Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

HUS – Helsingin yliopistollinen sairaala

ReferenssiHUSin verkkosivustolla on poikkeuksellisen monta eri käyttäjäryhmää, joiden tarpeita vastaamaan HUS ja Wunder uudistivat hus.fi:n. Uudistuksen tiukasta aikataulusta huolimatta kaikki ennalta määritetyt tavoitteet saavutettiin kirkkaasti, ja uusi sivusto palvelee jokaista käyttäjäänsä päätelaitteesta riippumatta.

”Wunder korosti heti alusta lähtien psykologista turvallisuutta tiimissä. Tämä toimi erinomaisesti, HUSin ja Wunderin työntekijät muodostivat aidon tiimin, jossa asioista keskusteltiin avoimesti. Työnteko Wunderin kanssa oli paitsi tehokasta, myös hauskaa, ja työskentelyilmapiiri pysyi erinomaisena kiireestä huolimatta.” – Heli Vanhatupa, tuotepäällikkö, HUS

Projektista

Mikä on HUS?

HUS eli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on Suomen suurin sairaanhoitopiiri sekä Suomen toiseksi suurin työnantaja. HUS työllistää 27 000 ihmistä, sen erityisvastuualueella asuu 2,2 miljoonaa asukasta ja vuonna 2019 sen poliklinikoilla asioi lähes kolme miljoonaa asiakasta.

Tavoitteet

HUS palvelee yli 40 % suomalaisista, joten verkkopalvelu-uudistuksen päämääränä oli tuottaa mutkaton ja sen useille eri käyttäjäryhmille optimoitu sivusto. Tavoitteena oli löytää kumppani, jonka kanssa tehdä sivustosta aikaa kestävä, tietoturvallinen ja viimeisen päälle saavutettava. Koronapandemian puhjettua käyttäjien tarve tiedolle kasvoi, ja tiedon nopeasti ja helposti löytäminen verkosta korostui – myös tähän tarpeeseen oli vastattava kiireellisesti.

Haaste

HUSin aiempi sivusto oli elinkaarensa päässä ja se kaipasi kipeästi uudistamista muun muassa käytettävyyden ja haun parantamiseksi. HUS tarjoaa sairaanhoidon palveluita 210:ssä eri toimipisteessä. On ensiarvoisen tärkeää kyetä esittämään lukuisat palvelut ja toimipisteet helposti ymmärrettävässä, saavutettavassa ja mahdollisimman nopeasti löydettävässä muodossa.

Ennen uudistusta sivuston hakuominaisuudet eivät toimineet kunnolla, jolloin iso osa sivuston sisällöstä oli haun ulottumattomissa. Sisältöä oli lähtökohtaisesti paljon ja se oli kokonaisuudessaan käytävä läpi ja tuotava haun piiriin myös mobiilissa, sillä vanhaa sivustoa ei oltu optimoitu mobiilikäyttöön.

HUSilla on paljon sisäisiä sidosryhmiä, joilla on vahvasti erilaisia tarpeita sivustolle, mutta myös ulkoisten sidosryhmien tarpeet ovat poikkeuksellisen paljon toisistaan eroavia. Toimittaja etsii aivan eri tietoa sivustolta kuin vaikkapa laboratorioaikaa itselleen varaava potilas. Näiden kaikkien eri käyttäjäryhmien ja moninaisten tarpeiden kartoittaminen sekä yhteensovittaminen sujuvaksi kokonaisuudeksi vaati avukseen monialaisia verkkopalveluiden kehittämisen ammattilaisia.

Lisäksi, aikataulupainetta uudistukselle antoi saavutettavuuden EU-direktiivi.

Ratkaisu

Julkisen kilpailutuksen kautta, HUSin digitaalisten palveluiden kumppaniksi päätyi Wunder. Potilaille suunnattu osio oltiin määritetty painoarvoltaan tärkeimmäksi uudistuksessa. Sen pohjalta laadittiin alustava suunnitelma koko projektin kululle. Sillä aikataulu oli tiukka, verkkopalvelun määrittelyvaihetta täytyi supistaa, ja toteutus oli poikkeuksellisesti aloitettava rinnakkain suunnitteluvaiheen kanssa.

Projektin tavoitteiden oli oltava kirkkaana mielessä sen joka vaiheessa, jotta verkkosivu-uudistuksen tavoitteisiin pystyttiin vastaamaan aikataulussa. Loppukäyttäjäryhmiä osallistettiin projektin alusta alkaen. Käyttäjätestaukset ja prototypoinnit auttoivat laajentamaan ja syventämään asiakkaan alustavaa konseptia, sekä antoivat arvokasta tietoa käyttäjäkokemuksesta. ”On arvokasta saada loppukäyttäjiltä tietoa sisällöistä, jotta pystymme palvelemaan heitä paremmin. Erityisesti Wunderin palvelumuotoilijan kanssa tehty sisältöjen määrittely oli hedelmällistä”, kertoo HUSin digitaalisen viestinnän asiantuntija Maria Svenström.

HUSin vanha verkkosivusto oli varsin laaja ja projektin aikana sivustolta löytyi myös sisältöjä, joiden rakentaminen uudelle sivulle vaati nopeita ratkaisuja. Tämän vuoksi Wunderin mukautumiskyky ja joustavuus oli tärkeää, sillä tiedon kasvaessa sivuston sisältöä oli muutettava rakenteellisesti. Osana HUSin päivitettyä viestintätyyliä, merkittävä osa sisällöstä uudistettiin samanaikaisesti sivustouudistuksen kanssa.

Saavutettavuus oli koko uudistuksen yksi tärkeimmistä elementeistä. Wunderilta nimettiin projektille oma saavutettavuuskonsultti, joka huolehti uuden sivuston saavutettavuudesta läpi projektin.

Koko sivustouudistuksen kulmakiviksi muodostuivat tiimin jäsenten komplementaarinen tietotaito, tiivis kommunikaatio asiakkaan ja kolmannen osapuolen toimijoiden kanssa, sekä projektille asetetut hyvät raamit, joiden sisällä oli tilaa nopeille muutoksille.

"Käännöstyökalu on nopeuttanut kieliversioiden tekemistä merkittävästi. Samoin sisältöjen rakentaminen Drupalin elementeillä on sujuvampaa kuin vanhoilla verkkosivuillamme. Kaiken kaikkiaan sisällöntuottaminen on vaivatonta ja uusi sivusto on nopeuttanut työntekoa", kertoo Maria Svenström, HUSin digitaalisen viestinnän asiantuntija.

Tulokset

Tiukasta aikataulusta huolimatta projekti valmistui ajallaan ja uusi hus.fi palvelee käyttäjiään sujuvasti sekä pöytäkoneilla että mobiililaitteilla. Kolmansien osapuolien suorittamat saavutettavuus- ja tietoturva-auditoinnit osoittivat tavoitteiden täyttymisen näillä molemmilla osa-alueilla.

Sisältöuudistuksen ja uuden hakutyökalun myötä verkkopalvelun käytettävyys parantui merkittävästi. Uudella sivustolla haku toimii kuten pitääkin, ja sivustolla navigointi on tehty sen useille eri käyttäjäryhmille helpoksi. Vanhalla sivustolla oli paljon uudistettavaa sisältöä. Uudistuksen yhteydessä hakukoneoptimoinnista huolehdittiin jo projektin aikana ja rikkinäisten linkkien määrää saatiin vähennettyä huomattavasti.

Käyttäjäkyselyt ovat osoittaneet sivustouudistuksen onnistuneen erinomaisesti etenkin niiden kehityskohteiden osalta, joihin projektissa käyttäjätutkimuksien tulosten perusteella erityisesti keskityttiin.

“Kommunikaatio asiakkaan ja Wunderin tiimin välillä on toiminut alusta saakka älyttömän hyvin. Saimme luotua HUSin it-palveluiden kanssa toimivan kokonaisratkaisun, ja vaikka se sisältää useita eri toimintaympäristöjä ja toimittajia, yhteistyö on saatu pelittämään erinomaisesti”, kertoo Wunderin tekninen arkkitehti, Ari Ruuska.

Wunderin pitkä kokemus sekä Wunderin tarjoamat monipuoliset resurssit auttoivat HUSia saavuttamaan sen ennalta määritetyt kriteerit projektin onnistumiselle. Nyt kun sivustouudistus on takanapäin ja kriittisimmät kehityskohdat on selätetty, Wunderin ja HUSin yhteistyö jatkuu jatkuvan kehityksen parissa. Eri sidosryhmien käyttäjäkokemuksen optimointi on loppumaton iterointiprosessi, jossa Wunder ja HUS pyrkivät nyt yhdessä parhaimpaan mahdolliseen tulokseen.

HUSin Maria Svenström ja Heli Vanhatupa kommentoivat:

"Uudistetun hus.fi:n visuaalista ilmettä on kehuttu raikkaaksi ja käyttäjät ovat kertoneet löytävänsä tiedot nopeasti. Olemme myös esitelleet sivustoa useille toimijoille, jotka valmistelevat omaa verkkosivu-uudistustaan."
Pinterest
Referenssin infoboxi
Wunder logo

Tiedot

Tilaaja: HUS
Ajankohta: 2020 -

Lisätietoja

Yritysprofiili Wunder kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Erikoisosaaminen

Analytiikka
Arkkitehtuuri
Ketterät menetelmät
Käyttöliittymäsuunnittelu
Ohjelmistokehitys
Tietoturva
Webkehitys

Toimialakokemus

Julkishallinto
Terveys- ja sosiaalipalvelut

Teknologia

Drupal

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö

Omat tagit

Elasticsearch
digitaalinen palvelumuotoilu
Silta
tekninen arkkitehtuuri
käyttäjätestaus
prototypointi
saavutettavuus

Siirry yrityksen profiiliin Wunder kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Wunder - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 3 asiantuntijaa.

Wunder - Muita referenssejä

Wunder - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia