logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

CERNin seuraavan sukupolven hiukkaskiihdyttimen suunnittelu pohjautuu suomalaiseen käyttövarmuusosaamiseen

ReferenssiEuroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN on valinnut suomalaisen Ramentor Oy:n kehittämän ELMAS-ohjelmiston työkalukseen suunnitellessaan uuden supertehokkaan hiukkaskiihdyttimen rakentamista ja toimintaa. Todennäköisyyspohjaisilla suunnitteluun, simulointiin ja laskentaan soveltuvilla RAMS (Reliability, Availability, Maintainability and Safety) -työkaluilla kyetään arvioimaan jo suunnitteluvaiheessa hiukkaskiihdyttimen toiminnan luotettavuutta ja minimoimaan sen käyttöön liittyviä riskejä.

Genevenjärven läheisyyteen syvälle maan alle rakennettu ympyränmuotoinen Large Hadron Collider (LHC) on maailman suurin ja tehokkain hiukkaskiihdytin. CERN suunnittelee osittain järven alle vieläkin tehokkaampaa uuden sukupolven hiukkaskiihdytintunnelia, jonka ympärysmitta on 80–100 kilometriä. Sen avulla CERNin tutkijat haluavat päästä käyttämään ennen näkemättömän suurta 100 teraelektronivoltin suuruista törmäysenergiaa saadakseen tarkempaa tietoa muun muassa Higgsin hiukkasesta, pimeästä aineesta ja muista maailmankaikkeuden taustalla olevista ilmiöistä.
Nykyisen hiukkaskiihdyttimen käyttöönoton alkuvaiheessa ilmeni yllättäviä vaurioita, joista aiheutui käyttökatkoksia ja huoltoseisokkeja. Niiden ehkäisemiseksi ja käyttövarmuuden sekä riskien hallinnan varmistamiseksi CERN on käynnistänyt tutkimusohjelman. Siinä tarkasti analysoidaan ja arvioidaan tulevan hiukkaskiihdyttimen rakentamiseksi tarvittava infrastruktuuri, kiihdyttimen erilaiset käyttökonseptit sekä uusien teknologioiden soveltamiseen tarvittavat tutkimus- ja kehitysohjelmat kustannuksineen.

ELMAS – käytössä testattu menetelmä ja ohjelmisto mallinnukseen ja analysointiin

Vuonna 2006 perustettu tamperelainen Ramentor Oy on kehittänyt tapahtumalogiikan mallinnukseen ja analysointiin ELMAS (Event Logic Modelling and Analysis) –ohjelmiston. Sen avulla voidaan suunnitella ja hallita järjestelmien käyttövarmuutta ja arvioida riskejä koko niiden elinkaaren ajalta. Ohjelmistoa käytetään monipuolisesti etenkin toimialoilla, joissa syy-seuraus-suhteiden ymmärtäminen sekä riskien tunnistaminen, analysointi ja arvottaminen ovat tärkeitä.
Valinta kansainvälisen huippututkimuslaitoksen yhteistyötahoksi on merkittävä asia Ramentorille.
– Se osoittaa CERNin arvostavan osaamistamme. Ramentorilla on toimivat työkalut ja menetelmä kohteen mallintamiseen ja ennustavaan analytiikkaan, ja niiden avulla edelleen perusteelliseen luotettavuuden suunnitteluun sekä elinkaaren ja riskien hallintaan, yhtiön toimitusjohtaja Timo Lehtinen sanoo.
Ramentorin tuotteiden taustalla on TTY:n professori Seppo Virtasen 1990-luvun puolella aloittama tutkimustyö. Virtanen tunnetaan maailmalla alan huippututkijana ja hänen johtamansa työryhmä toteuttaa CERNille FCC-tutkimushankkeeseen kuuluvan RAMS-projektin.
– Nelivuotisessa projektissa muun muassa koulutetaan CERNin asiantuntijoita soveltamaan todennäköisyyspohjaisia simulointi- ja laskentatyökaluja järjestelmien käyttövarmuuden ja riskien hallinnan analysointiin. Työkaluna on kehittämämme ELMAS-ohjelmisto, Timo Lehtinen toteaa.

Lisätietoja: toimitusjohtaja Timo Lehtinen, puh. 040 746 6585, timo.lehtinen@ramentor.com

Pinterest
Referenssin infoboxi
Ramentor Oy

Tiedot

Tilaaja: CERN

Lisätietoja

Yritysprofiili Ramentor kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Omat tagit

RAMS
riskienhallinta
LCC
advanced analytics
modeling

Erikoisosaaminen

IoT

Toimialakokemus

Asiantuntijapalvelut

Siirry yrityksen profiiliin Ramentor kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Ramentor - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Ramentor - Muita referenssejä

Ramentor - Muita bloggauksia

Siirry yrityksen profiiliin Ramentor kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Rekrytointi.com Osaajapankki keräsi nopeasti 60 000 CV:tä tietokantaan
VR otti käyttöön koodarin vapaa-ajalla kehittämän ratkaisun flashittomaan lipunvaraukseen
Markkinointiteknologia tuottaa B2B-myynnille liidejä, mutta se edellyttää sisällöntuotantoa

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia