Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Hullunkurinenkin laite voi internetiin kytkettynä saada pahaa aikaan

BloggausMiikka Lääkkö, tuotepäällikkö, Tosibox Oy

Esineiden internetissä on jo vaippoja, kenkiä ja haarukoita, mutta haluatko koneen solmivan kengännauhasi?

Alkanut vuosi tuo joidenkin arvioiden mukaan lähes neljä miljardia uutta laitetta internetiin. Varsinkin teollisuuden ja terveydenhuollon odotetaan ottavan käyttöön yhä enemmän IoT-ratkaisuja sensoreineen ja etähallintajärjestelmineen. Myös kuluttajamarkkina kasvaa, vaikka erilaisia älylaitteita puhelimista ja autoista pesukoneisiin ja kodin ratkaisuihin on ollut jo pitkään.

Kun jouluna yhä useamman paketeista kuorittiin erilaisia IoT-laitteita, pyhinä juolahti mieleen mitä kaikkea internetiin onkaan jo kytketty. Pienellä surffailulla löytyi hämmentäviäkin yllätyksiä.

Turvallisuutta mietitään tuotekehityksen riemussa valitettavasti edelleen aivan liian vähän. En kuitenkaan väitä, että kaikki tuotteet olisivat turvattomia ja kytkettävissä lisätehoiksi erilaisiin bottiverkkoihin. Tavallisesti bottiverkko koostuu tietokoneista, jotka on otettu luvatta haltuun. Niiden tehoja käytetään esimerkiksi palvelunestohyökkäyksiin ja roskapostittamiseen.

IoT-bottiverkko taas koostuu esineistä, joissa on internet-yhteys: esimerkiksi reitittimistä, turvakameroista, älytelevisioista ja ylipäätään kaikesta, missä yhteys on. Ne saattavat olla huomattavan tehokkaita, mikä havaittiin esimerkiksi IoT-bottiverkko Mirain tapauksessa vuonna 2016. Tuolloin sen avulla suunnattiin volyymiltaan yli yhden teratavun sekunnissa ollut palvelunestohyökkäys palveluntarjoaja Dyniä vastaan. Tämä johtuu siitä, ettei IoT-laitteita vielä ymmärretä suojata.

Monen tuotteen kekseliäisyys ja ihmisten luovuus naurattaa, ja siksi haluan jakaa niistä muutaman. Väitän kuitenkin, että tällaisen innovatiivisuuden rinnalla tietoturva ei oikeasti ole kovin vaikeaa. Myös siihen on välttämätöntä panostaa, eikä sen tarvitse tapahtua muiden hyveiden kustannuksella.

Samalla takaraivoon kuitenkin hiipi epäilyksiä: tarvitseeko aivan kaikkeen olla älypuhelinsovellus? Haluammeko välttämättä keskustella ääniohjauksen kanssa joka tilanteessa?

Hiusharja. Harjassa on mikrofoni, kiihtyvyysanturi ja kulmanopeutta mittaava gyroskooppi. Niiden avulla ei tule harjattua hiuksia liian kovaa. Harja keskustelee mobiilisovelluksen kanssa, ja sovelluksen mukana tulee tietenkin valmistajan mainoksia.

Haarukka. Japanilainen keksintö fokusoi paikallisesti merkittävään ongelmaan: nuudeleita syödessä kuuluvaan ryystämisääneen. Haarukka on soitin, joka käyttää puhelinsovelluksen kautta puhelimen mikrofonia tunnistaakseen ryystämisen äänet. Kun ryystämistä kuuluu, haarukka päästelee ryystämisen peittäviä ääniä.

Lenkkarit. Niken uutuusmallin asetuksia voi vaihtaa vaikka kesken korisottelun. Mobiilisovelluksella niitä voi esimerkiksi löysätä tai kiristää, ja kenkä tietenkin mittaa niin matkaa kuin kosteutta ja lämpötilaa – muiden muassa. Kengät voivat myös sitoa itse omat nauhansa.

Suihku. Älysuihku voi seurata mobiilisovelluksella vedenkulutusta ja suihkun lämpötilaa voi säätää etukäteen. Myös vedenkäyttöä voi optimoida sen mukaan, missä kohtaa suihkukaappia peseytyjä seisoo. Valmistajia on jo useita.

Vessanpönttö. Pöntössä on muun muassa säädettävä valaistus, lämmitetty pöntönrengas, sisäänrakennettu äänentoisto ja Amazonin Alexan ääniohjaimet joiden avulla voi vaikka tilata verkosta lisää vessapaperia samalla kun luonto kutsuu. Yhtiön tuoteperheeseen kuuluvat myös älypeili ja -kylpyamme.

Lauta. Minimalistin unelmaksi nimitetty puupala kieltämättä sopii moderniin sisustukseen. Todellisuudessa lauta on älykodin ohjain. Tämä japanilaisyhtiön lauta sisältää valikot ainakin säätiedoille, termostaatille, valaistukselle ja Spotifylle. Tätä kirjoitettaessa tuote ei ole vielä markkinoilla.

Vedenkeitin. Älypuhelimen avulla hallittavan vedenkeittimen voi ajastaa keittämään aamulla vettä valmiiksi sitten kun heräät. Sensori ilmoittaa, paljonko laitteessa on vettä. Jos välttämättä haluat, voit kytkeä sen käyntiin vaikka laite olisi kotona ja sinä työpaikalla.

Vaippa. Tavallisen vaipan pohjaan kiinnitettävä lätkä kertoo mobiilisovellukselle, milloin vauva tekee tarpeensa. Laite mittaa kosteutta ja lämpötilaa ja kertoo neliportaisesti, milloin vaippa on syytä vaihtaa. Sovelluksesta voi olla hyötyäkin, jos vaipan käyttäjä sattuu olemaan vaikka lapsenvahdin eikä vanhemman seurassa.

TOSIBOX®-ratkaisun avulla voit rakentaa täysin turvalliset etäyhteydet helposti ja nopeasti, eikä se edellytä erityistä IT-osaamista. Lue lisää IoT-tietoturvasta ja ratkaisustamme.

Pinterest
Tosibox Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Tosibox kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tuotekehitys ja suunnittelu

Erikoisosaaminen

IoT
Tietoturva

Tarjonnan tyyppi

Laitteet
Valmisohjelmisto

Siirry yrityksen profiiliin Tosibox kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Tosibox - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Tosibox - Muita referenssejä

Tosibox - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia