Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Case HSL: Palvelu, joka liikuttaa – HSL-sovellus tarjoaa parhaat välineet matkustamiseen yhdessä paketissa

ReferenssiPalvelu, joka liikuttaa – HSL-sovellus tarjoaa parhaat välineet matkustamiseen yhdessä paketissa

Mobiili on keskeinen käyttöliittymä pääkaupunkiseudun liikkumispalveluissa, ja HSL:n mobiilisovellus on parissa vuodessa vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Suomen suosituimmista sovelluksista. Digia vastaa HSL:n kumppanina sovelluksen kehityksestä ja ylläpidosta.

Helsingin Seudun Liikenne on kuntayhtymä, joka hankkii joukkoliikennepalveluita yhdeksän jäsenkunnan alueella. Vuosittain HSL:n järjestämään joukkoliikenteeseen noustaan yli 380 miljoonaa kertaa.

HSL-sovellusta on ladattu jo yli 1,6 miljoonaa kertaa ja sillä on noin 1 000 000 aktiivista käyttäjää. Digia on ollut mukana kehittämässä sovellusta syksystä 2017 lähtien, ja kesäkuussa 2019 Digia otti kokonaisvastuun sovelluksen teknisestä kehityksestä.

Matkustamisen palvelut yhdessä sovelluksessa 

     

Pääkaupunkiseudun liikennepalvelut kehittyvät jatkuvasti, ja uusia palveluita halutaan tarjolle myös mobiiliin reipasta tahtia. HSL tarjosi jo aiemmin sovelluksen mobiililippujen ostoon, mutta kesäkuussa 2018 julkaistu HSL-sovellus pyrkii huomioimaan entistä kattavammin käyttäjien kaipaamia palveluita. Tällä hetkellä sovelluksesta löytyvät lipunosto, Reittiopas sekä liikennetiedotteet ja linjoihin liittyvät ilmoitukset.

"Lähtökohtainen ajatus on se, että asiakas saa sovelluksen kautta kaiken, mitä tarvitsee joukkoliikenteen käyttämiseen. Haluamme tarjota kokonaispalvelua mahdollisimman helppokäyttöisessä, hyvin toimivassa sekä henkilökohtaisessa paketissa. Matkalippujen myynnissä sovellus näyttelee yhä tärkeämpää roolia, ja kertalippujen osalta sovellus on jo myyntikanavana suositumpi kuin HSL-kortti. Myös sovelluksen Reittiopas on hyvin suosittu", konseptin omistaja Timo Kiiveri HSL:stä sanoo.

Digian kehittäjät ripeämmän kehityksen avaimena

HSL-sovellusta kehitettiin alun perin monitoimittajaympäristössä ketterän kehittämisen periaatteita noudattaen. HSL halusi kuitenkin nopeuttaa kehityssykliä, ja tätä lähdettiin tavoittelemaan keskittämällä tekninen kehitysvastuu yhdelle kumppanille – Digialle.

Digian tiimi koostuu noin 10 kehittäjästä, joilla on fullstack-, QA- ja DevOps-osaamista. Sovelluksen toteutusteknologioita ovat modernit React Native, Node.js ja GraphQL, jotka ovat auttaneet sovelluksen virtaviivaistamisessa. Esimerkiksi React Native on mahdollistanut iOS- ja Android-käyttöjärjestelmien tekemisen 99-prosenttisesti samalla koodipohjalla, mikä on nopeuttanut kehitystä ja tuonut säästöjä.

”Digian kehittäjät ovat ihan avainroolissa, kun sovellusta kehitetään yhä asiakaslähtöisempään suuntaan. Sovelluksen kautta myydään parhaimmillaan yli 120 000 lippua päivässä. Se, että palvelu oikeasti toimii, on todella olennaista meille kaikille. Kehittäjillä on iso rooli ja vastuu, jonka vuoksi kehittäjät ovat hyvin motivoituneita kehittämään yhä paremmin toimivaa sovellusta”, Kiiveri sanoo.

Juuri palvelun saumaton toiminta on yksi sovelluksen haasteista, ja tämä oli osasyy siihen, että tuotantoympäristö siirrettiin Azureen. Yli 30 prosenttia HSL:n lipunmyynnistä menee jo sovelluksen kautta ja määrä kasvaa jatkuvasti. Pienikin katkos toiminnassa merkitsee merkittäviä kustannuksia ja toisaalta paljon harmia HSL-sovelluksen käyttäjille. Laadunvalvonnan näkökulmasta onkin iso työ varmistaa kaikkien versioiden toiminta päivitysten yhteydessä, koska useita sovellusversioita tuetaan samanaikaisesti.

HSL tekee Digian kanssa yhteistyötä myös järjestelmien valvonnassa: käytössä on Digia Iiris -tilannekuvapalvelu tuotantoympäristöjen valvonta- ja palautumispalveluna. Palvelu tarjoaa HSL:lle tilannekuvan ja näkyvyyden valvonnan kohteena oleviin järjestelmiin, sisältäen 24/7-häiriöhallinnan.

Jatkokehityksessä tulossa lisää älyä ja henkilökohtaisuutta

HSL haluaa jatkuvasti parantaa sovelluksen käytettävyyttä, toimintavarmuutta sekä palveluvalikoimaa.

"Jatkossa tavoitteena ei ole ainoastaan yhä älykkäämpi ja henkilökohtaisempi sovellus, vaan sovellus, jonka toimivuuteen asiakkaat voivat luottaa ja joka tarjoaa monipuolisesti asiakkaan arjessa tarvitsemat toiminnot sekä palvelut.”, Kiiveri kertoo.

Sovelluksen avulla on mahdollista myös muun muassa parantaa yleisesti joukkoliikenteen reittisuunnittelua, sillä sovelluksen avulla on tulevaisuudessa tarkoitus kerätä anonyymisti matkustusdataa, mikäli käyttäjä itse antaa tähän luvan.

Lisää lipputuotteita sekä uusia maksutapoja pian käyttöön

Myös lipputuotteita kehitetään jatkuvasti vastaamaan paremmin asiakkaiden tarpeita. Syksyllä 2019 joukkoliikenteen käyttäjien saataville tuli mm. täysin uudentyyppinen jatkuva säästötilaus sekä 70+ -lippu, jonka käytöstä 70-vuotta täyttänyt saa alennusta klo 9-14 välillä. Lähitulevaisuudessa uusia lipputuotteita ovat HSL-työmatkaetu, 15-17-vuotiaiden kausilippu sekä 60, 90 ja 360 vuorokauden kausiliput. Käyttäjät ovat myös toivoneet monipuolisempia maksutapoja sovellukseen ja näihin toiveisiin vastataan tuomalla sovellukseen mahdollisuus maksaa muun muassa MobilePaylla ja Pivolla.

Edellä mainittujen lipputuotteiden ja uusien maksutapojen lisäksi HSL-sovellukseen tuodaan mahdollisuus ostaa aikuisten kertalippuja Tallinnan ja Tarton sisäiseen joukkoliikenteeseen.

”Näemme tärkeäksi rakentaa palvelua, jossa erilaisia matkustusmuotoja on helppo hyödyntää ja yhdistää katkeamattomiksi matkaketjuiksi”, toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi HSL:stä sanoo.

Suosittelija:

Digian kehittäjät ovat ihan avainroolissa, kun sovellusta kehitetään yhä asiakaslähtöisempään suuntaan. Sovelluksen kautta myydään parhaimmillaan yli 120 000 lippua päivässä. Se, että palvelu oikeasti toimii, on todella olennaista meille kaikille.

Timo Kiiveri, konseptin omistaja, HSL

Pinterest
Referenssin infoboxi
Digia Oyj logo

Tiedot

Lisätietoja

Yritysprofiili Digia kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Asiakaspalvelu
Myynti

Erikoisosaaminen

Mobiilikehitys
Pilvipalvelut / SaaS

Toimialakokemus

Kuljetus, liikenne ja logistiikka

Teknologia

Azure
Node.js
React Native

Tarjonnan tyyppi

Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö

Omat tagit

HSL
pilvialusta
Microsoft Azure

Siirry yrityksen profiiliin Digia kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Digia - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Digia - Muita referenssejä

Digia - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia