Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

5 yritysverkkojen trendiä – automaatio, käyttäjäystävällisyys ja ketteryys ovat nyt valttia

BloggausAsiakkaiden liiketoiminnan siirtyessä entistä vahvemmin nettiin, vaatimukset verkon suorituskyvylle ja joustavuudelle muuttuvat. Telian New Business Designer Tapio Levä kertoo, mitkä ovat yritysverkkojen kuumimmat trendit.

Yritykset hyödyntävät pilvipalveluita yhä enemmän eikä työntekoa ole sidottu paikkaan tai päätelaitteeseen. Miten yritysverkot ovat pysyneet muutoksen mukana?

Perinteisesti yritysverkko on muodostettu konesalin ja yrityksen toimipisteiden välille. Nykyään entistä suurempi osa yritysten käyttämistä palveluista sijaitsee julkisessa pilvessä, joten yritykset tarvitsevat vahvempaa tukea niiden käytölle. Samoin liikkuvien käyttäjien tulee pystyä käyttämään mahdollisimman sujuvasti yrityksen palveluita.

Yritysverkko kannattaa ulottaa julkisiin pilviin saakka, jolloin yrityssalaisuudet ovat turvassa ja tärkeät palvelut saadaan keskitetyn hallinnan ja näkyvyyden piiriin. Tämä onnistuu parhaiten uuden sukupolven yritysverkoilla, joiden toiminta on suunniteltu tukemaan pilvipalveluiden käyttöä ja joissa tietoturva on sisäänrakennettu ominaisuus. Pilvipalvelut ovat usein luontevasti käytettävissä mistä tahansa. Omassa konesalissa pyöriviin palveluihin kannattaa puolestaan käyttää VPN-sovelluksen sijaan mobiiliverkon APN-pohjaisia ratkaisuja, jotka eivät vaadi erillistä kirjautumista.

Kuluttajat ovat vapaa-ajallaan tottuneet tekemään ostoksia verkkokaupassa ja maksamaan laskut verkkopankissa. Miten tämä trendi näkyy yritysverkoissa?

Kuluttajapuolella itsepalvelu ja siihen liitetty automaatio on ollut kasvava trendi jo pitkään, joten käyttäjät vaativat samanlaista joustavuutta ja muutosnopeutta myös yrityspalveluissa. Perinteiset yritysverkkopalvelut eivät kuitenkaan tue itsepalveluautomaatiota, koska ne perustuvat syväteknistä osaamista vaativaan verkkolaitteiden konfigurointiin.

Keskitetysti pilvestä hallittavat, ohjelmoitavat verkottamispalvelut ovat toista maata. Niiden käyttö on tehty niin yksinkertaiseksi, että asiakas voi itse hallinnoida palvelujaan. Avainasemassa on huippuluokan käyttökokemuksen tarjoava asiakasportaali, jossa asiat esitetään käyttäjälähtöisesti ilman tarpeettoman teknisiä termejä. Tällöin asiakas voi esimerkiksi lisätä uuden käyttäjän verkkoon, priorisoida sovelluksia tarpeen mukaan tai määritellä langattoman vierailijaverkon nimen ja salasanan. Aikaa säästyy, kun käyttäjä voi itse tehdä haluamansa muutokset, ja ne päivittyvät reaaliaikaisesti kerralla koko verkkoon.

Yritysostot, pop up -toimipisteet ja työntekijöiden nopea vaihtuvuus luovat omat haasteensa yritysten tietohallinnolle. Miten yritysverkkopalvelut sopeutuvat nopeisiin muutostilanteisiin?

Yritysmaailman nopeat muutokset vaativat nykypäivänä ketteryyttä, johon perinteiset verkottamispalvelut eivät pysty vastaamaan. Niiden rakentaminen vaatii paljon teknistä osaamista ja käsipareja, joten operaattorit tekevät sen yleensä asiakkaiden puolesta. Tämä vie aikaa, jolloin uuden toimipisteen pystyttäminen tai uusien liikkuvien käyttäjien lisääminen ei onnistu käden käänteessä.

Ketterät yritysverkkopalvelut
on suunniteltu siten, että ne saadaan nopeasti käyttöön kun yrityksen tarpeet muuttuvat. Automatisoidun toimituksen lisäksi uudet palvelut on suunniteltu siten, että ne toimivat joustavasti erilaisten saatavilla olevien nettiyhteyksien päällä. Näin voidaan hyödyntää esimerkiksi jo olemassa olevia mobiiliyhteyksiä. Uudet palvelut eivät myöskään sido asiakkaita pitkillä sopimuksilla, vaan käytössä on Netflixistä ja Spotifysta tuttu malli, jossa palvelu ostetaan kuukaudeksi kerrallaan.

Yhä useamman yrityksen liiketoiminta siirtyy nettiin. Miten yritykset voivat varmistaa digitalisoituvan liiketoiminnan jatkuvuuden?

Tietoverkkojen päälle on jo kauan rakennettu kriittistä liiketoimintaa. Yritysverkkopalveluilla esimerkiksi paperitehtaat saadaan kytkettyä luotettavasti toiminnanohjausjärjestelmään. Kun yrityksen sisäisen toiminnan lisäksi verkko muodostaa alustan myös asiakkaille tarjottaville palveluille, yritysverkko muuttuu vieläkin kriittisemmäksi. Tällöin toimintavarmuuteen ja tietoturvaan on syytä kiinnittää entistä enemmän huomiota.

Hallitut yritysverkkopalvelut takaavat liiketoiminnan jatkuvuuden. Uusissa palveluissa luotettavuus voidaan varmistaa kuitenkin hieman erilaisilla tavoilla kuin perinteisissä palveluissa. Esimerkiksi kahdennuksia hyödynnetään entistä useammin. Erityisesti yhteyksiä otetaan usein monta rinnakkain – joko eri tekniikoilla tai useammalta palveluntarjoajalta – jolloin satunnainen katkos yhdessä yhteydessä ei haittaa liiketoimintaa. Tietoturvassa siirrytään puolestaan verkon reunan palomuurilla suojaamisesta kehittyneiden uhkien estämiseen, tunnistamiseen ja poistamiseen kaikkialla verkossa.

Yritysten verkon yli käyttämä sovelluskirjo kasvaa jatkuvasti. Miten yritysverkko tuottaa hyvän käyttökokemuksen erilaisille palveluille?

Yritykset siirtyvät kiihtyvällä vauhdilla työasemaohjelmistoista Office 365:teen ja reaaliaikaiset viestintäpalvelut, kuten Skype for Business, ovat arkipäivää. Niin ovat valitettavasti myös kahvipöytäkeskustelut, joissa manataan, miten kotoa mainiosti toimivat pilvipalvelut voivat toimia näin huonosti yrityksen verkoissa. Onneksi asian ei tarvitse olla näin.

Uudet yritysverkkopalvelut tunnistavat älykkäästi sovellusliikenteen, mikä mahdollistaa sovellusliikenteen priorisoinnin ja ohjaamisen suorituskykyvaatimukset parhaiten täyttävälle reitille. Perinteisiin ratkaisuihin verrattuna merkittävin ero on sovellusliikenteen analysointiin perustuva liikenteen tunnistaminen ja liikenteenohjauksen dynaamisuus. Nettiliikenteen ohjaaminen suorinta reittiä pilvipalveluihin puolestaan lyhentää viiveitä. Näin sovellukset toimivat sujuvammin, mikä parantaa käyttökokemuksen lisäksi myös työntekijöiden tuottavuutta.

Tutustu Telian ketteriin yritysverkkopalveluihin, joista kokoamme juuri sinulle sopivan verkkoratkaisun. Autamme mielellämme valinnassa – ota yhteyttä, niin kartoitetaan yhdessä yrityksesi tarpeet.

Pinterest
Telia

Lisätietoja

Yritysprofiili Telia kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tietohallinto

Omat tagit

verkko
yritysverkko
verkottaminen
verkottamisratkaisut
sd-wan

Siirry yrityksen profiiliin Telia kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Telia - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Telia - Muita referenssejä

Telia - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Moni työmailla ahertava kaipaa digitaalista tiedonkeruumenetelmää – “Työ tehostuu, kun asiat hoituvat yhdessä sovelluksessa”
H2C tuo koodausopinnot kaupunkeihin, joissa ohjelmoinnin osaajista on pulaa - töihin it-alalle on monia väyliä
Traficomin selvitys: Nousevilla ICT-teknologioilla on iso vaikutus kestävään kehitykseen

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia