Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Backlog-altaassa uudet ideat kulkevat pinnalta kohti syvää päätyä

BloggausAikaisemmissa blogeissa onkin jo puhuttu, että tuotekehitystiimin backlogi muistuttaa suppiloa, jossa asiat tarkentuvat ja myös jakautuvat pienemmiksi, sopivan kokoisiksi palasiksi, joita tiimi voi ottaa työn alle. Tiimin ei koskaan pitäisi aloittaa liian isoja duuneja kerrallaan, koska silloin scrum-sprintti tukehtuu ja laatu väistämättä huononee. Asiat pitää pureskella ja jakaa pienemmiksi tarinoiksi, jotta ne ovat helpommin ymmärrettäviä ja saadaan nopeammin valmiiksi.


Tätä varten olen kehittänyt kaksi ajattelumallia: DEEP -speksauksen ja backlog uima-altaan. Katsotaanpa näitä nyt tarkemmin.

DEEP-speksaus

DEEP-speksauksen ajatus on, että mitä lähempänä tuotekehitystiimiä backlog-item on, sitä tärkeämpää on, että se on käsitelty DEEP-metodilla. Eli, se pitää olla keskusteltu tiimin kanssa (Discussed), sillä pitää aivan välttämättä olla kunnollinen kuvaus (Explained), se pitää olla effort-arvioitu ja tarpeeksi pieni (Estimated) ja sen prioriteetti pitää olla tiedossa (Prioritized).

Ajatus on, että tiimi ja Product Owner yhdessä säännöllisesti tekevät tätä DEEP-speksausta esimerkiksi backlog grooming -sessioissa. Toki asioiden DEEP-analyysia voi tehdä muutenkin, mutta koska ensimmäinen osa on keskustelu, se sujuu ehkä parhaiten säännöllisissä kokouksissa. Contribyte suosittelee viikottaista tunnin backlog groomausta.

Backlog-allas

Nyt kun ajattelee, että backlogilla asiat siirtyvät pikkuhiljaa DEEPimmeiksi, voikin ajatella kääntävänsä normaalin ajatusmallin backlogista ylösalaisin. Normaalisti backlogia ajatellaan pinona asioita, jossa tärkeimmät asiat ovat päällimmäisenä ja helposti otettavissa. Tämäkin on hyvä ajatusmalli, mutta backlogia voi ajatella myös toisella tavalla. Tulkaapa mukaan ajatusleikkiin, jossa backlog on uima-allas.

Uima-altaassa on matala pääty ja sitten hiljalleen syvenevä rinne ja syvä pääty. Idea on juuri niin että syvän päädyn pohjassa on venttiili josta asiat menevät sitten tuotekehitystiimille. Ja siellä pohjalla pitäisi olla sitten asiat valmiita ja DEEPpejä. Eli uudet asiat voi laittaa altaan pinnalle, josta ne sitten pikkuhiljaa analysoidaan ja priorisoidaan. Lopulta ne siirtyvät syvään päätyyn ja vajoavat pohjalle, valmiiksi implementointiin.

Laitoin tähän ajatusmalliin vielä myös pari hauskaa lisäystä. Kun altaasta otetaan asioita pohjan kautta pois, sen pinta tietenkin laskee, ja sen takia allasta voidaankin täyttää tuotehallinnasta tulevalla paksulla letkulla. Laitoin kuitenkin letkuunkin vielä suodattimen, jolla saadaan ideoita raakattua ennen kuin ne tulevat backlog-altaaseen. Tuon suodattimen on tarkoitus parantaa backlog itemeiden laatua jo ennen kuin ne tulevat altaaseen. Se ei ole pelkästään simppeli go/nogo-filtteri, vaan käytännössä tuotepäällikön omistama prosessi, jossa ideoita testataan ja niiden kuvausta parannetaan. Pelkästään tästä ideoiden testauksesta voisi puhua vaikka kuinka paljon lisää, mutta siitä meillä on ihan oma koulutuskin, oikeat ominaisuudet. Asiasta pidettiin myös webinaari, joka on katsottavissa YouTube-kanavaltamme.

Toinen altaasta löytyvä asia onkin nuo piraijat. Ne kuvaavat tuoteomistajaa ja tiimiä, joka analysoi ja pureksii backlogissa kelluvia asioita pienemmiksi ja DEEPimmiksi, kunnes ne ovat valmiita ja siellä altaan pohjalla venttiilin vieressä. Jokainen voikin miettiä kannattaako altaaseen työntää kättään ja yrittää muiluttaa piraijojen ohi asioita tuotekehitystiimille – aivan, siinä käy huonosti.


Contribyte on suomen johtava tuotekehityksen auttaja. Meillä on paras yhdistelmä osaamista tuotejohtamisen ja tuotekehityksen yhteistoiminnan parantamiseen. Meillä on myös kokeneet valmentajat ja kouluttajat joiden avulla voit parantaa tuotekehityksen toimintaa. Ota meihin yhteyttä tai tilaa uutiskirjeemme pysyäksesi perillä siitä, mitä Contribytellä tapahtuu!


Pinterest
Contribyte logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Contribyte kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tuotekehitys ja suunnittelu

Erikoisosaaminen

Ketterät menetelmät
Ohjelmistokehitys

Toimialakokemus

IT

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Koulutus

Omat tagit

scrum
tuotekehitys
Tuotekehityksen työkalut
Webinaari
it-koulutus

Siirry yrityksen profiiliin Contribyte kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Contribyte - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Contribyte - Muita referenssejä

Contribyte - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia