Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Älyliikenteen palveluiden monipuolinen hyödyntäminen Tampereella

ReferenssiTampereella joukkoliikenteen sujuvuuteen panostetaan monella eri tavalla.
Toimintavarmuus ja täsmällisyys haasteena


Joukkoliikenteen puolesta puhuu monta hyvää syytä, mutta entä kun linja-autot eivät tule ajallaan tai matkustusaika venyy aivan liian pitkäksi?

– Haasteenamme on ollut taata toimintavarmuus ja täsmällisyys myös silloin, kun liikenteessä on ruuhkapiikkejä tai muita liikennettä hidastavia tekijöitä, Tampereen kaupungin liikenneinsinööri Mika Kulmala tietää.

Tampereella joukkoliikenteen kehittämisessä on haluttu huomioida sekä käyttäjä, linja-auton kuljettaja että kaupunki palvelun tarjoajana. Tästä näkökulmasta lähdettiin etsimään ratkaisuja älyliikennettä hyödyntävästä informaatiojärjestelmästä, mikä palvelisi kaikkia osapuolia.

– Meillä oli jo käytössä informaatiojärjestelmä, mutta aika ja tekniikka olivat kulkeneet sen ohitse. Lisäksi halusimme hajautetun järjestelmän tilalle yhtenäisen, toisten järjestelmien kanssa keskustelevan järjestelmän, Kulmala muistelee vuonna 2010 CGI:n kanssa käynnistyneen projektin lähtötilannetta.

Nysset kulkevat Mansessa ajallaan

Jo olemassa olevien järjestelmien tietokannat linja-autojen reiteistä ja aikatauluista toimivat uuden ratkaisun pohjana. Räätälöidyn palvelun tuloksena syntyi satelliitti- ja gps-karttoja ja -tietoja hyödyntävä informaatiojärjestelmä. Palvelu pitää sisällään bussiliikenteen reaaliaikaisen seurannan ja etenemisen aikataulujen puitteissa; linjakohtaiset odotusajat kadunvarsinäytöille; liikennevaloetuudet sekä käyttäjille reaaliaikaisen bussiliikenteen seurannan netin tai kännykän mobiiliselaimen avulla.

– Informaatiojärjestelmä seuraa bussiliikennettä linja-autoissa olevien laitteiden avulla. Kadunvarsinäytöille tulee tieto milloin bussi saapuu pysäkille ja saman tiedon joukkoliikenteen käyttäjät voivat lukea kännykästään, palvelujohtaja Esko Kettunen CGI:stä selventää. – Lisäksi bussit voivat lähettää taustajärjestelmille tiedon, mikäli linja on myöhässä aikataulussaan. Taustajärjestelmä lähettää tiedon eteenpäin liikennevalokojeelle, mikä pyrkii järjestämään joukkoliikenteelle vihreää valoa muu liikenne huomioiden.

Kesällä 2012 järjestelmän ohjaukseen kuului 180 ajoneuvoa, 90 liikennevalo-ohjausyksikköä sekä 21 kadunvarsinäyttöä.

Tamperelaiset ovat olleet joukkoliikenteen uusiin palveluihin tyytyväisiä

– Älyliikenteen palveluiden käyttöönoton jälkeen joukkoliikenteen käyttäjämäärät ovat kasvaneet; viimeisten vuosien aikana joukkoliikenteen käyttäjämäärä kasvu on ollut vajaa 20 prosenttia, Kulmala toteaa tyytyväisenä. – Lähdimme uudistuksella hakemaan tehokkuutta joukkoliikenteen sujuvuuteen sekä sitä kautta taloudellista hyötyä. Muutaman vuoden kokemuksen perusteella olemme saavuttaneet tavoitteet.

Suosittelija:

"Lähdimme uudistuksella hakemaan tehokkuutta joukkoliikenteen sujuvuuteen sekä sitä kautta taloudellista hyötyä. Muutaman vuoden kokemuksen perusteella olemme saavuttaneet tavoitteet."

Mika Kulmala, Tampereen kaupungin liikenneinsinööri

Pinterest
Referenssin infoboxi
CGI Suomi Oy logo

Tiedot

Tilaaja: Tampereen kaupunki

Lisätietoja

Yritysprofiili CGI Suomi kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Laatu, turvallisuus ja ympäristö
Logistiikka
Toiminnanohjaus ERP

Erikoisosaaminen

Käyttöliittymäsuunnittelu
IoT
Integraatiot
Paikkatieto GIS
Mobiilikehitys
Webkehitys

Toimialakokemus

Julkishallinto
Kuljetus, liikenne ja logistiikka

Tarjonnan tyyppi

Johtamistyö
Toteutustyö

Siirry yrityksen profiiliin CGI Suomi kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

CGI Suomi - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi plus/premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 2 asiantuntijaa.

CGI Suomi - Muita referenssejä

CGI Suomi - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia