Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Case: SK Tuote Oy

ReferenssiYritys ja haaste
SK Tuote Oy kehittää ja valmistaa katon lisätarvikkeita nykyaikaisen rakentamisen tarpeisiin. Yritys sai alkunsa vuonna 1975, kun yrityksen perustajat keksivät ainutlaatuisen ”sienikiinnikkeen” villalevyjen kiinnittämiseksi tasakattoon. Yli neljä vuosikymmentä asiakaslähtöistä ja innovatiivista tuotekehitystä on tuottanut laajan valikoiman huippulaatuisia tuotteita eri rakennus- ja kattotyyppien tarpeisiin. Yrityksellä on yli 30 patentoitua ratkaisua, toiminta on laatu- ja ympäristösertifioitu ja henkilöstön määrä on 115. Yrityksen valmistus ja tuotekehitys on Suomessa ja tytäryhtiöitä on Venäjällä, Puolassa, Ukrainassa, Ruotsissa ja Baltiassa.

Yritys lähti hakemaan ratkaisua lopputuotevaraston saatavuuden parantamiseen. Ennen Expak-yhteistyön aloitusta, myynti koki ongelmaksi sen, että lopputuotevarastossa oli vääriä tuotteita. Lähtötilanteessa varaston arvo oli korkea, mutta saatavuus oli heikko. Tuotannon suunnittelun haaste oli menekin ennustettavuus ja vaihteleva kysyntä. Lisäksi nimikkeiden ohjausarvojen määritys tuhansille nimikkeille oli työlästä. Tuotanto halusi ratkaisun, jolla voisi ohjata tuotantoa entistä tarkemmin, nostaa saatavuutta ja automatisoida laskentoja.


Ratkaisu
Yritys päätyi Expakin ratkaisuun keväällä 2013. Expak oli ideaali ratkaisu tuotevalintojen ja eräkokojen suunnitteluun, varaston ohjaukseen ja nimikkeiden hallintaan. SK Tuote halusi, että ratkaisu olisi helppokäyttöinen ja tuottaisi selkeää faktaa, jonka perusteella saatavuutta ja varaston arvoja pystyttäisiin korjaamaan.

Expak hakee tiedot automaattisesti SK Tuotteen ERP-järjestelmästä ja laskee nimikekohtaisia ohjausarvoja, joita tuotanto ja osto hyödyntävät suunnittelussa. Se automatisoi rutiinilaskennat yrityksen tuhansille nimikkeille ja vapauttaa näin työaikaa. Ratkaisu tarjoaa samalla helppokäyttöisen työpöydän avainlukujen tarkkailuun ja helpon tavan luoda lisäraportteja päätöksenteon tueksi.

Tulokset

-Toimitusvarmuus asiakkaille parantunut – nyt 99,97 %
SK Tuotteen toimitusvarmuus varastosta omille asiakkailleen on kohonnut jo aiemmin hyvästä 97,5%:stä lähes täydelliseen sataan. Ratkaisun avulla koko ketjun toimitusvarmuus raaka-aineista lopputuotteisiin on parantunut. Automaattiset tuhansien lopputuotteiden, välivaraston ja oston nimikkeiden laskennat helpottavat päivittäistä tuotannon suunnittelua ja ostotilausten tekemistä.
-Varaston rakenteen muutos
Expakin avulla varaston rakenne on korjaantunut siten, että menekkituotteiden osuus varastosta on kasvanut merkittävästi. Vastaavasti vähämenekkisten tuotteiden osuus on vähentynyt. Expak auttaa tuotannon suunnittelua tuotevalintojen teossa ja eräkokojen määrityksessä siten, että tuotteita valmistetaan paremmin menekkiä vastaavasti.
-Toimitusaika lyhentynyt, kun ennustettavuus parantanut
Tuotannonsuunnittelussa tuotteiden menekin ennustettavuus on parantunut. Samoin menekkiä vastaavien ohjausarvojen määrittämien tuhansille nimikkeille on automaattista. Nyt Expakin avulla varaston arvo ja rakenne arvot pysyvät hallinnassa kaiken aikaa.
-Koko ketjun materiaalivirrat haltuun toimittajia myöten
Expakista on ollut suurta apua tuotteiden elinkaaren hallintaan, ohjaustapamuutosten tekoon ja poistolistojen laatimiseen. Expakin käyttöönoton avulla tuotanto, myynti ja osto ovat paremmassa dialogissa keskenään ja raportit eri yksiköiden päätöksen teon tueksi on helppo laatia. Esimerkiksi toimittajien toimitusvarmuus varastoon on parantunut 38 prosenttiyksikköä.

Faktoilla oikeaa muutosta
Kun tuotteiden vaihteleva, sesonkiluonteinen kysyntä on nyt SK Tuotteella helpommin hallinnassa, pystytään tuotantoa ohjaamaan ja toimintaa kehittämään entistä paremmin. Expak on yhtenäistänyt toimintaa. SK Tuotteen tuotanto-insinöörin, Niko Sarapään, mukaan Expak on luonut uusia mahdollisuuksia.

- Expak on lisännyt tietoutta tuotteiden elinkaaresta ympäri organisaation. Tuotteen elinkaaren hallintaan Expak on ollut konkreettinen apu. Siitä on helppo saada toimitusmäärät ja menekit ja siten on ollut helppo tehdä poistolistoja ja ohjaustapojen määrityksiä. Kaikissa vaiheissa on ollut tärkeää, että olemme voineet käyttää Expakin asiantuntemusta prosessin kehittämisessä, toteaa Sarapää.

Toimitus
Ratkaisu toimitettiin SK Tuotteelle keväällä 2013. Ratkaisu otettiin ensin käyttöön tuotannossa ja toisessa vaiheessa ostossa. Toimitus oli valmis parissa kuukaudessa ja Expak oli täydessä käytössä kesän 2013 lopussa.

- Expakin käyttöönotto sujui hyvin. Expakin projektipäälliköltä sain saman tien vastaukset kysymyksiin ja hän oli asiantunteva. Erillistä käyttöopastusta ei tarvittu, sillä ohjelman käyttö on yksinkertaista. Kokonaisuudessaan käyttöönottoon meni muutama kuukausi, kertoo Sarapää

- Ensivaiheessa sain oppia matkan varrella projektin ja käyttöönoton aikana ja sen jälkeen opastin ja opetin myös muita ohjelman käyttöön, jatkaa Sarapää.

Toimiva ohjelma ja tuki
Expak on valmisohjelmana tuonut ratkaisun SK Tuotteen ohjaustarpeisiin ja tuki on ollut hyvää.

- Tuntuma oli kaiken aikaa, että tämä menee oikeaan suuntaan, mutta faktoilla näki pidemmällä aikavälillä, että näin myös tapahtui. Varaston rakenne korjaantui ja menekkituotteiden osuus nousi, kertoo Sarapää tavoitteiden toteutumisesta.

- Sanotaan, että tuloksia näki noin vuoden päästä aloituksesta. Expak on hoitanut hommat tavoitteen mukaan. Meidän myynti on sesonkipainotteista ja varaston arvot isot, joten meni oma aikansa että asiat korjaantuivat haluttuun suuntaa.

Expakin asiakastuesta Sarapää summaa:

- Mikäli ongelma on ollut, Expakilta on saatu tietoa nopeasti miksi data ei liiku tai mikä on ongelma. Tuki on ollut jouhevaa ja vastaukset on tullut nopeasti. On tärkeintä, että asioihin reagoidaan, eikä ole byrokratiaa ja turhaa selvitystä, summaa Sarapää yhteistyötä.

Suosittelija:

Keskimääräinen toimitusaika lyhentynyt viikosta merkittävästi. Asiakkaiden toimitusaikavaatimukset ovat huomattavasti tiukentuneet viime vuosina. Expak on auttanut tämänkin mahdollistamisessa. En uskalla edes ajatella tilannetta nykyään, vanhoilla menetelmillä ja varastorakenteella.

Niko Sarapää, tuotannon- ja tuotekehityksen projekti-insinööri

Pinterest
Referenssin infoboxi
Expak Systems Oy logo

Tiedot

Tilaaja: SK Tuote Oy
Ajankohta: 2013 -
Toimittajan
yhteyshenkilö:
Niko Sarapää

Lisätietoja

Yritysprofiili Expak Systems kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Supply chain management SCM

Erikoisosaaminen

Analytiikka

Toimialakokemus

Kauppa
Kuljetus, liikenne ja logistiikka
Prosessiteollisuus
Valmistava teollisuus

Tarjonnan tyyppi

Valmisohjelmisto

Omat tagit

scm
valikoiman hallinta
toimitusketjun hallinta
varaston hallinta
varaston ohjaus
SaaS

Siirry yrityksen profiiliin Expak Systems kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Expak Systems - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Expak Systems - Muita referenssejä

Expak Systems - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia