Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Alkon myymälöiden luokittelu valikoimanhallinnan tueksi

ReferenssiAureoliksen ratkaisuasiantuntija Erika Patrikainen ja johtava BI-arkkitehti Jarkko Venna luokittelivat Alkon myymälät valikoimanhallinnan uudistuksen tueksi. Projekti oli osa Aureoliksen Alkolle tarjoamaa jatkuvaa palvelua, joka on vuosien mittaan sisältänyt useita muitakin hankkeita data-analytiikan alueelta.

Alkon valikoimanhallintaa on tehty ja tehdään jatkossakin keskitetysti sekä myymälätasolla. Myymälän valikoima määräytyy pääsääntöisesti myymälätyypin perusteella siten, että tuotteita pyritään tarjoamaan kuluttajille mahdollisimman monipuolisesti. Tuotteiden sijoittelua myymälöihin ohjataan tuoteryhmittäin.

Valikoimanhallinta uudistui kesällä 2015, jolloin myymälät tyypiteltiin uuden luokituksen mukaisesti. Luokat eroavat tuotevalikoiman laadun ja koon mukaan. Uudessa hallintamallissa valikoimaa ohjataan entistä enemmän keskitetysti sekä kysynnän mukaan. Kysyntää seurataan jatkuvasti ja sen mukaan valikoimaa muutetaan säännöllisin väliajoin. Myyntivolyymien ei odoteta nousevan, mutta kuluttaja saa jatkossa useammin juuri haluamansa tuotteen.

Myyntiprofiili luokittelee myymälät


Aureoliksen osuus uudistuksessa oli luokitella myymälät uudestaan niiden tuoteryhmäkohtaisen myyntiprofiilin perusteella. Lisäksi arvioitiin miten paljon nykyinen myymälätyypitys ja sen määräämä tuotevalikoima, vaikuttavat myymälöiden myyntiprofiileihin. Toteutettu myymäläluokittelu on hierarkkinen klusterointi, joka tarjosi Alkolle mahdollisuuden tarkastella tuloksia eri määrillä myymälätyyppejä ja valita niistä sopivin. Nykyisen myymälätyypityksen todettiin selittävän mallinnetuista luokista vain n. 35 %, joten varaa kysynnän ja valikoimanhallinnan tiukemmalle kytkemiselle todettiin olevan.

Myymälätyypit kartalla


Syntynyttä myymälätyypitystä tarkasteltiin myös kartalla ja todettiin, että uudet myymälätyypit jakautuivat myyntiprofiilien suhteen esim. seuraavien linjojen mukaisesti: isot kaupungit vs. pienemmät paikkakunnat, rannikko vs. Sisä-Suomi ja Etelä-Suomi vs. Pohjois-Suomi. Mallinnukselle löytyi siis mielikuvia vastaava selitys reaalimaailmasta, mikä usein on toivottavaakin.

Pinterest
Referenssin infoboxi
Loihde Analytics Oy logo

Tiedot

Tilaaja: Alko Oy

Lisätietoja

Yritysprofiili Loihde Analytics kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Asiakaspalvelu
BI ja raportointi
Myynti

Erikoisosaaminen

Analytiikka
Paikkatieto GIS

Toimialakokemus

Kauppa

Tarjonnan tyyppi

Toteutustyö

Siirry yrityksen profiiliin Loihde Analytics kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Loihde Analytics - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Loihde Analytics - Muita referenssejä

Loihde Analytics - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia