Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Gapps-solutions tech talk: AppMaker

BloggausGoogle julkaisi Google App Maker -alustan yleisesti saataville viime vuonna tarjoten helpon ns. matalan kynnyksen (Low code) alustan minimaalisilla kustannuksilla. Gappsilla on jo ehditty toteuttaa muutamia sovelluksia asiakkaillemme ja istuimme alas Tatu Toivion kanssa keskustelemaan siitä, mitä mahdollisuuksia App Maker tarjoaa organisaatioille ja kehittäjille, miten lähteä liikkeelle ja mitä on hyvä huomioida. Tatu työskentelee Gappsilla Cloud Solutions Architectina suunnittellen ja toteuttaen mm. App Maker-sovelluksia. Tatu on sertifioitu Google Cloud Architect.

Mikä Google App Maker oikeastaan on?

App Maker on matalan kynnyksen sovelluskehitysalusta (ns. “Low-code” -alusta), jonka käytöstä ei synny kustannuksia G Suite Business tai Enterprise -asiakkaille. Vielä toistaiseksi se on suunniteltu erityisesti sovellusten rakentamiseen organisaation sisällä (esimerkiksi hyväksymisprosessien ja muiden sisäisten työnkulkujen automatisoinnit).

Valmiina kehitysympäristönä se yhdistää käyttöliittymän graafisen toteuttamisen, kaiken käyttöliittymän taustalla toimivan koodin kehittämisen (sekä Web-sovelluslogiikka että taustajärjestelmä), versionhallinnan sekä sovelluksen esikatselun ja julkaisun tuotantoon.


Mitä hyötyjä se tuo organisaatioille?

App Maker madaltaa selvästi organisaation omien ihmisten kynnystä hypätä itsenäisesti kehittämään pieniä tai isompia pilvisovelluksia. App Maker tuo havaintojemme mukaan pienissä sovelluksissa selvästi nopeutta kehittämiseen, joka tietysti säästää myös euroja; useimmiten App Maker -sovellusten rakentamisessa puhutaan päivistä tai viikoista kuukausien sijaan. App Maker on myös loistava työkalu nopeiden prototyyppien rakentamiseen ja uusien ideoiden testaamiseen nopeasti.

Hallinnan näkökulmasta kaikki organisaatiossa kehitetyt sovellukset voidaan nähdä ja hallita yhdestä paikasta määrättyjen pääkäyttäjien toimesta. Lisäksi itse alusta on automaattisesti Googlen ylläpitämä ja päivittämä, joten esimerkiksi tietoturvapäivityksistä ei tarvitse huolehtia.

Mitä se alustana maksaa?

App Maker on käytössä automaattisesti G Suite Business tai Enterprisea käyttäville organisaatioille. Sovelluksen käyttäjille tarvitaan vain G Suite-tili.

Tietokannan käyttämisestä syntyy käyttöön perustuvat kustannukset; tietokantana käytetään yleensä Google Cloud SQL -tietokantaa, joka integroituu suoraan App Makeriin. Euromääräisesti puhutaan muutaman euron ja muutaman kympin kuukausittaisesta kustannuksesta. Kevyemmissä tarpeissa voidaan tietokantana käyttää myös Google Sheetsiä tai tietyissä tapauksissa esimerkiksi G Suiten Admin Directorya, jolloin tietokannasta ei synny lainkaan kustannuksia.

Millaisia sovelluksia olet jo ehtinyt itse rakentaa sillä? Mitä sovelluksia muualla on tehty?

Eräälle asiakkaalle toteutin hyvin nopeana ketteränä kehityksenä sovelluksen, jolla eräiden tuotantolaitteiden lukemien kirjaaminen “kentällä” älypuhelimella tai tabletilla korvaa nykyisen prosessin. Lisäksi sovelluksessa on mukana raportointiominaisuudet (mm. trendien seuranta). App Maker soveltui tässä tapauksessa hyvin myös mobiililaitteille optimoidun Web-sovelluksen rakentamiseen.

Lisäksi olen toteuttanut workflow-työkalun käyttäjien automaattiseen luontiin ja hallintaan asiakkaan ulkopuolisille käyttäjille varatussa G Suite -domainissa. Sovellus huolehtii käyttäjätunnusten toimittamisesta uusille käyttäjille sekä tilien poistosta voimassaolon päätyttyä.

Muita esimerkkejä maailmalta löytyy paljonkin, muun muassa:

- Konferenssien hallinta ja koulutusten hallinta (Ocado)
- Lainsäädännön seuranta (Colorado)
- Check-in (aulailmoittautuminen) -kioskisovellus (PwC)
- Toimistotarvikkeiden tilausten hallinta (TempusNova)
- Työntekijän etujen laskuri (Maven Wave)
- Lomapyyntöjen hallinta (G Workplace)
- Henkilöstöresurssien hallinta ja allokointi projekteille (Electronic Arts)
- Hyväksymisen työnkulut (ATB Financial)

Mihin App Maker soveltuu hyvin?

Yleisellä tasolla näkisin, että App Maker mahdollistaa yhä useammalle ihmiselle mahdollisuuden kokeilla ja kehittää työtä tehostavia sovelluksia.

App Maker soveltuu nähdäkseni hyvin erilaisiin tiedonhallinnan käyttötarpeisiin: useampi käyttäjä voi lisätä ja muokata tietoa, ja käyttäjille voidaan antaa erilaisia rooleja sen mukaan, missä määrin he voivat toimia järjestelmässä.

Toisena hyvänä käyttökohteena voivat olla erilaiset tarpeet datan esittämiseen reaaliaikaisesti: tiedot voidaan tuoda periaatteessa mistä tahansa Web-pohjaisesta tietolähteestä ja App Makerissä on valmiit komponentit muun muassa taulukkojen ja graafien toteuttamiseen.

Lisäksi integraatioiden näkökulmasta on hyvät valmiit palikat olemassa ulkoisten palveluiden yhdistämiseen rajapintoja käyttäen. Esimerkiksi suoraan löytyy liitännät useisiin Googlen API:hin kuten BigQuery API, Google Drive API jne.

Mitä hyötyjä App Makerillä saavutetaan kehittäjän näkökulmasta?


- App Makerillä pystyy vain yhtä työkalua käyttäen luomaan koko sovelluksen, mikä antaa paljon luomisvoimaa 1–2 kehittäjän tiimille
- Käyttöliittymän luonti on todella nopeaa, ja editorissa käsiteltävä ulkoasu on käytännössä sama kuin mitä lopullisessa sovelluksessakin näkyy
- Googlen tarjoamien palveluiden käyttö (esim. Googlen big data -palvelut, Gmail, Google Drive) on tehty helpoksi sisäänrakennettujen komponenttien avulla
- Komponenttien sisällöt (esim. nappien tekstit ja tekstikentissä näkyvät tekstit) voidaan helposti sitoa esim. tietokannan arvoihin, jolloin sisältö päivittyy automaattisesti
- Käyttäjä- ja roolihallinta on tehty helpoksi, eikä autentikointiin ja autorisointiin liittyviin asioihin tarvitse tyypillisesti käyttää kehitysaikaa
- Asiakkaalle pystyy näyttämään tehtyjä muutoksia nopeasti, mikä mahdollistaa todella ketterän kehitystyön

Milloin on hyvä käyttää muita platformeja tai palveluita, tai yhdistää niitä?

- App Maker mahdollistaa tällä hetkellä ainoastaan yrityksen sisäisen käytön, joskin laajempi käyttö on suunnitteilla
- Isomman tiimin samanaikainen kehitystyö vaatii todennäköisesti tehokkaamman versionhallinnan kuin mitä App Makerin versionhallinta mahdollistaa

Mitä App Makerilla kehittämiseen tarvitaan? Millä kielellä siinä koodataan / scriptataan?

Yksinkertaistettuna liikkeelle pääsemiseksi tarvitaan vain selain ja javascriptin alkeet. Kaikki muu on hyvin opittavissa ja materiaalia oppimisen tueksi löytyy hyvin. Käyttöliittymän suunnitteluun ja toteutukseen on tarjolla valmiita käyttöliittymä-elementtejä, joita voi hyödyntää drag&drop -tyyppisesti.

Miten yksittäinen innokas kehittäjä pääsee helpoiten liikkeelle?

Jos käytössäsi on G Suite Business (tai Enterprise-tili), hyppää osoitteeseen https://appmaker.google.com/ ja luo ensimmäinen äppisi. Ohjeita ja tutoriaaleja löytyy kattavasti osoitteesta https://developers.google.com/appmaker/tutorials/ .

Tai ota yhteyttä Gappsiin ja me saatamme sinut helposti alkuun joko konsultaationa tai koulutuksina.

Meidän yhteystiedot löydät täältä.

Pinterest
Gapps logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Gapps kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tuotekehitys ja suunnittelu

Erikoisosaaminen

Arkkitehtuuri
It-infrapalvelut
Ketterät menetelmät
Käyttöliittymäsuunnittelu
Mobiilikehitys
Pilvipalvelut / SaaS
Sisällönhallinta
Webkehitys

Toimialakokemus

Asiantuntijapalvelut
IT
Julkishallinto
Koulutusala
Kuljetus, liikenne ja logistiikka
Valmistava teollisuus

Teknologia

Google
Javascript

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Koulutus
Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö

Omat tagit

appmaker
googlecloud
gsuite

Siirry yrityksen profiiliin Gapps kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Gapps - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi plus/premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 3 asiantuntijaa.

Gapps - Muita referenssejä

Gapps - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia