Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

3 vinkkiä B2B-markkinoinnin mittareiden valintaan

BloggausSiirry alkuperäiseen blogiartikkeliin tästä.


Onnistuneen ja tavoitteellisen markkinoinnin taustalta löytyvät nämä kolme tekijää: hyvät liiketoimintalähtöiset tavoitteet, oikeat mittarit ja toimiva prosessi oikeilla toimenpiteillä. Kun kaikki kolme osa-aluetta ovat kunnossa, tuo markkinointi mitattavia tuloksia – ainakin teoriassa.

Mutta miten valita juuri oikeat mittarit, joiden avulla markkinoinnin arvo voidaan todistaa aina liiketoimintajohdolle saakka ja joiden avulla toimenpiteitä on mahdollista kehittää entistä tuottavammiksi? Tässä blogiartikkelissa keskitymme oikeiden mittareiden valintaan!


Ihan alkuun: Miten markkinointia mitataan?

Karkeasti markkinointia voidaan mitata joko markkinoinnin omilla mittareilla tai liiketoimintalähtöisillä mittareilla. Niiden välillä on nimiensäkin mukaisesti ero: markkinoinnin mittareilla mitataan markkinoinnin toimenpiteitä, ja liiketoiminnan mittareilla ”isoa kuvaa”.

Markkinoinnin omat mittarit

Markkinoinnin omat mittarit ovat pitkälti toimenpidekohtaisia, ja niiden avulla mitataan yksittäisten asioiden toimivuutta. Tällaisia mittareita ovat esimerkiksi email open rate, email click rate, bounce rate, mainosten näyttökerrat, sosiaalisen median mittarit jne. – niitä on lukuisia erilaisia.

Yksittäiset mittarit eivät kuitenkaan kerro markkinoinnin kokonaisvaltaisesta tehokkuudesta tai vaikutuksesta liiketoimintaan ja myyntiin. Nettisivujen kävijämäärän kehitys tai uutiskirjeen avaukset eivät kiinnosta liiketoimintaa, mikäli niillä ei ole selkeästi ilmaistua vaikutusta esimerkiksi myyntiin.

Liiketoimintalähtöiset mittarit

Jos markkinoinnin mittaaminen pohjautuukin karkeasti sanottuna vain sähköpostin onnistumisen seurantaan, on paljon pielessä. Siksi markkinoinnin mittareiden rinnalle tarvitaan liiketoiminnallisia mittareita, joilla mitataan markkinoinnin liiketoimintavaikutusta. Tällaisia mittareita ovat esimerkiksi liidit, tapaamiset, kaupat, asiakashankintahinta, influence revenue jne.

Liiketoimintalähtöisten mittareiden avulla raportoidaan johtoryhmälle, perustellaan markkinointibudjetti sekä voidaan näyttää todistetusti, miten hyvin markkinointi tukee liiketoiminaa ja liiketoiminnan tavoitteita. Lue tarkemmin mittareista, joilla markkinointibudjetti perustellaan myös toimitusjohtajalle!


Voit myös lukea lisää, miten markkinoinnin omat mittarit eroavat liiketoimintalähtöisistä mittareista.Oikeiden B2B-markkinoinnin mittareiden valinta – 3 vinkkiä


1) Kaikki lähtee selkeistä tavoitteista

Jotta B2B-markkinoinnin mittarit on ylipäätään mahdollista valita oikein, tulee kaiken lähteä liikkeelle liiketoiminnan tavoitteista. Onko yrityksen tavoitteena esimerkiksi myynnin kasvattaminen 30 %:lla seuraavan vuoden aikana? Vai onko liiketoimintakriittistä, että asiantuntijakuvaa kasvatetaan avainkohderyhmässä?

Liiketoiminnan tavoitteet ohjaavat samalla markkinoinnin tavoitteita ja sitä kautta taas yksittäisiä toimenpiteitä. Siispä myös mittareiden valinnan tulisi alkaa tavoiteasetannasta – tavoitteet nimittäin ohjaavat suuntaa, johon yritys on matkalla, ja mittarit kertovat kuinka lähellä tai kaukana tavoitteista ollaan.

Markkinoinnin tavoitteiden asettamisessa kannattaa hyödyntää esimerkiksi monille tuttua SMART-kaavaa. Riittävä tavoite markkinointiin ei siis ole ”tunnettuuden parantaminen”, vaan se voisi olla esimerkiksi tunnettuuden nostaminen 30%:lla Q3:n aikana valitussa kohderyhmässä.

Jos haluat perehtyä tarkemmin B2B-markkinoinnin tavoitteiden asettamiseen, lataa ihmeessä maksuton webinaaritallenteemme tavoiteasetannasta! Webinaarissa on hyviä esimerkkejä ja malleja tavoitteiden asettamiseen, joten suosittelen lataamaan nauhoitteen kuunneltavaksi vaikka työmatkalle.

2) Liiketoiminnan mittarit - johdon kanssa sovittu liiketoimintalähtöinen dashboard

Oikeiden mittareiden valinnassa tavoiteasetannan jälkeen seuraava askel on johdon kanssa yhteisesti sovittu liiketoimintalähtöinen dashboard, johon on hyvä valita 1-5 aktiivisesti seurattavaa mittaria. Mittareiden määrittämiseksi voi johdon kanssa käydä keskustelua esimerkiksi siitä, mitkä ovat markkinoinnille asetetut tavoitteet tälle vuodelle.

Dashboardin ansiosta olennainen tieto voidaan visualisoida yhteen, selkeään näkymään, joka auttaa havainnollistamaan ja yksinkertaistamaan miten lähellä tavoitetta ollaan ja miten markkinointi tukee liiketoiminnan tavoitteita.


3) Valitse markkinoinnin omat mittarit toimenpidekohtaisest

Lopuksi mittareiden valinnassa keskitytään vielä markkinoinnin omien mittareiden valintaan, jotka kannattaa valita yksittäisten toimenpiteiden mukaan. Toimenpidekohtaisia mittareita olisi hyvä olla noin 1-3 kpl per toimenpide, joita seurataan aktiivisesti.

Tarvittaessa poikkeustapauksissa voidaan syventyä myös detalji-mittareihin: jos esimerkiksi AdWords-mainonnan konversiossa havaitaan heikentymää, kannattaa asiaan syventyä laatupisteiden ja muiden yksityiskohtaisempien mittareiden kautta.


Haluatko lisätietoja?

Tämä artikkeli oli vain pintaraapaisu markkinoinnin mittaamisen ihmeelliseen maailmaan, ja tulemme varmasti jatkamaan aiheen parissa vielä tulevissa blogiartikkeleissa.

Mikäli markkinointinne ei vielä ole täysin mitattavaa, on viimeistään nyt korkea aika aloittaa! Käynnistä mittaaminen vaikka lataamalla maksuton opas markkinoinnin mittaamisesta tai kuuntele webinaaritallenteemme mitattavasta markkinoinnista – niistä saat hyödyllisiä vinkkejä ja lisää tietoa aiheesta.

Pinterest
PowerMarkkinointi Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili PowerMarkkinointi kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Markkinointi
Myynti

Siirry yrityksen profiiliin PowerMarkkinointi kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

PowerMarkkinointi - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

PowerMarkkinointi - Muita referenssejä

PowerMarkkinointi - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia