Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Itseohjautuva palveluorganisaatio

BloggausDigitalisaation myötä työympäristö sekä tapa tehdä työtä on muuttunut valtavasti ja nopeasti. Jotta yksilö ja yritys pysyy mukana kilpailussa, on tehtävä muutoksia ja pysyttävä kehityksen mukana. Myös perinteisellä mallilla toimiva yritys voi pärjätä ja sen toiminta kehittyä jonkin aikaa, mutta ilman kehitystä ennen pitkää huomataan, että kilpailijat menevät ohi oikealta ja vasemmalta.

Yksi keino palveluorganisaation kehittämiseen on itseohjautuvuuden mahdollistaminen ja lisääminen. Tässä artikkelissa käsitellään itseohjautuvuutta sekä digitalisaation tuomia keinoja itseohjautuvuuden avuksi.


Itseohjautuvuus - uhka vai mahdollisuus?

Matka perinteisestä organisaatiosta itseohjautuvaksi organisaatioksi on pitkä eikä todennäköisesti kovinkaan suoraviivainen. Muutos vaatii aikaa ja sitoutumista sekä erityisesti vahvaa ja uskaliasta johtajuutta, joka sietää myös kipuilun muutoksen edetessä. Muutos vaatii myös johtajuutta, joka on valmis jakamaan päätösvallan pois itseltään.

Toimiva itseohjautuva organisaatio tuo selkeää kilpailuetua, sillä itseohjautuvassa organisaatiossa työntekijät ovat useiden tutkimusten mukaan keskimääräistä motivoituneempia (itseohjautuvuusteoria). Motivoitunut työntekijä on tavallisesti merkittävästi tuottavampi ja jaetun vastuun avulla myös päätöksenteko nopeutuu ja päätösten taustalla on ajankohtaisempaa tietoa.

Itseohjautuvuutta ei tulisi kuitenkaan pitää itseisarvona - sen hyödyt tulee punnita, ottaen huomioon mitä se voi tuottaa ja toisaalta mitä resursseja siihen siirtyminen vaatii organisaatiolta?


Diktatuurista anarkiaan?

Itseohjautuvuuden lisääminen ei tarkoita siirtymistä diktatuurista anarkiaan. Itseohjautuvassa organisaatiossakin on hierarkioita ja sääntöjä, mutta myös paljon vapauksia ja sen myötä vastuita. Itseohjautuvuuden olennainen muutos on luovuttaa päätösvalta sinne, missä päätöksen tekemiseen on paras tieto. Palveluorganisaatiossa paras tieto arjen päätöksiin on usein työntekijällä itsellään.

Toinen olennainen muutos on läpinäkyvyys: ilman läpinäkyvyyttä ei ole mahdollista tehdä hyviä päätöksiä. Kun päätöksentekovaltaa jalkautetaan organisaatiossa eri tasoille, tiedon tulee kulkea saumattomasti päättävien tahojen välillä. Läpinäkyvyys tuo päätöksentekoon tarvittavat tiedot kaikkien saataville - ilman läpinäkyvyyttä itseohjautuvuus jää puolitiehen.

Lue koko artikkeli blogistamme.

Pinterest
Aitio Finland Oy

Lisätietoja

Yritysprofiili Aitio Finland kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Toiminnanohjaus ERP

Omat tagit

itseohjautuvuus
palveluorganisaatio

Siirry yrityksen profiiliin Aitio Finland kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Aitio Finland - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Aitio Finland - Muita referenssejä

Aitio Finland - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Teknologiayhtiöt IWA ja NXme yhdistyvät - uusi yli 100 asiantuntijaa työllistävä Oivan kasvaa koronasta huolimatta
Kahdeksan suomalaista ehdolla Nordic Women In Tech -palkinnon saajaksi - naiset edelleen vähemmistössä teknologia-alalla
Kaikki koodaa -uutuuskirja opastaa digitaitoihin – “Tällaisen kirjan olisimme itse halunneet lukea oman matkamme alussa”

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia