Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Jarruttaako verkkokaupparatkaisu yrityksenne skaalautumista?

BloggausKirjoittaja: Aleksi Lindblad, Head of Technology, Software Consulting, TX – Tomorrow Explored

Maailmassa on mainioita verkkokauppa-alustoja, joiden avulla kuka tahansa voi perustaa verkossa liiketoiminnan muutamalla klikkauksella. Alustat kuten Woocommerce ja Shopify tarjoavat valmiin paketin, joka palvelee tiettyyn pisteeseen asti. 

Kun liiketoiminta muuttuu kasvavassa määrin digitaaliseksi, verkkokauppa ei ole enää erillinen komponentti, vaan sen täytyy olla integroitu koko muuhun liiketoimintaan. Se tarkoittaa integrointia muihin palveluihin ja ehkä myös räätälöidyn ohjelmiston rakentamista olemassaolevan verkkokaupan ohelle, jotta verkkokauppa saataisiin sidottua liiketoimintaan laajemmin. Erityisesti niissä tapauksissa missä tuote tai palvelu on monimutkainen tai esimerkiksi laskutus perustuu käyttöön, valmiit palvelut harvoin riittävät edes alkuun.

Kun järjestelmä alkaa muodostua hidasteeksi

Kun verkkokauppa-alustaan on integroitu lukuisia muita palveluita, saatatte tunnistaa kamppailevanne seuraavanlaisten haasteiden kanssa:

  • Vaikka teillä on digitaaliset ratkaisut käytössä, joudutteko silti tekemään paljon manuaalista työtä? Muodostuuko tästä pullonkaula, kun haluatte skaalata liiketoimintaa?
  • Onko olemassa olevien järjestelmien kustomointi liiketoiminnan tarpeisiin muuttumassa vaivalloiseksi?
  • Onko järjestelmä herkkä virheille? Meneekö koko järjestelmä nurin kun yksi osa lakkaa toimimasta?
  • Tuntuuko, että joudutte muokkaamaan liiketoimintaprosesseja niin, että ne sopisivat IT-järjestelmien kanssa yhteen?
  • Tuntuuko, että liiketoimintaprosessit häviävät eri palveluiden ja sovellusten väliin, ja menetätte näkymän isosta kuvasta?

Kun arkkitehtuuri monimutkaistuu, uusien palveluiden ja ratkaisujen toteuttaminen tarkoittaa usein isoja kehitysprojekteja. Virheiden hallinnasta tulee vaikeaa, ja liiketoimintaprosessit häviävät "koodiin". Onko ainut ratkaisu rakentaa kokonaan uusi järjestelmä? Ei onneksi. 

Ratkaisuna näihin haasteisiin verkkokauppajätit kuten Zalando ovat kääntyneet prosessijohtoisen lähestymistavan puoleen. Prosessijohtoinen kehitys on tapa kehittää IT-järjestelmiä siten, että liiketoimintaprosessit pysyvät ohjaavana tekijänä ja IT-järjestelmien ulkopuolella. Lähestymistapa on erityisen hyödyllinen silloin, kun arkkitehtuuri on yhdistelmä eri järjestelmiä ja sovelluksia. 

Kuinka prosessien mallintaminen voi auttaa?

Prosessijohtoisella lähestymistavalla on monia hyötyjä edellä kuvattuihin haasteisiin nähden. 

  • Prosessit pysyvät hallinnassa silloin, kun ominaisuuksia toteutetaan erillisillä palveluilla tai räätälöidyillä ratkaisuilla.
  • Prosesseja kehitetään ja seurataan reaaliajassa intuitiivisella visuaalisella kielellä, joka on helppo ymmärtää ja validoida. 
  • Pullonkaulojen paikantaminen, virheisiin reagointi ja palautuminen on nopeampaa ja helpompaa.
  • Prosessit voivat olla yhdistelmä manuaalisia ja automatisoituja toimenpiteitä, ja niitä voidaan kehittää iteratiivisesti automatisoimalla toimenpiteitä sitä mukaan kun siihen on aikaa ja resursseja.

Prosessijohtoisessa lähestymistavassa työskentelemme prosesseista lähtien ja kehitämme järjestelmiä palvelemaan liiketoimintaprosesseja. Mallinnetut prosessit toimivat "selkärankana", ja pitävät prosessit näkyvillä jatkuvasti.

Me käytämme prosessien mallinnukseen ja automatisointiin Camundaa, joka alustana sopii erityisen hyvin verkkokauppaan. Kypsä, laajalti käytetty ja monikäyttöinen alusta sisältää paljon valmiita työkaluja ja se voidaan integroida eri teknologioihin. Se on myös helppo ottaa käyttöön, ja ilmaisversiolla voidaan validoida onko se sopiva ratkaisu juuri teidän liiketoiminnan tarpeisiin. 

Prosessijohtoinen lähestymistapa ei suinkaan rajoita sitä, mitä järjestelmiä voitte käyttää osana IT-arkkitehtuuria, päinvastoin. Valmiita, "best-of-the-breed" palveluita tai mitä tahansa räätälöityä logiikkaa voidaan integroida, kuitenkin niin, että liiketoimintaprosessit pidetään kokoajan ohjaavana tekijänä. 

Jos kamppailet parhaillaan näiden kysymysten kanssa, älä epäröi ottaa yhteyttä ja voimme jutella siitä, miten prosessijohtoinen lähestymistapa voisi auttaa. Varaa vain aika kalenteristani: https://calendly.com/aleksi-tx/30min

Kuulisimme mielellämme myös, mitä mieltä olet Camundasta. Sitä voit kokeilla täällä.

Pinterest
TX - Tomorrow Explored logo

Lisätietoja

Yritysprofiili TX - Tomorrow Explored kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Myynti

Erikoisosaaminen

Arkkitehtuuri
Integraatiot
Verkkokaupparatkaisut

Toimialakokemus

Asiantuntijapalvelut
Kauppa
Telekommunikaatio

Teknologia

Shopify
WooCommerce

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö

Omat tagit

liiketoimintaprosessi
prosessiautomaatio
prosessien automatisointi
camunda
BPMN2

Siirry yrityksen profiiliin TX - Tomorrow Explored kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

TX - Tomorrow Explored - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 1 asiantuntijaa.

TX - Tomorrow Explored - Muita referenssejä

TX - Tomorrow Explored - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia