Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Data tuntee kysynnän sykkeen

ReferenssiAmer Sports tarvitsi keinon ennakoida paremmin tuotteidensa kysyntää ja myyntiä globaaleilla markkinoilla. Tuotteita ei haluttu valmistaa liikaa, eikä liian vähän, vaan juuri sen verran, kun kauppa käy. Tarvittiin ennustettavuutta – tarvittiin dataa. Tarvittiin tekoälyä.

Ratkaisu oli ainutlaatuinen data-alusta, joka tekee kysynnän ja toimitusketjun ennustamisesta ennennäkemättömän tarkkaa ja läpinäkyvää. Tuloksena on aidosti dataohjautuva toimintakulttuuri ja miljoonahyödyt liiketoiminnassa.


Lähtökohdat

Amer Sports on suomalainen asiakaskeskeisyyteen panostava urheiluvälinekonserni, jonka kansainvälisesti tunnettuja urheilubrändejä ovat mm. Salomon, Wilson, Atomic, Arc’teryx, Mavic, Suunto ja Precor. Amer Sports myy tuotteitaan kuluttajille yli 30 maassa sekä jälleenmyyjien että omien brändimyymälöiden, outlettien ja verkkokaupan kautta.

Amer Sports kaipasi parempia ratkaisuja laajan toimitusverkkonsa hallintaan: toimitusketjun ennustaminen ja hallinta on ollut haastavaa hankinta-osaston, tuotannon, toimituksen ja myynnin osalta. Kvartaaleittain tehty liiketoiminnan ennustaminen ja suunnittelu oli hidasta, eikä tarkkuus ollut riittävää. Yrityksessä oli vahva tahtotila ratkaista ongelma datan avulla: tarvittiin vain oikeat kumppanit ja työkalut vision toteuttamiseen.

Asiakas- ja myyntidata ne yhteen sopii

Parantaakseen toimitusketjunsa hallintaa ja ennustettavuutta, Amer Sports ja Solita suunnittelivat ja toteuttivat uuden asiakas- ja myyntidataa yhdistävän alustan, jossa datan analytiikka, visualisointi ja jakaminen on helppoa. Analysoimalla dataa huomattiin, että asiakasdataa ja toiminnanohjausjärjestelmän myyntidataa yhdistämällä on mahdollista automatisoida kysynnän ennustaminen. Datasta saadaan myös tieto siitä, kuinka monta tuotetta kussakin liikkeessä on, ja kuinka nopeasti varasto myydään tyhjäksi

Yhdistetyn datan avulla pystytään tuottamaan myyjille ja koko toimitusketjulle kontaktointilistoja potentiaalisista kauppiaista, joiden varastot uhkaavat tyhjentyä. Amer Sportsin myyjät linkitettiin toimitusketjuun, ja he nyt saavat automaattisesti hälytyksiä, jos tuotteet ovat loppuneet, tai käymässä vähiin jälleenmyyjän hyllyissä. Tunnistamalla hyvin toimivat myyntikanavat ajoissa yksittäisen kaupan tasolla, voidaan varmistaa että tavaraa on aina siellä missä kauppa käy.

Esimerkiksi, jos Amer Sportsin toimittamat siniset urheilukellot käyvät erityisen hyvin kaupaksi milanolaisessa urheilukaupassa, myyjät ja tavarantoimittajat saavat tästä tiedon data-alustan avulla. Myyjä voi kontaktoida kauppaa juuri oikealla hetkellä ja tarjota lisää tuotteita myyntiin. Tätä kautta saatava lisämyynti ja tavaran saatavuuden varmistaminen tuovat isossa mittakaavassa huomattavaa kasvua liikevaihtoon. Jo ensimmäisenä toimintavuotenaan, neljännen kvartaalin B2B-myynnin tehostaminen juuri urheilukellojen kohdalla myynnin datan avulla toi halutun muutaman prosentin kasvun, vieläpä hyvin lyhyellä varoitusajalla.

Vain taivas on rajana skaalautuvalle alustalle

Ratkaisua kehitettiin ketterästi parhaiden lean- ja devops-oppien mukaisesti. Ratkaisuhypoteesin kysyntä testattiin suoraan loppuasiakkailla, jonka jälkeen tehtiin aitoihin käyttäkokemuksiin pohjautuvia, käytettävyyttä parantavia muutoksia. Muutoksen toimivuutta mitattiin, ja kun riittävä taso saavutettiin, koko ratkaisu automatisoitiin aina datalatauksista infrastruktuurin pystytykseen asti.

Koko hankkeen ajan on pidetty mielessä ratkaisun skaalautuvuus. Data-alusta ei ole pistemäinen, vaan mitä enemmän palvelua käytetään, ja mitä enemmän siihen kerätään dataa, sitä parempia ennusteita se pystyy tuottamaan. Tämän hetkinen datan hyödyntäminen onkin vasta alkua – nykyisen data-alustan päälle on mahdollista rakentaa tulevaisuudessa myös tekoälyä hyödyntäviä ratkaisuja, joiden avulla asiakkaat saavat entistä personoidumpaa palvelua.

Pinterest
Referenssin infoboxi
Solita Oy logo

Tiedot

Tilaaja: Amer Sports

Lisätietoja

Yritysprofiili Solita kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

BI ja raportointi
Myynti
Supply chain management SCM

Erikoisosaaminen

Analytiikka
Tekoäly (AI) ja koneoppiminen

Toimialakokemus

Kauppa
Urheilu, viihde ja virkistys

Teknologia

Azure
Microsoft

Tarjonnan tyyppi

Toteutustyö

Siirry yrityksen profiiliin Solita kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Solita - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Solita - Muita referenssejä

Solita - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia