Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

H&M:in, Zaran ja Walmartin menestystarinoissa ei ole kyse hyvästä tuurista

BloggausErplyn toimitusjohtaja Kristjan Hiiemaa tutustui neljään isoon kansainväliseen kauppayhtiöön ja selvitti, kuinka tehokkaasti on heidän tapauksessa järjestetty toimitus ja logistiikka, jotka ovat tuoneet heille menestyksen. Hänen mukaan voi nämä onnistumiset kopioida jokaiseen teollisuus haaraan.

Vuonna 1947 perustettu vaatealan vähittäiskaupan konserni H&M on viimeisellä vuosikymmenellä kasvanut huippuunsa ja ylettynyt 20,3 miljardin dollarin vuosimyynteihin. H&M on Forbes:in Top100 listalla Apple:in ja Coca-Cola:n kanssa 31. sijalla. Vähittäiskaupan jättiläinen Walmart on 10 vuodessa kasvanut 70 miljardilta 127 miljardiin.

Samanlainen menestys on saattanut myös Zaraa (14,4 miljardia vuodessa) ja kalusteiden megakauppiasta Ikeaa (28 miljardia).

Edulliset hinnat ja lyhyt toimitusaika

H&M:illä on 55 maassa 3500 kauppaa, massiivinen toimitusverkko, varastotilat ja logistiikka.

H&M:n liiketoiminta koontuu 100 suunnittelijasta koostuvan tiimin ympärille, jotka tekevät yhteistyötä hämmästyttävän määrän tuotantolaitoksien kanssa, koska yrityksellä ei ole omia tehtaita.

H&M tekee yhteistyötä enemmän kuin 700 toimittajan, 60 suunnittelijaa ja 20 tuotantolaitoksen kanssa ympäri maailmaa.

Vaikka trendien seuranta on erittäin tärkeää, riippuu vaatekauppiaan menestys edullisista hinnoista ja tässä on tärkeässä asemassa varaston johtostrategia.

H&M tuottaa 80% varastostaan etukäteen ja laittaa loput 20% markkinoille vuoden aikana riippuen hallitsevista markkinatrendeistä.

Edulliset hinnat saavutetaan kiitos toimittajien kanssa luotujen hyvien suhteiden, johon lisääntyvät myös toimitusaikaa lyhentävät tuottostrategiat.

H&M:llä on 30 kansainvälistä toimituskumppania ja keskeinen varastonhallintajärjestelmä.

Nykyaikaisen IT-infrastruktuurin käyttöönotto on pienentänyt toimitusaikoja 15-20%.

Joustavuus ja nopeat toimitusajat pienentävät epäsopivien tuotteiden ostamisen vaaraa.

Tämä mahdollistaa H&M:in kaupoille sen, että he pystyvät edullisin hinnoin nopeasti täydentämään varastojaan parhaiten myyvillä tuotteilla.

Zara välttää varastojen kasaantumista

Zara on iso vähittäismyymälä-ketju, joka myy 86 maassa, enemmän kuin 2000 kaupassa, 450 miljoonaa tuotetta vuodessa.

Brändi on kuuluisa siitä, että pystyy toimittamaan kauppoihinsa nopeasti pieniä eriä uusia tuotteita.

Tarkkaan määrättyyn aikaan kaksi kertaa viikossa tilaavat kauppojen johtajat uusia vaatteita ja kaksi kertaa viikossa saapuu myös uusi erä tuotteita.

Tämän saavuttamiseksi kontroloi Zara toimitusketjuaan enemmän, kuin enemmistö vähittäiskauppiaista. Toisin kuin H&M:llä, on enemmistö Zaran tuotannosta omaa.

Zaran kilpailuetu on toimitusketju. Oma tuotanto antaa joustavuutta määrien, taajuuden ja markkinoille tuotavien uusien tuotteiden valikoiman osalta.

Uskomatonta on se, että Zaralla menee tuotteen luomiseen, tuottamiseen, toimittamiseen ja myyntiin laittamiseen 2 viikkoa siitä hetkestä, kun alkuperäinen luomus tulee muotilavoille.

Zara tuottaa kuusi kuukautta etukäteen vain 15-20% mallistosta. Kauden aluksi on luotu vain puolet mallistosta, eli jopa 50% mallistosta luodaan ja tuotetaan kauden aikana.

Kun joku malli osoittautuu erikoisen menestyneeksi, reagoi Zara heti ja luo uuden malliston tämän tuotteen pohjalta ja laittaa sen heti myyntiin, kun trendi on vielä kuuma.

Asiakkaiden palautteesta varaston ohjaamiseen

Zaran varastonhallintajärjestelmä mahdollistaa kaupan johtajille tiedon siitä, mitä asiakkaat haluavat, mistä he pitävät ja mistä ei. Näiden tietojen perusteella tekevät Zaran muotisuunnittelijat luonnoksia.

Jatkuvat pienet muutokset luovat asiakkaille tunteen mallistojen rajallisuudesta ja eksklusiivisuudesta. Tämä strategia auttaa Zaraa myymään enemmän tuotteita täysihintaisina. Vähemmän alennuksia ja vähemmän varaston kertymää toimitusketjun kaikissa osissa valmistuksesta lopputuotteeseen.

Käytössä ovat myös varaston optimointi-mallit, jotta yritys voisi päättää, millainen määrä tuotteita viedä konkreettiseen kauppaan kaksi kertaa viikossa.

Toimitettavat määrät ovat tiukasti rajoitetut, eli jokainen kauppa saa tarkalleen oikean määrän. Tämän kautta jättää brändi itsestään eksklusiivisen vaikutelman ja välttää epäsuosittujen tuotteiden kerääntymisen.

Erät ovat niin pieniä, että jos nopeasti luotu malli ei myy hyvin, siitä ei ole suurta haittaa mallin varastojen osalta.

Kysynnän kasvusta selviydytään nopeasti, koska Zaran tehtaat työskentelevät täydellä teholla 4,5 päivää viikossa, joka mahdollistaa lisä työvuorojen luomisen.

Zaran menestyksen ydin on keskitetty liiketoiminnan johtaminen. Varastoja, tuotantoa ja logistiikkaa johdetaan keskitetystä pilvipohjaisesta järjestelmästä käsin.

Kauppaan saapuessa on tuotteissa jo hintalaput, liiketoimintaa seurataan ja muutoksia tehdään reaaliajassa. Zaran tapauksessa muutokset eivät häiritse järjestelmää, vaan ne ovat osa järjestelmää.

IKEA – varaston johtaminen cost-per-touch menetelmällä

Ikealla on 303 kauppaa 26 maassa. Vuonna 2013 vierailtiin IKEA Groupin kaupoissa 684 miljoonaa kertaa.

Koko Ikean tuotevalikoimassa on noin 9500 tuotetta ja jokavuotisesti tuodaan markkinoille noin 2000 uutta tuotetta. Ikealla on 12 omaa ja 60-70 sopimuksellista suunnittelijaa.

IKEA on ‘’kokoa itse’’ kalusteiden synonyymi. Tämä pienentää selvästi lähettämis- ja paketointikuluja, mutta se ei ole yrityksen ainoa avain menestykseen.

Jokaisella IKEA kaupalla on oma varasto. Näyttelytila on luotu siksi, että asiakkaat voisivat tutustua tuotteisiin. Sen jälkeen voivat he tuoda tuotteet itse varastosta.

Juuri se, että asiakkaat tuovat paketoidut tuotteet itse varastosta, on cost-per-touch varastostrategia: mitä enemmän työntekijöitä koskettaa tuotetta, sitä suuremmaksi kasvavat myös kulut.

Logistikot kaupassa

Varastostrategian lisäksi on Ikealla vielä jotakin ainutlaatuista tuotteiden tilaustamisen tehostamiseksi. Heillä on kaupoissa logistikot, jotka ohjaavat varastoja.

Logistiikkajohtajat käyttävät erityistä varastojen täydentämisen prosessia, jonka keskiössä on tilauksien minimi- ja maksimiehdot.

Jokaiselle tuotteelle asetetaan kaksi ehtoa: tuotteiden minimi määrä varastossa ennen varaston täydentämistä ja tuotteiden maksimi määrä yhdelle tilaukselle.

Ikean keskeinen varastonhallintajärjestelmä antaa logistiikkajohtajille myös kassapäätteiden tiedot siitä, kuinka tuotteet myyvät. Lisäksi voi järjestelmästä saada tietoja varaston johtamisesta, toimittamisesta ja levttämisestä.

Ikealla on eri varastot ison ja pienen kysynnän tuotteille.

Hitaan kysynnän varastoissa tapahtuu työskentely tavallisesti käsin, koska työntekijöiden ei tarvitse merkittävästi siirtää tavaroita. Ison kysynnän varastoissa ovat prosessit automatisoiduimpia.

Tämänlainen varastostrategia vähentää myös cost-per-touch aspekteja.

Kaikki tuotteet ovat Ikean suunnittelemia, eli yritys kontroloi kaikkia tuotantokuluja. IKEA haluaa käyttää mahdollisiman vähän materiaaleja, tinkimättä kuitenkin laadun ja kestävyyden osalta.

Materiaalien osalta säästäminen mahdollistaa myös säästämisen kuljetuskuluilta ja edullisemmat toimitushinnat.

Tämä antaa Ikealle toisiin vähittäiskauppiaihin verraten kilpailuedun, koska aina etsitään uusia mahdollisuuksia toimitusketjun ja varastojen johtamisen parantamiseksi.

Varastonhallinta yhteistyössä toimittajien kanssa

Walmart on vuosikümmenessä kasvanut maailman suurimmaksi vähittäiskauppiaaksi, jolla on suurin myynti neliömetriä kohtaan.

Vähittäiskauppajättiläisen tuotteita valmistetaan enemmän kuin 70 maassa, sillä on enemmän kuin 11 000 kauppaa, 27 maassa ja keskimäärin 32 miljardin dollarin arvosta varastoa.

Walmart käyttää varastojen seuraamiseen ja täydentämiseeen innovatiivista teknologiaa, joka mahdollistaa kulujen leikkaamisen.

Idea on siinä, että toimitusketjussa minimoidaan linkkien määrää, tietoja jaetaan toimittajien kanssa ja sisäänosto liitetään suoraan myyntiin.

Walmartin innovatiivisen toimitusketjun tekninen selkäranka on varastonhallinta järjestelmä, joka mahdollistaa automaattisen varastojen täydentämisen, ristiin lastauksen ja muut taktiikat.

Ristiin lastaus on Walmartin tehokkaan varaston täydentämis-strategian keskeinen elementti. Tämä tarkoittaa, että tuotteet lastataan ajoneuvosta kauppaan ilman välityspalkkiota.

Walmartin toimitusketjun toimittajat ja tuottajat synkronisoivat kysyntäsuunnitelmat – suunnitelevat ja ennustavat varastojen täydentämisen yhdessä.

Näin tapahtuu globaalinen toimittajien, varastojen ja vähittäiskauppojen verkko melkein kuin yhtenä yrityksenä.

Kilpailuedun antaa varastonhallintajärjestelmä

H&M, Zara, IKEA ja Walmart ovat oikeita vähittäiskauppa jättiläisiä, joilla on tuhansia työntekijöitä ja useita yksikköjä.

He pysyvät kilpailussa mukana kiitos toimitusketjun optimoinnin ja strategisen ajattelun.

Homman toimimisen kannalta on tärkeää sopivan varastonhallintajärjestelmän käyttö.

Aikaisemmin tarkoitti sopivan järjestelmän kehittäminen erittäin isoja invenstointeja ja suuria yrityksensisäisiä ponnistuksia.

Nykyään on teknologian avulla luotu ympäristö, jossa melkein jokainen yritys voi optimoida oman liiketoimintamallin ja parantaa prosessejaan.
ERPLY on kassajärjestelmä, jonka avulla voit hoitaa yrityksesi toiminnot tehokkaasti ja tyylikkäästi. Pilvipohjainen, liikkuvan liiketoiminnan mahdollistava ja helposti muokattava ERPLY palvelu helpottaa kassapisteillä toimintaa. Kassajärjestelmä on integroitavissa useimmille tableteille, Windows työasemille, älypuhelimille ja kassalaitteille. Voit tarkistaa myyntien tilanteen, hyödyntää asiakastietoja ja hallinnoida varastoa tai tuotteitasi liikkeellä ollessasi, eli missä ja milloin tahansa.

Kokeile järjestelmää 30 päivää maksutta täällä.

Lue lisää ERPLY:n kotisivuilta.

Löydät ERPLYn myös: Facebookista, Twitteristä ja LinkedInistä.

Pinterest
ERPLY logo

Lisätietoja

Yritysprofiili ERPLY kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Asiakaspalvelu
Asiakkuudenhallinta CRM
BI ja raportointi
Hankinta
Myynti
Supply chain management SCM
Toiminnanohjaus ERP

Erikoisosaaminen

Dokumenttien hallinta
Integraatiot
Käyttäjähallinta
Maksaminen
Ohjelmistokehitys
Pilvipalvelut / SaaS
Verkkokaupparatkaisut

Toimialakokemus

Asiantuntijapalvelut
Hotelli, matkailu ja ravitsemus
Järjestöt ja yhdistykset
Kauppa
Urheilu, viihde ja virkistys

Teknologia

Android
iOS
Linux
Mac OS
Windows

Tarjonnan tyyppi

Koulutus
Laitteet
Tuki- ja ylläpitotyö
Valmisohjelmisto

Omat tagit

ERPLY
kassajärjestelmä
kassajärjestelmät
kassa
kassaohjelma
kassaohjelmisto
pilvikassa
Pilviteknologia
pilvipalvelu
Yrittäjyys
yrittäjä
yrittäminen
PK-yritys
yritys
aloittava yrittäjä
asiakashallinta
Asiakas
monikanavainen asiakaspalvelu
asiakaskokemuksen kehittäminen
Asiakassuhteiden hallinta
kanta-asiakashallinta
kanta-asiakkuus
Varasto
varaston hallinta
varastonhallinta
varaston ohjaus
tuotehallinta
kestävä ruuantuotanto
pilvipohjainen
pienyrittäjä
mobiilikassa
mobiilisovellus
ERPLYKassa
Zara
Walmart

Siirry yrityksen profiiliin ERPLY kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

ERPLY - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi plus/premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 1 asiantuntijaa.

ERPLY - Muita referenssejä

ERPLY - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia