Helsingin yliopisto - opiskelijapalveluiden rakentaminen leanisti

ReferenssiHelsingin yliopiston verkkosivusto oli vuosien saatossa jäänyt auttamattomasti jälkeen tekniikan kehityksestä. Yksittäisten html-dokumenttien päivitys tapahtui käsitöinä, vaikka tarjolla oli pitkään ollut kehittyneitä sisällönhallintajärjestelmiä. Sisällöntuottajat olivat tyytymättömiä eikä tarjontaa tai mobiilitukea voitu parantaa.


Mitä teimme?
Uudistimme helsinki.fi -osoitteessa sijaitsevat Helsingin yliopiston konsernisivut ja koulutushaun, sekä rakensimme yliopiston ympäristöön mukautetun yleiskäyttöisen verkkopalvelualustan. Valmensimme yliopistolaisia myös Lean Startupin ajattelutavassa.

Helsingin yliopisto teki alustavalinnan ennen varsinaista projektia ja loppusuoralle päätyivät ominaisuuksiltaan lähes tasavertaiset Liferay ja Drupal. Druidin toteuttama proof-of-concept vakuutti yliopistolaiset Drupalin taipuisuudesta. Yhdessä selkeän lisensoinnin ja taattujen tietoturvapäivitysten kanssa demo riitti siivittämään Drupalin Helsingin Yliopiston uusien sivujen sisällönhallintaohjelmistoksi. Varsinaisessa projektikilpailutuksessa emme olleet mukana, mutta toteutettavaksemme projekti päätyi yhteistyökumppanimme Goforen kautta.

Palvelun rakentaminen Drupal 7 -alustalle alkoi loppusyksystä 2013. Metodiikkana käytettiin yliopistolaisille ennestään tuttua Scrumia yhdistettynä Lean Startup -ajattelutapaan: kokeilla pitää ja epäonnistua saa – parasta lopputulosta ei löydetä mukavuusalueelta.

Tiimikokoa muutettiin projektin aikana useasti vastaamaan projektin tarpeita. Parhaimmillaan töitä tehtiin kuuden Druidin voimin ja pienimillään Drupal-asiantuntijatiimimme koko oli kolme. Tuloksia julkaistiin ketterästi jo projektin aikana: ensimmäinen pilotti rakennettiin 4 kuukaudessa, ajankohtaissivu julkaistiin yhdeksännellä kuukaudella ja konsernisivujen tuotantoversio maaliskuussa 2015, eli 1,5 vuoden päästä projektin aloittamisesta.

Tulokset
Uudistettu ja mobiilituella varustettu sivusto valloitti opiskelijoiden ja sisällöntuottajien sydämet. Sisällönsyöttäjien käyttäjätutkimus antoi ylläpitokäyttöliittymälle arvosanan 4/5. Koulutussivuston loppukäyttäjätestissä palvelu koettiin selkeäksi sekä käyttäjien tarpeita vastaavaksi ja sai NPS arvosanaksi huikeat 83.

Sivuston julkinen puoli palvelee tasapuolisesti kaikkia käyttäjiä päätelaitteeseen katsomatta. Rakennettu Drupal-ratkaisu toimii palvelualustana eri kohderyhmille: tulevia opiskeilijoita houkutellaan integroidulla koulutushaulla ja tutkijoiden työtä taasen helpotetaan tarjoamalla tutkimusprojekteille mahdollisuus rakentaa omia minisivustojaan yhteisen alustan päälle. 

Suosittelija:

"Uniikkia Druidilaisissa oli vahva lean-näkemys. Asiakasta ravistellaan tosi paljon ja tiimi halusi aina tietää jutun jujun ennen toteutukseen siirtymistä. Runnominen ja haastaminen on johtanut parempaan arkkitehtuuriin ja kustannussäästöihin kun turha koodi on jätetty tekemättä. Uusia juttuja on voitu fail-fast ideologian mukaisesti kokeilla kehityspurskeissa (spike) ennen tuotantoputkeen ottamista. "

Maikki Sykäri, tietojärjestelmäprojektipäällikkö

Pinterest
Referenssin infoboxi
Druid Oy

Tiedot

Tilaaja: Helsingin yliopisto
Ajankohta: 2013 -

Lisätietoja

Druid Oy:n yritysprofiili Kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Asiakaspalvelu
Markkinointi
Viestintä

Erikoisosaaminen

Webkehitys
Ketterät menetelmät
Arkkitehtuuri
Ohjelmistokehitys

Teknologia

Open source
Drupal
Julkaisujärjestelmä CMS

Toimialakokemus

Koulutusala
Julkishallinto

Tarjonnan tyyppi

Toteutustyö
Koulutus
Tuki- ja ylläpitotyö

Siirry yrityksen profiiliin Siirry Druid Oy kotisivuille Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Druid - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Druid - Muita referenssejä

Druid - Muita julkaisuja

Siirry Druid Oy kotisivuille Siirry yrityksen profiiliin Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Tällainen on tulevaisuuden projektipäällikkö - ketterät menetelmät muuttivat projektinhallintaa
Tiedon hakemisen lyhyt historia - Digitaaliset alustat jäsentävät nyt maailman tietoa uudelleen
Suomen 50 suurinta yritystä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia