logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Enfon blogi: Nyt on aika herätä ohjelmisto-omaisuuden hallintaan

BloggausOhjelmisto-omaisuuden hallinta eli SAM (Software Asset Management) on suomalaisissa yrityksissä vielä lapsen kengissä. Lähes kolmasosa yritysten ylimmästä johdosta ei tiedä, kuinka paljon yritys investoi vuosittain ohjelmistoihin. Ohjelmisto-omaisuuden hallinta ja siihen liittyvät teknologiat ovat olleet muodossa tai toisessa saatavilla jo yli 10 vuotta. SAM on myös saanut ITIL-ohjeistossa enemmän sijaa 2000-luvun aikana. Miksi todistetusti hyödyllistä teknologiaa ja SAM-prosesseja ei kuitenkaan juuri käytetä suomalaisissa yrityksissä? Olisiko syynä se, ettei talousjohto ja yrityksen muu ylin johto tiedä, mitä SAM tarkoittaa? Vai koetaanko ohjelmistoinvestoinnit edelleen liian vähäpätöisiksi, vaikka sitä ne eivät todellakaan ole?

En ole myöskään vielä nähnyt, että osakkeenomistajat olisivat luoneet painetta yritysten johdolle perustella, että IT-investoinnit on tehty yrityksen edun mukaisesti. Miksi muuten ohjelmistovalmistajien tekemien auditointien tuloksena syntyneisiin suunnittelemattomiin ohjelmistomenoihin ei ole kiinnitetty huomiota? Käytännössähän tällainen menoerä on suoraan pois yrityksen nettotuloksesta. Pahimmillaan lisäkulut ovat olleet miljoonia euroja – suomalaisissakin yrityksissä puhutaan monesti satojen tuhansien eurojen ylimääräisistä kuluista.

Mitä SAM käytännössä tarkoittaa? Yksinkertaistettuna se on sitä, että tiedät, mitä ohjelmistoja on hankittu ja asennettu ja maksat vain siitä, mitä oikeasti käytetään. SAM on strateginen prosessi, joka vaikuttaa koko yrityksen tapaan hankkia, käyttää ja hallita ohjelmisto-omaisuutta.

Hallinnasta hyötyihin: kustannussäästöjä, riskienhallintaa ja tuottavuutta

Kun yrityksen johto on tiedostanut SAM:n tarpeellisuuden, on vuorossa käyttöönotto. SAM-hankkeeseen tulee aina lähteä tavoitteet ja toimintatavat edellä. Hankkeen ajurina voi olla esimerkiksi hallittu ohjelmistojen käyttötarpeeseen perustuva optimaalinen hankinta ja käytön seuranta.

Tällä hetkellä yksi keskeisistä SAM:lla tavoiteltavista hyödyistä on varmasti kustannusten alentaminen, mutta sen ohella pienennetään myös riskejä ja parannetaan työn tuottavuutta. Löytyy myös tutkittua tietoa, että yritykset, joissa on otettu käyttöön kehittyneet ohjelmisto-omaisuuden hallintaprosessit, menestyvät paremmin kuin ne, joissa sellaista ei ole käytössä.

Olen aktiivisesti seurannut ohjelmisto-omaisuuden hallintatyökalujen ja SAM-palvelujen kehitystä viimeiset 10 vuotta ja nähnyt, että pienet ”vähän sinnepäin” ratkaisut eivät toimi. Joko hallitset ohjelmisto-omaisuuttasi kokonaisvaltaisesti ja tarkoituksenmukaisilla SAM-järjestelmillä tai altistat yrityksesi ennalta-arvaamattomille riskeille eikä sinulla ole tarvittavaa tietoa tehdäksesi oikeita lisensointi- ja hankintapäätöksiä.

Viimeisen vuoden aikana on tapahtunut selvää kehitystä ja yritysten kiinnostus on kasvussa SAM:a kohtaan. Ilmiö liittyy varmasti vahvasti talouden yleiseen heikkoon tilanteeseen. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Jari Niilola, Senior Sales Manager
Kirjoittaja toimii Enfolla ohjelmisto- ja lisenssipalvelujen myynnissä ja konsultoinnissa.

Pinterest
Enfo Oyj

Lisätietoja

Enfo Oyj:n yritysprofiili Kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tietohallinto

Omat tagit

software asset management
lisensointi

Erikoisosaaminen

It-omaisuuden hallinta

Siirry yrityksen profiiliin Siirry Enfo Oyj kotisivuille Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Enfo - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Enfo - Muita referenssejä

Enfo - Muita bloggauksia

Siirry Enfo Oyj kotisivuille Siirry yrityksen profiiliin Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Liikennevirtojen analysointi tarjoaa huimia mahdollisuuksia liikennesuunnittelun ja kaupan alan kehittämiseksi.
Mikä on ohjelmistokehityksen hinta? Ohjelmistotalo julkaisi ohjelmistokehityspalveluiden hinnat kotisivuillaan
Duuers kehitti digitaalisen palvelun tarjousten tekemiseen ja koko tarjousprosessin läpivientiin

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia