Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Case Veho: Palvelun kustannukset kuriin – edistyneen analytiikan kokeilu tuotti hinnoittelua helpottavan ennustemallin

ReferenssiPalvelun kustannukset kuriin – edistyneen analytiikan kokeilu tuotti hinnoittelua helpottavan ennustemallin

Monessa yrityksessä pohditaan, miten datasta saataisiin vielä enemmän irti. Autokaupan yritys Veho halusi viedä oman analytiikkansa uudelle tasolle ja käynnisti Digian kanssa edistyneen analytiikan kokeilun. Ymmärryksen lisäämisen lisäksi lopputuloksena oli hinnoittelua helpottava ennustemalli.

Datan hyödyntäminen liiketoiminnan raportoinnissa on useissa yrityksissä jo arkipäivää, ja tulevaisuuden ennustamisen sovellutukset alkavatkin monilla ilmestyä suunnittelupöydälle. Yksi tässä tilanteessa olevista yrityksistä on Suomen johtava autokaupan konserni Veho, joka halusi viedä oman datan hyödyntämisensä uudelle tasolle.

Datan ja analytiikan kehityspäällikkönä Veholla työskentelevän Salla Kuulan mukaan Veholla oli valmiiksi hyvät lähtökohdat uudenlaisille analytiikan lähdöille.

”Olemme tehneet tietovarastointia ja raportointia visualisointityökalujen avulla jo pidemmän aikaan. Data oli siis valmiiksi melko hyvässä kunnossa. Se auttoi, kun lähdimme sisäisesti pohtimaan, millaisia edistyneen analytiikan tarpeita meillä voisi olla.”

Keskusteluissa talouden ja liiketoimintojen kesken nousi nopeasti ideoita edistyneemmän analytiikan projekteiksi. Lopulta kokeiluun valikoitui palvelu, jonka kustannusten ja kannattavuuden arviointi oli nykytilanteessa haastavaa.

”Tilanne oli se, että meillä oli valtavasti dataa, jota emme kuitenkaan pystyneet kunnolla hyödyntämään, jotta olisimme voineet sen avulla kehittää palvelua kannattavampaan suuntaan. Palvelun kuluja oli vaikea ymmärtää ja ennustaa, ja siksi se sopi edistyneemmän analytiikan hankkeeksi”, Kuula kertoo.

Kokeilua lähdettiin edistämään yhteistyössä Digian kanssa. Kumppanien kartoituksessa oli mukana useampia palveluntarjoajia, mutta lopulta Digia vakuutti osaamisellaan.

”Saimme alkuvaiheessa Digian asiantuntijoilta etenemissuunnitelman, miten he lähtisivät haastettamme ratkomaan. Jatkokeskusteluissa Digiasta tuli kuva, että he olivat tehneet tämän tyyppisiä projekteja aiemmin. Ja tietenkin ihmisistä tuli ammattitaitoinen ja hyvä tunne”, Kuula kuvailee.

Tavoitteena ymmärryksen syventäminen

Kokeilun tavoitteena oli saada aikaan malli, jonka avulla Veholla voitaisiin jatkossa ennustaa palvelun kuluja ja kannattavuutta hinnoittelun apuna. Tavoite-mielessä varsinaisen tuotoksen ohi Kuula kuitenkin nostaa henkilöstön oppimisen.

”Olimme valmistautuneet siihen, ettei kokeilu välttämättä mene maaliin, koska nimenomaan halusimme koestaa ideaa. Kenties tärkeimpänä tavoitteena olikin liiketoiminnassa työskentelevien ihmisten osaamisen ja ymmärryksen kasvattaminen datan ja analytiikan saralla.”

Alkuhaasteena Kuulan mukaan oli tehtävän kokeilun rajaus.

”Vähän henkilöstä riippuen jokaisella on usein hieman erilaisia toiveita tai näkökulmia asiaan. Huolehdimme alusta asti siitä, että hankkeen tavoite oli tarkasti rajattu, että päästään liikkeelle. Kokeilua helpotti myös se, että dataa tarvittiin vain yhdestä lähdejärjestelmästä.”

Työskentely Vehon ja Digian kesken sujui tiiviissä merkeissä. Projektin etenemistä seurattiin viikoittain ja sovittiin seuraavat askeleet. Noin kolmessa kuukaudessa syntyi malli, jonka ennuste oli tarpeeksi tarkka, jotta sitä voidaan kehittää eteenpäin ja tuotannollistaa. Seuraavaksi Veholla aiotaankin viedä ennustemalli käytäntöön ja liiketoiminnan arjen työkaluksi Digian avulla.

Digian asiantuntijat saavat Kuulalta kiitosta.

”Digian asiantuntijat löysivät yhteisen kielen liiketoimintamme kanssa ja pystyivät kääntämään bisnestarpeen toimivaksi malliksi. Oli ihailtavaa katsoa, miten dialogi toimi, vaikka toimiala oli heille uusi”, Kuula kertoo.

”Projektitoiminta oli hyvin organisoitua, homma meni eteenpäin aikataulussa ja tavoitteita seurattiin.”

Suosittelija:

Digian asiantuntijat löysivat yhteisen kielen liiketoimintamme kanssa ja pystyivät kääntämään bisnestarpeen tomivaksi malliksi. Projektitoiminta oli hyvin organisoitua, homma meni eteenpäin aikataulussa ja tavoitteita seurattiin.

Salla Kuula, kehityspäällikkö, data ja analytiikka, Veho Oy Ab

Pinterest
Referenssin infoboxi
Digia Oyj logo

Tiedot

Lisätietoja

Yritysprofiili Digia kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

BI ja raportointi

Erikoisosaaminen

Analytiikka
Pilvipalvelut / SaaS

Toimialakokemus

Kauppa
Kuljetus, liikenne ja logistiikka

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö

Omat tagit

datan hyödyntäminen
Veho
kannattavuusanalytiikka
Microsoft Azure
azure

Siirry yrityksen profiiliin Digia kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Digia - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Digia - Muita referenssejä

Digia - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia