Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Jäljitettävyys on nykyajan kilpailutekijä

BloggausYksi yritysten laatuprosessien keskeisiä ja tärkeimpiä kilpailutekijöitä on tuotteiden raaka-aineiden, valmistusprosessin ja itse lopputuotteiden systemaattisen jäljitettävyyden varmistaminen. Useilla toimialoilla jäljitettävyys on välttämätöntä viranomaisvaatimusten vuoksi, mutta jäljitettävyys voi tuoda myös merkittäviä liiketoiminnallisia ja -taloudellisia hyötyjä.

Mitä jäljitettävyys tarkoittaa?

Jäljitettävyydessä (engl. traceability) on kyse yksinkertaisesti kyse siitä, että yritys tietää kokoajan ja reaaliaikaisesti myymiensä tai valmistamiensa lopputuotteiden sijainnin, valmistuslinjan ja käytetyt raaka-aineet. Käytännössä jäljitettävyydellä saadaan reaaliaikaisesti vastaukset esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

  • Mikä on tuotteen reaaliaikainen sijainti (asiakkaat, jälleenmyyjät vai varasto)?
  • Mistä komponenteista tuotteet/valmistuerät muodostuvat?
  • Minkä toimittajan komponenteista tuotteet muodostuvat? •Mistä ostoeristä tuote on valmistettu?
  • Millä tuotelinjalla ja/tai tehtaalla tuote on valmistettu?
  • Mistä käytetyt raaka-aineet on hankittu ja mihin tuotteet on toimitettu jakeluketjussa?

Esimerkiksi elintarviketeollisuudessa jäljitettävyys on erittäin tärkeä osa laatuprosessia. Fazer Myllyn kaikki raaka-aineet ovat jäljitettävissä askeleen eteenpäin ja taaksepäin eli yhtiö tietää raaka-aineitten alkuperän ja sen, mihin tuotteisiin Fazer Myllyn raaka-aineita on käytetty. Perheyritys Tammisen jäljitettävyysohjelman avulla voidaan puolestaan selvittää, missä kuluttajan ostama liha on kasvatettu.

Jäljitettävyyden edut

Jäljitettävyys on hyvin oleellista kaikissa kuluttajatuotteissa, ja jäljitettävyys on tärkeää jo viranomaisvaatimusten vuoksi. Esimerkiksi kuluttajaturvallisuuslaki edellyttää, että toiminnanharjoittajan on tiedettävä, mistä käytetyt raaka-aineet on hankittu, ja mihin tuotteet on toimitettu eteenpäin jakeluketjussa.

Jäljitettävyyden hyödyt ovat helppo ymmärtää varsinkin silloin, kun tuote joudutaan vetämään pois markkinoilta. Jos tuotteen havaitaan aiheuttavan vaaraa, toiminnan harjoittaja on velvollinen poistamaan sen markkinoilta ja kuluttajilta sekä tiedottamaan vaarasta kuluttajille. Jos tuotteissa ei ole valmistuserä- tai muuta vastaavaa merkintää, tietyn tuotantoerän takaisinveto on vaikeaa ja saattaa tulla yritykselle erittäin kalliiksi.

Mikäli yrityksellä on olemassa työkalut jäljitettävyysprosessiin, on virheiden kustannus huomattavasti alhaisempi. Valmistuserän tai -ajankohdan merkitsemisellä ongelmat saadaan helpommin rajattua, jolloin takaisinveto voidaan toteuttaa helposti ja taloudelliset menetykset minimoiden.

Valmistavassa teollisuudessa yritykset joutuvat usein todistamaan materiaalien koostumukset ja laadulliset ominaisuudet myös kirjallisena todistuksena, mikäli standardi tai asiakas vaatii tätä. Kun materiaalin valmistusprosessista syntyviä koostumus- ja laadullisia ominaisuuksia joudutaan todistamaan, kannattaa todistuksien käsittelyyn luoda toimiva jäljitettävyysjärjestelmä lisälaatukustannuksien välttämiseksi.

Jäljitettävyys tukee myös muita liiketoiminnan tarpeita, kuten materiaalivaraston ja toimitusten hallintaa ja optimointi sekä hävikin seurantaa.

Invencolla joustava ratkaisu jäljitettävyyteen – InControl Online

Invenco on kehittänyt jäljitettävyyteen kustannustehokkaan ratkaisun nimeltä InControl Online. http://www.incontrol-online.fi Ratkaisu voidaan ottaa nopeasti käyttöön ja se pystyy integroimaan olemassa olevista järjestelmistä jäljitettävyyttä varten tarvittavan datan ja esittämään sen kätevästi helppokäyttöisillä käyttöliittymillä.

Tämä kustannustehokas ratkaisu soveltuu eri toimialoille ja eri kokoisille yrityksille. Jos yrityksen perusjärjestelmissä data on puutteellista jäljitettävyyden kannalta, voidaan InControllin älykkäillä syöttöpohjilla paikata datan aukkoja.

Referensseistä iLoQ hyödyntää jäljitettävyys toiminnallisuutta. Kiinnostuitko?

Kysy lisää:

Jorma Erkkilä puh. 040-0132119, jorma.erkkila@invenco.fi

Petri Räsänen puh. 050-5160525, petri.rasanen@invenco.fi

Pinterest
Invenco Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Invenco kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Hankinta
Laatu, turvallisuus ja ympäristö
Logistiikka
Tuotanto

Erikoisosaaminen

Analytiikka
Integraatiot
IoT
Laadunvarmistus

Toimialakokemus

Kuljetus, liikenne ja logistiikka
Prosessiteollisuus
Raaka-aineet ja energia
Valmistava teollisuus

Teknologia

Microsoft

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Valmisohjelmisto

Siirry yrityksen profiiliin Invenco kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Invenco - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Invenco - Muita referenssejä

Invenco - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia