Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Datasta arvoa – tiedolla johtaminen

BloggausTiedolla johtaminen on niin yksityisellä sektorilla kuin julkisellakin puolella aihe, josta on puhuttu jo vuosia. Sen pitäisi olla organisaatioille mahdollisim­man helppoa riippumatta siitä, onko kyseessä sitten omien töiden, projektin, tiimin tai strategisen tason johtaminen.

Monet ajautuvat kuitenkin haasteisiin suurten datamäärien, teknisten kysymysten tai parhaiden käytäntöjen tunnistamisen kanssa. Lähdejärjestelmiä voi olla useita ja yleensä järjestelmien tietomäärät ovat valtavia. Toiset organisaatiot, vaikka saattavat jo olla päässeet tiedolla johtamisessa sinänsä pitkälle, tunnistavat haasteikseen lukemattomien raporttien, erilaisten datan laatuun tai tiedolla johtamisen kulttuuriin liittyvät asiat. Haasteena voi olla ylipäätään saada arvoa ulos jo saavutetuista tekemisistä.

 

TIEDOLLA JOHTAMISEN VIEMINEN KÄYTÄNTÖÖN

Modernit pilvipohjaiset data-alustat, kuten Microsoftin Azure, tarjoavat oivallisia työvälineitä datan keräämiseen, varastoimiseen, jalostamiseen, analysointiin, raportointiin sekä edistyksellisen analytiikan tekoon. Työskennellessämme asiakkaidemme kanssa olemme kuitenkin havainneet monien kaipaavan tukea, jotta tiedolla johtaminen lopulta päätyy osaksi organisaatioiden prosesseja ja ihmisten arkea. Vasta kun näin tapahtuu, tiedolla johtamisen kautta voidaan saavut­taa potentiaalinsa mukaista arvoa - paljon puhuttuja oikeita ja oikea-aikaisia päätöksiä, jotka johtavat konkreettisiin toimenpiteisiin niin operatiivisella, tak­tisella kuin strategisella tasolla. Harva kiistääkään, että tiedolla johtamisesta ei olisi mahdollista saada kilpailuetua ja lopulta jäämään viivan alle enemmän - ansaintaa.

Tiedolla johtamisen vieminen käytäntöön on todellisuudessa varsin moni­ulotteinen ja myös monimutkainen kokonaisuus. Yhtäältä on ymmärrettävä oma liiketoiminta ja arvioitava mitä asioita todella halutaan muuttaa ja mitä tietoa eri rooleissa olevat henkilöt todella tarvitsevat. Toisaalta kaiken pohjaksi vaa­ditaan useimmiten tietovarastoa, jonka rakentaminen vaatii sekä teknistä osaamista että näkemyksellisyyttä. Etukäteen onkin syytä pohtia, ettei ratkaisuja kehittäessä jätetä huomioimatta ns. teknistä velkaa, joka saattaa kostau­tua myöhemmin.

HUOMIOITAVIA ASIOITA TIEDOLLA JOHTAMISEN PROJEKTISSA:

  1. Oman tilanteen ymmärrys
  2. Liiketoimintalähtöisyys
  3. Hyvin tehty tietovarasto
  4. Raporttien kehitys ja hallinta
  5. Tiedolla johtamisen jalkauttaminen

 

Netumissa puhumme tiedolla johtamisen 3A-mallista, joka sisältää edellä mainitut vaiheet tiedolla johtamisen kehityksessä. 3A viittaa datasta Asiallista, Arvokasta ja lopulta Ansaintaa. Käsitemallinnuksen ja tiedon jalostamisen kautta datasta saadaan merkityksellistä tietoa ja sen päälle voidaan luotettavasti perustaa päätöksiä ja se johtaa oikeisiin toimenpiteisiin, jotka edesauttavat organisaatiota ja luovat kilpailuetua organisaatioiden omassa toimintakentässä.

MITEN PÄÄSTÄ ALKUUN?

Olemme tavanneet lukuisia organisaatioita, jotka ovat erilaisissa tilanteissa tie­dolla johtamisen saralla. Mikäli organisaatiossa ollaan aivan alkuvaiheessa tie­dolla johtamisen kehittämisessä, alkuun pääsee parhaiten nykytilanteen kartoi­tuksella ja pienimuotoisella Proof-Of-Conceptilla. Tällainen 5-15 henkilötyöpäivän miniprojekti mahdollistaa omien asiantuntijoiden osaamisen ja näkemyksen kehittämisen, sekä auttaa tiedolla johtamisen hyötyjen validoinnissa. Projek­tia on mahdollisuus tarvittaessa jatkaa varsinaiseksi tiedolla johtamisen ratkaisuprojektiksi.

Toisinaan taas haasteena on saada tiedolla johtaminen kunnolla jalkautettua. Tällöin on tarpeen löytää ratkaisuja, joiden avulla käyttäjien arkea helpotetaan löytämään oikea luotettava tieto helpommin. Kyse voi olla enemmän tarkoi­tuksenmukaisesta muutosjohtamisesta kuin mistään muusta. Onko esimerkiksi johto sitoutunut tiedolla johtamisen kehittämiseen ja näkyykö se käytännössä? Toisaalta organisaation kulttuurin ja ihmisten käytäntöjen muuttaminen vie aikaa, joten siihen on myös syytä varautua.

 

1.10.2021 julkaistun Cerion Solutionsin yritysoston myötä Netumilla on nyt valmiudet tarjota entistä kattavammin tiedolla johtamisen palveluita asiakkailleen.

HALUATKO KUULLA LISÄÄ?

Lataa ilmainen tiedolla johtamisen oppaamme, tai ota rohkeasti yhteyttä asiantuntijoihimme. Autamme mielellämme!

https://www.netum.fi/palvelut/data-ja-analytiikka/

Pinterest
Netum Group Oyj logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Netum Group kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

BI ja raportointi

Erikoisosaaminen

Analytiikka

Toimialakokemus

IT
Julkishallinto

Teknologia

Azure

Tarjonnan tyyppi

Johtamistyö
Konsultointi
Toteutustyö

Omat tagit

tiedolla johtaminen
Analytiikka

Siirry yrityksen profiiliin Netum Group kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Netum Group - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Netum Group - Muita referenssejä

Netum Group - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia