Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Chatbotin kehittämisen keveys Google Cloud Platformin avulla

Bloggaus

CHATBOTIN KEHITTÄMISEN KEVEYS GOOGLE CLOUD PLATFORMIN AVULLA


Case: Jalmari-botti

Tekkilonkerot-blogisarjan toisessa osassa keskitytään pilvipohjaiseen arkkitehtisuunnitteluun ja erityisesti Google Cloud Platformiin. Erilaiset pilvipalvelut ovat olleet jo jonkin aikaa kovassa nosteessa ja erityisesti Googlen Cloud Platform on tämän hetken vaihtoehdoista yksi monipuolisimmista ja käyttäjäystävällisimmistä.

Mikä on Google Cloud Platform?

Google Cloud Platform on Googlen kehittämä helposti skaalautuva pilvipalvelualusta, joka sopii monenlaisiin tarpeisiin. Alusta sisältää työkaluja muun muassa palveluiden hallintaandatan varastoimiseendatan analysointiin sekä esimerkiksi koneoppimiseen. Google Cloud Platform tarjoaa IAAS- ja PAAS-palveluita, mutta mahdollistaa myös muun muassa serverless-ympäristöjen rakentamisen. Erilaisia tuotteita Google Cloud Platformissa on jo yli yhdeksänkymmentä.

Miksi Google Cloud Platform ja mitä sertifioituminen vaatii?

Erilaisia pilvipalveluita on monenlaisia ja jokainen niistä vaatii melkoista perehtymistä ennen kuin valitusta alustasta saa täyden hyödyn. Joten miksi Jalmari-botin kehitykseen valittiin juuri Google Cloud Platform?

Qalmarilla on entuudestaan vahvaa osaamista muun muassa Azuresta, joten ensisijaisesti tarkoituksena oli lähteä laajentamaan osaamista myös muista pilviympäristöistä. Googlen tarjoamat selkeät opintopolut kuulostivat hyvältä vaihtoehdolta Azuren rinnalle. Google kannustaa kokeilemista tarjoamalla kolmesataa dollaria alustan ilmaista kokeilua varten. Summa riittää helposti pitkäksi aikaa, vaikka käyttäisikin Cloud Platformin eri tuotteita tehokkaasti.

Google Cloud Platform, kuten muutkin vastaavat isot pilvialustat, voi olla aluksi melko häkellyttävä kokemus erilaisten tuotteiden suuren määrän vuoksi. Tähän avuksi Google tarjoaa monenlaisia sertifikaattiopintoja, jotka on jaoteltu selkeästi erilaisten käyttäjien tarpeisiin sopivaksi. Esimerkiksi Cloud Architect tarjoaa polun arkkitehtuurista kiinnostuneille, Cloud Developer palveluiden kehittämisestä kiinnostuneille ja Data Engineering datan käsittelemisestä ja analysoimisesta kiinnostuneille. Sertifikaatit ovat tasoltaan melko haastavia ja vaativat omistautumista, mutta hyviä kursseja niiden suorittamiseksi on tarjolla muun muassa Courserassa. Itselläni meni suurin piirtein kaksi kuukautta Cloud Architect -sertifikaatin suorittamiseen ilman aikaisempaa kokemusta Googlen pilvipalveluista.

Miten Jalmari-botin pilviarkkitehtuuri rakentui?

Kun lähdetään toteuttamaan uutta projektia, tulee melko pian vastaan kysymys, missä palvelua pyöritetään. Yksi vaihtoehto olisi ollut lähteä liikenteeseen perinteisellä mallilla ja laittaa pystyy joko tavallinen tai virtuaalinen palvelin ja pystyttää siihen tarvittavat ympäristöt. Pienenä sivuprojektina liikkeelle lähteneessä ideassa tämä olisi kuitenkin tarkoittanut melko isoja kustannuksia sekä huomattavaa ylläpidollista kuormaa. Google Cloud Platform tarjosi meille erilaisen lähestymistavan chatbotin kehittämiseen.

Totesimme hyvin nopeasti projektin alkuvaiheessa, että serverless-arkkitehtuuri soveltuu bottiprojektiimme täydellisesti. Kun palvelua ei käytetä, se voidaan sulkea automaattisesti. Tämä mahdollistaa erittäin kustannustehokkaan kehittämisen erityisesti projektin alkuvaiheessa.

Toisaalta, jos palvelun suosio kasvaa yllättäen, arkkitehtuuri pystyy skaalautumaan saumattomasti tarpeen mukaan. Tähän tarkoitukseen Google tarjoaa palvelua nimeltä Cloud Run. Cloud Runista erityisen hyvän tekee se, että palveluun on suoraa integroitavissa versionhallinta ja DevOps-työkalut. Käytännössä Jalmari-botin tapauksessa tämä tarkoittaa sitä, että kun versionhallintaan tulee muutoksia, muutokset viedään ensin testiympäristöön ja lopulta tuotantoympäristöön täysin automaattisesti ilman tarvetta kääntää mitään itse.

Cloud Run hyödyntää toimiakseen Docker-kontteja. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että vaikka projekti aloitettaisiin käyttämällä Googlen tuotteita, mikään ei estä siirtämästä kehitettyä tuotetta johonkin toiseen Dockeria tukevaan ympäristöön. Pystymme siten hyödyntämään Google Cloud Platformin ketteryyden sekä mukauttamaan kehittämämme palvelut asiakkaiden tarpeisiin.

Retrospektiivi

Google Cloud Platform on tarjonnut Jalmari-botille erittäin hyvän kodin. Ympäristö saatiin pystyyn kokonaisuudessaan muutamassa tunnissa eikä aikaa mene käytännössä yhtään ympäristön ylläpitämiseen tai esimerkiksi uusien versioiden julkaisemiseen.

Alusta on tarjonnut helpon tavan ylläpitää projektiin osallistuvien oikeuksia ilman erillisiä palveluita tai turhaa säätämistä. Lisäksi johdolle on ollut tarjolla jatkuvasti selkeitä ennusteita kustannuksista ja käyttöasteista. Kun kerran on vauhtiin päässyt, ei kovin mielellään vaihda takaisin perinteiseen malliin, jossa kehittämistä hidastavat virtuaalipalvelinten kanssa temppuilu ja julkaisuprosessin monimutkaisuus.

Lue alkuperäinen blogikirjoitus täältä.

Pinterest
Qalmari IT Services Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Qalmari IT Services kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Asiakaspalvelu
Markkinointi
Myynti
Projektinhallinta

Erikoisosaaminen

Arkkitehtuuri
Ketterät menetelmät
Käyttöliittymäsuunnittelu
Ohjelmistokehitys
Pilvipalvelut / SaaS
Webkehitys

Toimialakokemus

Asiantuntijapalvelut
IT
Julkishallinto
Järjestöt ja yhdistykset
Kauppa
Terveys- ja sosiaalipalvelut
Urheilu, viihde ja virkistys
Valmistava teollisuus

Teknologia

Google
Angular

Tarjonnan tyyppi

Toteutustyö
Valmisohjelmisto

Omat tagit

jalmaribotti
chatbot
chattibotti

Siirry yrityksen profiiliin Qalmari IT Services kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Qalmari IT Services - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Qalmari IT Services - Muita referenssejä

Qalmari IT Services - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia