehittämiseen.
Yrityksen henkilöstön osaamista kehitetään lähtökohtaisesti yrityksen tarpeita ajatellen. Tällöin on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että työntekijät itse kokevat osaamisensa kehittämisen riittävän motivoivaksi, eivätkä pidä kehittämissuunnitelmaa liian vaivalloisena. Kehittämistarpeista ja – tavoitteista onkin hyvä keskustella yhdessä työntekijän kanssa, ja rakentaa kehittämissuunnitelmaa yhteistyössä. Ihanteellisessa tapauksessa kehittämissuunnitelma on läpinäkyvä alusta, johon kaikki osapuolet voivat yhteistyössä suunnitella ja dokumentoida osaamisen kehittymistä.
Henkilökohtainen kehittämissuunnitelma sopii erinomaisesti myös kehityskeskusteluiden yhteydessä hyödynnettäväksi. Tyypillisesti yritysten perinteisellä mallilla hoidetut kehityskeskustelut toteutetaan kerran tai kahdesti vuodessa. Työn luonteesta, toimialasta ja organisaation osaamistarpeista riippuen, tiiviimpi osaamisen kehittäminen ja niin kutsuttu jatkuva kehityskeskustelumalli voisivat kuitenkin tukea tavoitteiden saavuttamista tehokkaammin.
Kannattaako yrityksen valita perinteinen vai jatkuva kehityskeskustelu?
Lyhyen aikavälin tavoitteet tukevat koko kehittämisprosessia
Kehittämissuunnitelman seurannan ja palautteen aikataulu on arvioitava aina tilannekohtaisesti. Liian usein tapahtuvat palauteet/arvioinnit voivat tuntua tukalilta ja laskea motivaatiota. Liian pitkät välit kehittämisprosessissa puolestaan vaikeuttavat suunnitelmassa pysymistä. Mikäli väli on venynyt liian pitkäksi, suunnitelmasta on saatettu epähuomiossa poiketa liikaa, tai suunnitelma ei välttämättä ole enää ajan tasalla.
Pidemmän aikavälin tavoitteet on kannattavaa pilkkoa tarkoiksi nopeammin saavutettaviksi osiksi. Tällöin kehittymistä on mielekästä tarkastella usein ja säännöllisesti, jolloin saadaan luotettava ja reaaliaikainen kuva osaamisen kehittymisestä. Keskustelua voidaan käydä jatkuvasti, ja mahdollisiin ongelmiin päästään puuttumaan saman tien.
Kehittämissuunnitelmaa sekä asetettuja tavoitteita on myös oltava valmis tarvittaessa muuttamaan ja päivittämään joustavasti, mikäli tavoitteiden saavuttamisessa ilmenee ongelmia. Tässä itsearvioinnit nousevat tärkeään rooliin, kun mietitään miten prosessia voitaisiin parantaa ja henkilön kehittymistä tukea parhaalla mahdollisella tavalla.

Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
![]() |
Tuotekehitys ja suunnittelu |
Erikoisosaaminen
![]() |
Ohjelmistokehitys |
![]() |
Pilvipalvelut / SaaS |
Toimialakokemus
![]() |
IT |
![]() |
Koulutusala |
Teknologia
![]() |
Azure |
![]() |
Microsoft |
Tarjonnan tyyppi
![]() |
Koulutus |
![]() |
Tuki- ja ylläpitotyö |
![]() |
Valmisohjelmisto |
Omat tagit
Rediteq - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Rediteq - Muita referenssejä
Rediteq - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Valu Digital Oy - WordPress Developer
- Vaimo Finland Oy - Backend developer
- Rekrytointi.com - C++/C -ohjelmistokehittäjä
- Rekrytointi.com - Tuotetukiasiantuntija (ILS-asiantuntija)
- Rekrytointi.com - Rekrytointi.com tuotepäällikkö
- Fastroi Oy - Henkilöstöpäällikkö
- Experis IT - Graduate-ohjelma .NET Full Stack, Experis Academy
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Agenda Helsinki oy - solutos.fi WordPress-verkkosivu
- Digia Oyj - Case Ylva: NetSuite toi ratkaisun Ylvan liiketoiminnan erityispiirteisiin ja automatisointitarpeisiin
- Valu Digital Oy - Haaga-Helia ammattikorkeakoulun julkaisuperhe käyttää Valu Search -hakua
- Nextcon Finland Oy - Mela on valinnut Nextcon Finland Oy:n kumppanikseen käyttöpalveluiden kilpailutuksen konsultoinnissa
- Nextcon Finland Oy - DigiFinland Oy on valinnut Nextcon Finland Oy:n testauspalveluiden kumppanikseen
- Nextcon Finland Oy - Kilpailu- ja kuluttajavirasto valitsivat Nextconin asiantuntijat tukemaan verkkopalvelun kilpailutuksessa
- Visma Software Oy - Case HM-Tilipalvelu: Fivaldi on turvallinen ja kannattava tapa asiakkaiden sähköistämiseen
Tapahtumat & webinaarit
- 20.04.2021 - Mepco-ratkaisulla tarjoat palkkojen lisäksi HR-ominaisuudet loppuasiakkaille
- 22.04.2021 - How to automate vendor bill process in NetSuite?
- 22.04.2021 - Enfo Success Day
- 26.04.2021 - Arrow Late Afternoon Show with Kari Ketonen
- 27.04.2021 - Harness your NetSuite and other data to create insights with Staria BI & Planning
- 28.04.2021 - Valjasta data käyttöösi Staria BI & Planning -ratkaisun avulla
- 06.05.2021 - Virtuaalinen yhteistyö teollisuudessa, huollossa ja kunnossapidossa - Teollisuuden etätukiratkaisu!
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Lemonsoft Oy - Lue 10 vinkkiä parempaan projektisuunnitelmaan!
- Efima Oy - Ratkaisukonsultti testaa: Microsoft Dynamics 365 Supply Chain Managementin uusi varastonhallintasovellus
- Vaimo Finland Oy - 5 VINKKIÄ, KUINKA OPTIMOIDA DIGITAALINEN ASIAKASKOKEMUS
- Invenco Oy - Osaavissa käsissä Power BI taipuu myös talousraportointiin
- Nextcon Finland Oy - Tekijät töiden takana | Juttusarja Nextconin ammattilaisista
- Vincit - Verkkoasiointi, mobiilimaksaminen ja saavutettavuus – joko nämä ovat yritykselläsi hallussa?
- Vaimo Finland Oy - ASIAKASPITOSTRATEGIAT: 8 TAPAA PITÄÄ ASIAKKAASI
![]() |
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |