Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

AVI tuo ennennäkemättömän laajan tilastopalvelun kansalaisten käyttöön

ReferenssiNetumin Aluehallintovirastolle kehittämä Tiedolla johtamisen palvelu kokoaa yhdelle sivustolle AVIn oman tilastodatan lisäksi muitakin julkisia tilastoja. Uudessa palvelussa kuka tahansa voi etsiä, yhdistää, visualisoida ja hyödyntää tietoa eri lähteistä.

Suomessa Aluehallintovirasto eli AVI hoitaa lainsäädännön toimeenpanoa, ohjausta ja valvontaa. Kuuden alueellisen AVIn vastuulla on lisäksi myöntää erilaisia lupia, jakaa valtionavustuksia ja järjestää koulutuksia laajalla eri skaalalla. Toiminnan ytimessä on tietoon pohjautuva päätöksenteko.

– Mitä enemmän meillä on tietoa ja mitä helpompaa sen käyttö on, sitä parempaa päätöksentekoa ja vaikuttavampia julkisia palveluita on maassamme saatavilla, kiteyttää AVIn kehittämispäällikkö Roope Tahvanainen tiedolla johtamisen merkityksen AVIlle.

Muutama vuosi sitten AVIlla havahduttiin siihen, miten työläs prosessi tiedon ja tilastojen kerääminen, yhdisteleminen ja kuvioiksi visualisointi eri lähteistä on. Paitsi AVIn omat virkamiehet, myös kuntien ja ministeriöiden asiantuntijat kaipasivat tehokkaampaa tilastotiedon hyödyntämistä päätöksenteossaan. Heräsi visio avoimesta ja maksuttomasta tiedolla johtamisen sivustosta, jossa kuka tahansa voisi koota ja tarkastella tilastodataa eri lähteistä tarpeidensa mukaan.

– Halusimme välttää siilomaista ajattelua ja sen sijaan nostaa esille laajempia ilmiöitä. Esimerkiksi nuorten syrjäytymiseen liittyy monia eri näkökulmia ja muuttujia, jotka selittävät ilmiötä omalta osaltaan, Tahvanainen kertoo.

Palvelun suunnittelu alkoi vuonna 2020. Keväästä 2021 alkaen Netum on vastannut sivuston teknisestä kehittämisestä, kuten tietoalustan rakentamisesta ja Tiedolla johtamisen palvelun keskeisimmän osion, tilastohaun, sovelluskehityksestä. Parin vuoden urakoinnin jälkeen Tiedolla johtamisen palvelu on valmis julkiseen käyttöön. Sen avulla voi etsiä ja yhdistellä tilastoja, ja vain muutaman napin painalluksella luoda visuaalisia kuvioita haluamistaan tilastoista.

Saavutettava ja helppokäyttöinen

Tiedolla johtamisen sivuston keskeisimmät kokonaisuudet ovat tilastohaku ja ilmiösivut. Sivusto koostuu AVIn tuottamasta sisällöstä ja Ambientian tekemästä itse sivustosta, johon on upotettu Netumin tuottamia tietopalvelun komponentteja, kuten tilastohaku, aluevalinta ja yksittäiset graafit. Netumin kehittämä tilastohaku käsittää lähes 4 000 indikaattoria ja tietoa on saatavilla useista eri lähdejärjestelmästä. Tietopalvelu linkittyykin Microsoft Azure -pohjaiselle tietoalustalle, joka toimii raportoinnin, analytiikan ja tietovarastoinnin kokonaisratkaisuna.

Projektin toteuttaminen sprinteissä ja ketterin menetelmin auttoi pääsemään haluttuun lopputulokseen. Lisäksi sivustoa pilotoitiin varhaisessa vaiheessa ja palautetta kerättiin sen perusteella useammalla eri tavalla kuten esim työpajamuotoisesti. Projektipäällikkönä Tiedolla johtamisen palvelua luotsannut Ville Jurkkola Netumilta pitää lopputulosta yhteiskunnallisesti merkittävänä saavutuksena, erityisesti saavutettavuuden ja avoimen datan näkökulmasta. Jo ennen julkaisua palvelu sai kunniamaininnan Tilastokeskuksen Datamenestyjät-kilpailussa.

– Perinteisen käyttökokemuksen lisäksi palvelun saavutettavuuteen on designissa kiinnitetty erityistä huomiota ja palvelusta onkin tehty saavutettavuusauditointi. Tilastohaku ja sivusto kykenee näin ollen palvelemaan kansalaisia hyvin laajasti, Jurkkola sanoo.

Vaikka Netumilla on pitkä kokemus julkishallinnon kehittämisprojekteista, on Tiedolla johtamisen palvelu poikkeuksellisen monitahoinen kokonaisuus, eikä näin laajalle tietoalustalle löydy montaa vertaista Suomesta. Jurkkola on nähnyt läheltä, miten AVIn tiedolla johtaminen on ottanut harppauksia eteenpäin projektin aikana.

– On ollut huikeaa seurata palvelun kehittymistä matkan varrella. Olen otettu siitä, että olemme saaneet olla mukana rakentamassa palvelua, jonka valtava datasetti on helposti ja avoimesti kaikkien saatavilla.

Kunnianhimoista kehittämistä

Tiedolla johtamisen palvelua kehitetään edelleen myös sivuston julkaisemisen jälkeen. Mitä enemmän indikaattoreita tilastohaku sisältää, sitä ohjaavampaan suuntaan sivustoa halutaan rakentaa, jotta palvelu olisi mahdollisimman käyttäjälähtöinen. Myös erilaisiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin kytkeytyvää tietoa lisätään sivustolle pikkuhiljaa. Tahvanainen väläyttää palvelun rajapintojen tarjoamista muidenkin virastojen käyttöön tulevaisuudessa.

– Emme ole mustasukkaisia palvelusta, vaan sen keskeisenä tarkoituksena on tukea ja helpottaa sekä meidän että sidosryhmiemme tiedolla johtamista, Tahvanainen sanoo.

Suomi on tilastonikkareiden luvattu maa, ja nyt laaja tilastoaineisto on helpommin käytettävissä kuin koskaan aiemmin. Mitä terveisiä Tahvanainen haluaa välittää Tiedolla johtamisen palvelun tuleville käyttäjille?

– Kannattaa tutustua monipuolisesti sivustoon ja hyödyntää myös ilmiöitä laajemmin kuvaavaa tietoa. Kannustan myös etsimään erilaisia korrelaatioita: tilastoista voi löytyä kiinnostavia yhteyksiä eri ilmiöiden välillä, Tahvanainen sanoo.

Pinterest
Referenssin infoboxi
Netum Group Oyj logo

Tiedot

Tilaaja: Aluehallintovirasto

Lisätietoja

Yritysprofiili Netum Group kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tietohallinto

Erikoisosaaminen

Ohjelmistokehitys

Toimialakokemus

Julkishallinto

Teknologia

Azure

Tarjonnan tyyppi

Toteutustyö

Omat tagit

tiedolla johtaminen
tietoalustat

Siirry yrityksen profiiliin Netum Group kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Netum Group - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Netum Group - Muita referenssejä

Netum Group - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia