logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

CDO eli Chief Digital Officer ei ole startup-futuristi

BloggausSuomen yritysmaailmasta löytyy yhä useampi CDO eli Chief Digital Officer. CDO:n asemasta ja mandaatista spekuloidaan verkostoissa ja työpaikoilla. Onko CDO digitalisaatiohypettäjä ilman substanssia? Hiukan trendikkäämpi versio CIOsta?

Tuoreessa CDO-barometri 2017 -raportissa selvitimme, miten uusi rooli positioituu yrityksissä: CDO on muutosjohtaja ja uuden ajan strategi.

Raportistamme ponnahti otsikoihin asti, että jopa scifi voi toimia inspiraation lähteenä. Mutta: vain harva CDO on teknologian aallonharjalla liikkuva startup-futuristi.

PÖHINÄ
Viime vuosina digitalisaatiosta on hypetetty seminaareissa ja somessa. Retoriikka toistaa itseään, kirjoittajat ja puhujat siteeraavat toisiaan enemmän tai vähemmän tietoisesti. Samat malliesimerkit digitalisaatiosta ponnahtavat esille. Spotify, Uber, AirBnB. Jakamistalous, anything-as-a-service. Palveluiden tuotteistaminen on ysäriä, nyt palvelullistetaan tuotteita ja mennään siitäkin pidemmälle: tavaran omistamisesta tai myymisestä siirrytään tilaus- tai kulutuspohjaisiin liiketoimintamalleihin ja alustatalouteen.

Digipöhinässä vilisee teknologioita, kuten lisätty todellisuus (augmented reality), lohkoketjut (block chain), sekä jo hiukan arkisemmat IoT ja 3D-tulostus. Arvellaan, että nämä ja muut nousussa olevat teknologiat tulevat edistämään vanhanaikaisten, muuntokyvyttömien bisnesten kuolemaa. Mm startup-maailmaa ja hackathoneja pidetään digitalisaation tärkeinä alkulähteinä.

REALITEETTI
Mutta kas kummaa: CDO Barometri 2017 -tulosten valossa vain harva Chief Digital Officer on kiinnostunut 3D-tulostuksesta. Lohkoketjut saavat piirun verran enemmän huomiota, mutta jäävät silti marginaaliin. Jakamistalous ja tilauspohjaiset mallit ovat CDO:n agendalla melkein olemattomalla painoarvolla. Hackathonit ja startupit konseptien lähteenä eivät saa juurikaan rakkautta CDO:ilta. Maailman valloittaminen tai uusien asiakassegmenttien tavoittaminen näyttää sekin olevan hämmästyttävän harvan agendalla.

NO, MITÄ IHMETTÄ?

Eikös CDO:ita lainkaan kiinnosta digitalisaation kuumimmat hashtagit? Jos ei, kuka on väärässä? Ne, jotka paasaavat näistä edellä mainituista digi-ilmiöistä? Vaiko CDO:t, joiden tehtävänä on muuntaa olemassa olevia yrityksiä uuteen maailmaan?

Oma tulkintani on, että CDO:t elävät täysin eri kontekstissa, kuin uljaan startup-maailman futuristit. CDO:n positio on yleensä perustettu ns. perinteiseen firmaan, joka haluaa oppia ymmärtämään, miten voisi muuntua. Tämä muutosjohtajan työ on kovin kaukana siitä, että käynnistetään uusi liiketoiminta ketterästi tyhjältä pöydältä, riskirahalla ja tähtäin tähdissä.

Tällä hetkellä tuntuu siltä, että suuria liiketoiminta-innovaatiota saa edelleen odottaa nimenomaan startup-genrestä eikä Chief Digital Officerin palkanneista yrityksistä. Mielelläni olisin tässä väärässä!

Kirjoittaja: 

Mathias Hjelt, Director, Portfolio and Offering.
Twitter: @MathiasHjelt
Mathiaksella on 20 vuoden kokemus konsultoinnista ja ohjelmistokehityksestä. Hän tuli Bilotin palvelukseen vuonna 2008 ja vastaa palvelu- ja tuotetarjooman kehittämisestä. Syttyy teknologiasta, mutta vielä enemmän asiakaskokemuksen rakentamisesta ja arvon tuottamisesta.

Pinterest
Bilot

Lisätietoja

Bilot:n yritysprofiili Kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Asiakaspalvelu
Asiakkuudenhallinta CRM
Myynti

Omat tagit

CDO
CDObarometri

Erikoisosaaminen

Analytiikka
Integraatiot

Siirry yrityksen profiiliin Siirry Bilot kotisivuille Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Bilot - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi lisäämäsi 3 asiantuntijaa.

Bilot - Muita referenssejä

Bilot - Muita bloggauksia

Siirry Bilot kotisivuille Siirry yrityksen profiiliin Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Oliko S-Pankin rallivideo kopioitu Vincitiltä? Ex-markkinointijohtaja osoitti videoiden yhtäläisyydet, S-Pankki kiistää plagioinnin
Anthony Gyursanszky Codenton uudeksi toimitusjohtajaksi - yrityksen tulevaisuudesta päättää koko työyhteisö
Väite: jopa puolet somevaikuttajien seuraajista feikkejä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia