Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

CEO Mikko Hörkkö: ”Siirtyminen etätyöhön sujui Elinarilla hyvin.”

Bloggaus

Erikoishaastattelu Elinarin toimitusjohtaja Mikko Hörköstä koronaviruksen sulkemassa Suomessa. 

Koko maailmaa koskettava koronaviruspandemia on vaikuttanut myös Elinarin arkeen. Toimisto on hiljainen, kun reilu parinkymmenen henkilön porukka ei kokoonnukaan enää yhteiseen aamupalapöytään, vaan tekee töitä etänä. Porilaisen ohjelmistoyrityksen toimitusjohtaja Mikko Hörkkö on tottunut työskentelemään sijainnista riippumatta – seitsemän vuotta Elinarin johdossa toiminut Hörkkö vastaa puheluun kotonaan Tampereella. 

”Koronavirustilanne tuli Suomeen kaiken kaikkiaan hyvin yllättäen. Koemme kansakuntana melkoisia mullistuksia, vaikka emme voi nähdä sen aiheuttajaa paljain silmin”, Hörkkö pohtii. Hän ei ole menettänyt yöuniaan pandemian vuoksi, mutta ottaa tilanteen vakavasti: ”Luonnollisesti me Elinarillakin varaudumme tätä näkymätöntä uhkaa vastaan.”  

Järjestelyitä ja varautumista  

Toimitusjohtajan työpäiviin kuuluu monenlaista vastuuta ja asioista huolehtimista. ”Tilanne on vaatinut paljon järjestelyjä ja varautumista, mutta toistaiseksi ei varsinaisia kriisitoimenpiteitä”, Hörkkö toteaa rauhallisesti. ”Olemme siitä onnellisessa asemassa, että meille on ollut mahdollista organisaationa siirtyä nopeasti etätyön pariin. Näin olemme minimoineet henkilöstön sairastumisen riskin, emmekä myöskään toimi mahdollisina viruksen levittäjinä.” 

Elinarilla perustyöt ovat siis jatkuneet lähes normaalisti. ”Tämä tilanne on toki vaatinut panostusta joihinkin poikkeaviin asioihin. Kun emme vielä voi tietää pandemian vaikutuksia kokonaistalouteen, täytyy valmistautua erilaisin varautumisskenaarioin. Toisin kuin vaikkapa kovia kokeneella ravintola-alalla, meidän kohdallamme vaikutukset voivat olla nähtävillä vasta paljon myöhemmin”, Hörkkö valaisee. 

Asiantuntijatyötä etänä maailman ääriin 

Elinar tarjoaa suurille yrityksille ja organisaatioille sisällönhallinta tekoälyllä tehostettuna, ja asiakkaita on ympäri maailmaa. Valtioiden rajojen sulkeminen tai lentokiellot eivät kuitenkaan vaikuta Elinarilla itse työn suorittamiseen. ”Hoidamme ylläpitotyöt ja projektit normaalistikin etänä, joten sinällään tämä on meille tuttu toimintatapa. Hyvin vähän me aikaisemminkaan olemme käyneet kokoontumisissa paikan päällä, sillä hoidamme suurimman osan palavereista koneen ääressä Porista käsin”, Hörkkö selittää. 

Taloudellinen tilanne, laman uhka ja töiden jatkuvuus herättävät ymmärrettävästi huolta monessa. Toimitusjohtajan mukaan Elinarin tilanne on kuitenkin toistaiseksi vakaa. ”Hiukan ehkä yllättäenkin työtilanteemme tilausten osalta on nyt erittäin hyvä. Niissä rajoissa, joissa asioita pystytään ennustamaan, töitä riittää”, Hörkkö rauhoittelee. ”Toki tilanteet elävät, joten seuraan tilannetta kaiken aikaa erittäin herkällä korvalla.” 

Esimiestyön ydin ei ole muuttunut 

Koronaviruksen aiheuttama uniikki tilanne saapui Suomeen yllättäen ja nopeasti. Voiko kukaan varautua sellaiseen? ”Emme tietenkään osanneet ennustaa juuri tällaista tapahtuvaksi. Mutta itse asiassa ne toimenpiteet, joita nyt on toteutettu, ovat olleet etukäteen mietittyjä varautumistoimenpiteitä”, Hörkkö paljastaa. ”Yrityksen johdossa on vuosien varrella pohdittu erilaisia riskejä. Yksi tapa varautua niihin on, että henkilöstö voi tehdä töitä mistä vain.” 

Myöskään esimiestyö ei ole aikaan tai paikkaan sidottua. ”Aiemmin urallani työskennellessäni Singaporessa, kaikki alaiseni toimivat eri puolilla Aasiaa.”, Hörkkö taustoittaa. ”Tärkeintä tällaisessa tilanteessa on, että esimiehen ja alaisen välinen molemminpuolinen yhteys säilyy. Työpaikalla on helppoa jutella ja kysellä kuulumisia esimerkiksi kahvin lomassa, mutta nyt se vaatii enemmän aktiivista otetta. Chat-viestit ja puhelut ovat siis merkittävässä roolissa.” 

Rauhallinen suhtautuminen tulevaisuuteen 

Kun ensimmäiset merkit koronaviruksen saapumisesta Suomeen olivat nähtävillä, oli ilmassa selvästi huolestuneisuutta. Toimitusjohtaja ei ole kuitenkaan ensimmäistä kertaa myöskään epidemian keskellä. ”Singaporessa asuessani Aasia kamppaili SARS-virusta vastaan. Sen jälkimainingit kestivät vielä yli vuoden akuutin vaiheen jälkeen, esimerkiksi lentokentillä vielä pitkän ajan päästä mitattiin ihmisiltä kuumetta”, aiemmin työnsä vuoksi paljon matkustellut Hörkkö muistelee. ”Siitäkin selvittiin.” 

Vielä kukaan ei tiedä, kuinka kauan pandemia jyllää maailmalla. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että joihinkin asioihin sillä on pysyviä vaikutuksia. ”Osaa yrityksistä herkillä liiketoiminta-aloilla ei kriisin jälkeen enää ole. Moni ala puolestaan kokee mullistuksia, kun toimijat muokkaavat toimintaansa ihmisten tarpeisiin sopiviksi. Esimerkiksi erilaisia digitaalisia työkaluja ja palveluita on ollut jo pitkään olemassa, mutta nyt niiden käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti”, Hörkkö kuvailee. ”Tämä luo myös mahdollisuuksia täysin uusille innovaatioille ja ihmisten kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.” 

Tärkeä rooli yhteiskunnallisen kriisin keskellä 

Elinarin rooli yritysten järjestelmien ylläpitäjänä on oleellinen yhteiskuntajärjestyksen ylläpitämisessä. ”Sopimuksemme edellyttävät meiltä tiettyä palvelutasoa, ja osa asiakkaistamme toimii kriittisillä toimialoilla yhteiskunnan toiminnan kannalta”, Hörkkö kertoo. Jo senkin vuoksi henkilökunnan terveys, jaksaminen ja työn keskeytyksetön jatkuminen on ollut tärkeää. 

Toimitusjohtaja on tyytyväinen elinarilaisten joustavuuteen haastavien olosuhteiden keskellä. ”Kaiken kaikkiaan täysipäiväiseen etätyöhön siirtyminen on käynyt organisaatioltamme ja henkilökunnaltamme erittäin sujuvasti”, hän kiittelee. Hänen huolensa ovat koskeneet lähinnä ihmisten yleistä kärsivällisyyttä poikkeusolosuhteissa, jotta ei lähdetä liikkeelle liian aikaisin. Innokkaana urheilumiehenä tunnettu Hörkkö myöntää, että tilanne on haasteellinen etenkin, jos harrastukset ovat olleet tähän saakka ainoastaan kodin ulkopuolella. ”Vaikka perheet on nyt suljettu suurimmaksi osaksi neljän seinän sisälle, onneksi ulkoilua ei kuitenkaan ole kielletty. Näinä aikoina on erityisen tärkeää pitää kiinni säännöllisestä päivärytmistä ja liikkumisesta”, hän vinkkaa.

Pinterest
Elinar logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Elinar kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tietohallinto

Erikoisosaaminen

Dokumenttien hallinta
Ohjelmistokehitys
Sisällönhallinta
Tekoäly (AI) ja koneoppiminen

Toimialakokemus

Julkishallinto
Pankki ja vakuutus

Teknologia

IBM

Tarjonnan tyyppi

Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö

Omat tagit

korona
poikkeustilanneviestintä
Etätyöskentely
Etätyö

Siirry yrityksen profiiliin Elinar kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Elinar - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Elinar - Muita referenssejä

Elinar - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia