Etätyö: miten järjestää moderni työskentely toimivaksi?

Etätyö on osa suurempaa työnteon murrosta, joka jakaa organisaatioita puolesta ja vastaan. Toiset liputtavat joustavan työnteon puolesta ja toiset suhtautuvat kriittisesi työntekijöiden vapauteen säädellä omaa työaikaansa. 


Vaikka työnteon hajautumiseen suhtaudutaan edelleen osittain epäillen, toistuvat sen hyödyt kerta toisensa jälkeen mittauksissa ja kyselyissä: etätyötä tekevät onnistuvat muun muassa työn ja perhe-elämän yhteensovittamisessa ja säästyvät turhalta reissaamiselta työn ja kodin välillä, jolloin työt pääsee aloittamaan heti aamulla herättyään.


Etätyön mahdollistajat

Etätyön järjestelyn onnistuminen riippuu pitkälti työpaikan kulttuurista – siitä, miten kiinnostuneita ollaan mittaamaan itse työn tuloksia ja tekemisen tehokkuutta sen sijaan, että istutetaan kaikkia tottumuksen takia yhdeksästä viiteen työpisteillään. Etätyö mahdollistaa tekijälleen monesti rauhallisemman työskentely-ympäristön kuin työpaikka, jossa työnteko voi olla katkonaista ja ajatus harhautua avokonttorien, puheliaiden työkaverien ja kokousten takia.

Tekniikalla on kiistaton rooli etätyön mahdollistajana. Digitaalisessa muodossa luottamusasiat pysyvät varmemmin suojassa ja työsuoritusta ja -aikaa pystytään dokumentoimaan tarkasti ja luotettavasti.

Digitalisoituminen ei kuitenkaan takaa etätyön onnistumisen kannalta tärkeintä: luottamusta. Etätyö ei kaikessa tehokkuudessaan ole täysin ongelmatonta, koska se kysyy vahvaa luottamusta pomon ja alaisten välillä sekä itseohjautuvaa työntekijää. Etätyömahdollisuutta hyödyntävän yrityksen tulee punnita mahdolliset väärinkäytön riskit ja se, voidaanko henkilön toiminnan tarkkuuteen ja rehellisyyteen luottaa.


Sopiminen etätyön käytännöistä

Yrityksen arki ja normaalit tietoturvakäytännöt sujuvat henkilöstöltä kuin huomaamatta työpaikalla. Toisin on, kun työt viedäänkin kotiin ja ajankäyttö eroaa totutusta: tällöin esimiehen pitää varmistaa, että työnteko sujuu ongelmitta myös maiseman vaihtuessa. 

Erityisesti uuden työntekijän aloittaessa tai erillisestä etätyömahdollisuudesta sopiessa etätyön tietoturvakäytännöt ja pelisäännöt tulee käydä läpi. Sovittavia asioita ovat ainakin:
  • Erillinen etätyösopimus
  • Eri verkoissa työskentely
  • Puhelimen käytöstä sopiminen
  • Koulutus ja perehdytys
  • Mitä töitä saa tehdä etänä
  • Etätyön seuranta
Lue koko artikkeli blogistamme.

Bloggaus Etätyö: miten järjestää moderni työskentely toimivaksi?
Lisätietoja: Siirry yrityksen profiiliin JotBar Solutions Oy:n kotisivulle
Tagit
Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen
Etätyö Töiden hallinta HRM Etätyöskentely
Pinterest

Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Osaajia ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu, tai premium-profiilia ei ole aktivoitu.

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Seuraa Digitalisaatiokentän kehittymistä Suomen johtavien asiantuntijoiden haastatteluja ja asiantuntijakirjoituksia lukemalla

Yliopiston pääsykokeet voi tehdä nyt etänä Online Proctoring -valvontajärjestelmällä
Perinteiset yritykset ja ohjelmistokehitystiimit testaavat ideoita innovaatiokilpailuissa
Digitaalinen oppiminen on kilpailukyvyn kannalta kriittinen osa liiketoimintastrategiaa