Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Case STEP: Lisävoimaa datasta pilvestä toimivan kokonaisratkaisun avulla

ReferenssiTeollisuuden energiaratkaisuja tarjoava Suomen Teollisuuden Energiapalvelut - STEP Oy laittoi datan hyödyntämisessä uuden vaihteen silmään ja uudisti datan keräämisen ja käsittelyn ratkaisunsa. Kirkkaimpana tavoitteena uudistuksessa oli asiakkaiden parempi palveleminen.

Sanonta ”toisen roska on toisen aarre” sopii kuvaamaan STEPin toimintaa. Yrityksen liiketoiminnan keskiössä on teollisuudessa syntyvien sivuvirtojen hyödyntäminen uudelleen energiantuotannossa. Tavoitteena on 100 prosenttinen kiertotalous, eli ettei mitään menisi hukkaan. STEP on Veolia-konsernin ja Porin Energian omistama yritys, jonka toiminta keskittyy teollisuusalueille eri yritysten tehtaiden yhteyteen. Toimintaa on muun muassa Harjavallassa, Seinäjoella ja Koskenkorvalla.

STEP etsii jatkuvasti uusia mahdollisuuksia erilaisten sivujakeitten hyödyntämisestä energiakäyttöön. Siksi oli luonnollista, että myös datan hyödyntämisen roolia yrityksen toiminnassa haluttiin parantaa ja kasvattaa – tarjoaahan data tehokkaasti hyödynnettynä mahdollisuuksia toiminnan kehittämiseen.

Alusta kuntoon

Dataa kerättiin ja hyödynnettiin STEPillä jo valmiiksi, mutta käytetyt ratkaisut kaipasivat päivittämistä. Data kerättiin fyysisille palvelimille ja tiedonsiirtomenetelmät eivät olleet parhaat mahdolliset nykypäivän tarpeisiin nähden. Myös raportteja ja tiedon visualisointia haluttiin kehittää.

”Tavoitteena oli skaalautuva ja ketterä kokonaisratkaisu, joka tukisi liiketoimintamme kehitystä myös tulevaisuudessa”, tiivistää STEPin ICT Development Engineer Harry Tuomisto.

”Halusimme myös valmistautua ja varautua paremmin yrityksen ja liiketoimintojen laajentumiseen. Kun data on ketterämmin käytössä ja hyödynnettävissä, tuo se meille enemmän mahdollisuuksia uuteen liiketoimintaan”, hän lisää.

Tärkeäksi tavoitteeksi Tuomisto nimeää myös asiakkaiden paremman palvelemisen datan avulla.

”Täytyy muistaa, että teemme tätä työtä asiakkaillemme ja haluamme tuottaa datan avulla lisäarvoa heille. Sen jälkeen tulevat vasta muut datan hyödyntämisen kohteet.”

Tavoitteet mielessään STEP lähti kehityshankkeeseen tekemällä kattavan esiselvityksen erilaisista vaihtoehdoista. Lähtökohtana oli halu keskittää datan tallennus jatkossa pilveen, joka tarjoaisi toivottua skaalautuvuutta ja ketteryyttä. Datan visualisointiin toivottiin myös sopivaa ratkaisua.

”Kävimme pohjatyön aikana läpi eri vaihtoehtoja. Moni vaihtoehto päädyttiin hylkäämään alkuvaiheessa, koska ne eivät pystyneet vastaamaan kaikkiin vaatimuksiimme,” Tuomisto kertoo.

Teknologiavalintoja ohjasivat myös Veolian aiemmin tekemät konsernitasoiset valinnat ja selvitykset. Lopulta kokonaisratkaisu päätettiin rakentaa Googlen ja Microsoftin tuotteista. Vaa’assa painoivat soveltuvuus, kustannustehokkuus sekä osaajien saatavuus.

”Halusimme valita sellaiset teknologiat ja tuotteet, joihin löytyy laajaa osaamista myös Suomesta. Nyt emme ole yhden toimittajan varassa teknologioiden, saati toteutuksen näkökulmasta.”

Luottamus ohjasi kumppanivalinnassa

Pohjatyön jälkeen STEP lähti kartoittamaan potentiaalisia kumppaneita. Mukaan uudistustyöhön valikoitui Digia, jonka ehdotukset etenemisestä tekivät vaikutuksen. Yhteistyö aloitettiin pilottihankkeella, jossa syvennettiin ja viimeisteltiin STEPin jo tekemää esiselvitystä.

”Pääsyy Digian valitsemiseen kumppaniksi oli luottamus heidän osaamiseensa. Odotukset olivat korkealla, mutta silti yllätyimme digialaisten osaamisesta ja taidoista. Yhteistyö on ollut onnistunutta ja antoisaa”, Tuomisto kuvailee.

Nyt STEPillä on käsissään kokonaisratkaisu, joka vastaa projektin aluksi asetettuihin tavoitteisiin, kuten skaalautuvuuteen ja ketteryyteen. Perusta on kunnossa, ja seuraavaksi alkaa varsinainen työ datan hyödyntämisen kehittämiseksi ja laajentamiseksi.

”Haluamme kasvattaa datan hyödyntämistä jatkossa esimerkiksi liiketoiminnassa, tuotannossa ja henkilöstönohjaamisessa. Pitkän tähtäimen tavoitteena on, että data auttaisi ennakoinnissa sekä tarjoaisi tukea päätöksentekoon”, Tuomisto luettelee.

”Tärkeä tavoite on, että haluamme palvella asiakkaitamme paremmin myös datan avulla, ja että myös asiakkaat voivat sen kautta kehittää omaa liiketoimintaansa

Suosittelija:

Pääsyy Digian valitsemiseen kumppaniksi oli luottamus heidän osaamiseensa. Odotukset olivat korkealla, mutta silti yllätyimme digialaisten osaamisesta ja taidoista. Yhteistyö on ollut onnistunutta ja antoisaa.

Harry Tuomisto, ICT Development Engineer, STEP Oy

Pinterest
Referenssin infoboxi
Digia Oyj logo

Tiedot

Lisätietoja

Yritysprofiili Digia kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

BI ja raportointi

Erikoisosaaminen

Analytiikka
Pilvipalvelut / SaaS

Toimialakokemus

Raaka-aineet ja energia

Teknologia

Google
Microsoft

Tarjonnan tyyppi

Toteutustyö

Omat tagit

datan hyödyntäminen
Google Cloud Platform
GCP

Siirry yrityksen profiiliin Digia kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Digia - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Digia - Muita referenssejä

Digia - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia