Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

It-infran elinkaari – yllättikö loppulasku?

BloggausMonet yritykset kompastuvat samoihin kiviin, kun it-infrastruktuuria lähdetään uusimaan ja modernisoimaan. CloudNown Juha Kari kertoo nyt, mitä sinun tulisi ottaa huomioon it-infran suunnittelussa. 

Laske it-infran kustannus koko elinkaarelle  

It-infrastruktuurista puhuttaessa tarkoitetaan yleensä yrityksen palvelimia ja verkkoja. Nämä muodostavat usein merkittävän osan yrityksen it-kustannuksista. Palvelimien ja verkkojen suunnittelussa ja hankinnassa tulisi aina osata huomioida infran kustannukset koko elinkaaren ajalta.  

“Silloin, kun puhutaan it-infrasta eli palvelimista ja verkoista, lähtisin aina tarkastelemaan koko elinkaarikustannusta. Olen huomannut, että yrityksissä tuijotetaan helposti lisenssejä ja raudan hintaa, tarkastelematta kustannuksia kokonaisvaltaisemmin”, Juha kertoo. 

Laitteiston elinkaari vai kuukausittainen lisenssimaksu 

It-infrastruktuurin suunnittelussa tulee tarkastella toiminnan jatkuvuutta ja infran koko käyttöaikaa. Infrastruktuurin kustannusrakenne on hyvin erilainen riippuen siitä, puhutaanko perinteisestä infrasta vai pilvipalveluista. Pilvessä yritys maksaa yleensä todelliseen käyttöön ja kapasiteetin määrään perustuvaa kuukausittaista laskutusta. 

“Pilvessä olevassa infrassa ei ole tietynlaista raudan elinkaarta. Raudan vanheneminen tai ilmastointi ja sähkönkulutus eivät aiheuta huolia, sillä joku muu pitää huolen niistä. Maksat tyypillisesti koko resurssien tarpeen ajan tietyn verran palvelumaksuja kuukaudessa.” 

It-infran kokonaiskustannus pitää sisällään laitteet, järjestelmät, tilakustannukset, sähkön ja muut kulut 

“Perinteisestä infrasta puhuttaessa olen huomannut, että yrityksissä ei aina osata ottaa huomioon niitä sivukuluja, joita ylläpidosta koituu.” 

Infran kustannuksia laskiessa tulee huomioida palvelimien päivityksiin, sovellusten ja käyttöjärjestelmien päivityksiin, varmistuksiin ja palvelinlaitteiden valvontaan liittyvät kustannukset sekä tietysti myös ilmastointi, kulunvalvonta ja sähkönkulutus. 

“Perinteisessä palvelininfrassa maksat räkkitilasta, verkosta, verkkoyhteyksistä räkkiin, sekä lisäksi myös ainakin sähköstä ja ilmanvaihdosta. Maksat tietyn verran kustannuksia kuukaudessa, mikä ei edes vielä pidä sisällään itse palvelimia.” 
“Kun lisäät yhtälöön palvelimet, joudut huomioimaan vikasietoisuutta, muistinkäyttöä ja tallennuskapasiteettia. Perinteisillä ratkaisuilla varaudut ennakkoon tyypillisesti isolla kapasiteetilla, mikä tulee ehkä jossain vaiheessa käyttöön, jos resurssien tarve tulevaisuudessa kasvaa”, Juha jatkaa. 

Huomioi käyttöönoton työmäärä ja kustannukset 

 “Infraan investoidaan ensin älytön määrä rahaa, jonka jälkeen tulee varsinainen käyttöönotto. Eli asennetaan käyttöjärjestelmät ja sovellukset – migroidaan palveluita. Projektiin saattaa mennä huomaamatta viikkotolkulla aikaa, jonka jälkeen vasta alkaa se jatkuva säännöllinen ylläpito, johon tarvitset niitä kuukausittaisia palveluita ulkoisilta IT-kumppaneilta.” 

It-infrastruktuurin kokonaiskustannus lisensseineen voi paisua valtavaksi, jonka takia on tärkeää hahmottaa kustannukset koko elinkaarelle.  

“Laskuissa tulee huomioida, että esimerkiksi viiden vuoden ajan palvelinten tulee toimia moitteettomasti. Yrityksen tuleekin varautua kaikkiin kuluihin, mitä sen viiden vuoden aikana voi tulla. Varautuminen, tieto-omaisuuden varmistaminen ja vikasietoisuus ovat tyypillisesti yrityksille tärkeitä asioita.” 

Laske ja vertaa hintalappuja samalle ajalle 

Vaihtoehtoja vertaillessa on tärkeä huomioida erilaisten ratkaisujen hinta koko elinkaarelle kuukausitasolla.  

“Kun infraa lähdetään modernisoimaan ja miettimään, tulee perinteisen infran ja pilviratkaisun kustannukset laittaa rinnakkain. Tällöin vertailu on helppoa”, Juha selittää. 

Pilviratkaisujen vahvuutena on, että halutut resurssit voidaan minimoida niin, että se skaalautuu vasta tarpeen mukaan. Maksat tällöin vain todellisesta resurssien käytöstä. 

“Yrityksen ei tarvitse ennalta varata hirveätä määrää resursseja etupeltoon, vaan kapasiteettia voidaan pilvessä tarpeen mukaan lisätä todelliseen tarpeeseen.” 

Onko it-infraratkaisunne vanhentumassa ja pohditte, miten järjestää tulevaisuuden ratkaisut? Jätä yhteydenottopyyntö niin autamme kartoittamaan juuri teille oikean ratkaisun, kustannukset kurissa pitäen. 

Pinterest
CloudNow IT Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili CloudNow IT kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tietohallinto

Erikoisosaaminen

It-infrapalvelut

Toimialakokemus

Asiantuntijapalvelut
IT
Järjestöt ja yhdistykset
Kiinteistöala
Koulutusala
Raaka-aineet ja energia
Valmistava teollisuus

Teknologia

Azure

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö

Siirry yrityksen profiiliin CloudNow IT kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

CloudNow IT - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 3 asiantuntijaa.

CloudNow IT - Muita referenssejä

CloudNow IT - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia