logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

28 päivää takaa-ajettuna valvontayhteiskunnassa

BloggausEtsivä saa ilmoituksen: valvontajärjestelmä on tunnistanut rekisterinumeron perusteella auton, joka kuuluu pakenijan perhetuttavalle. Auto etenee Lontoosta pohjoiseen.


Channel 4 lähetti 14 vapaaehtoista pakenemaan entisiä turvallisuusviranomaisten etsiviä, profiloijia sekä verkkotiedustelijoita post-Snowden -hengessä. Hunted-nimisessä sarjassa karkureiden tehtävänä oli pysyä Isossa-Britanniassa takaa-ajajien saavuttamattomissa 28 päivää. Vaikka ohjelma oli osittain simuloitu, esimerkiksi videokameroiden, automaattisen rekisterinumerotunnistuksen ja oletettavasti karkulaisen tuttavien puhelinseurannan osalta, antaa se silti kohtalaisen hyvän kuvan nykyajan seurantavälineistä ja -menetelmistä.

 


Jottei sarjan tapahtumien kulkua tulisi liikaa paljastettua, kuvitellaan markkinointipäällikkömme Aleksi yhdeksi takaa-ajetuista. Eräänä aamuna Aleksi saa tiedon jahdin alkamisesta: tunti aikaa kerätä varusteet ja lähteä liikkeelle. Tunnin päästä kotietsintä olisi jo käynnissä. 
 
Kotietsintä ja henkilön profilointi 


Takaa-ajajat etsivät Aleksin kotoa vihjeitä matkasuunnitelmista, elämäntavoista sekä sosiaalisista verkostoista penkomalla kaapit, roskakorit ja erityisesti matkapuhelimen sekä tietokoneen. Kotietsinnässä löytyy uudehkoa eränkäyntiin liittyvää kirjallisuutta sekä tuotepakkauksia. Tiliotteelta näkyy hiljattain nostettu suuri rahamäärä. Matkalle valmistautuessaan Aleksi on tehnyt varustelistaa, joka löytyy roskakorista.

Todellisia runsaiden sarvia henkilön profiloinnissa sekä kontaktiverkoston hahmottamisessa ovat kännykkä, tietokone sekä sosiaalisen median käyttäjätilit. Mikäli laitteet eivät ole riittävän vahvasti suojattuja saa niistä näppärästi kerättyä puhelu- ja viestihistorian. Nettiselaimen sivu- ja hakuhistorian avulla saadaan viimeisimmät kiinnostuksen kohteet ja sähköpostista varausvahvistukset. Oman lisänsä tuo sosiaalinen media, josta parhaimmassa tapauksessa näkee henkilön harrastuneisuuden, esimerkiksi veneilyn, jonka perusteella takaa-ajajat tietävät tarkkailla läheisiä venesatamia. Lopulta Aleksista saadaan yhteenvetona allaolevan kuvan mukainen profiili.

 


Kännykästä ja sosiaalisesta mediasta saadaan lisäksi takaa-ajetun kontaktit esimerkiksi viimeisimpien puheluiden, pikaviestimien tai Facebook-verkoston kautta. Avatusta puhelimesta tai tietokoneesta takaa-ajajat voivat sähköpostin kautta asettaa uuden salasanan, joilla murtautua palveluihin. Takaa-ajetun nimissä voidaan lähettää viestejä ja näin kalastella informaatiota sekä syöttää kontakteille väärää informaatiota.

 


Hiljattain soitetut ja vastaanotetut puhelut saadaan joko suoraan puhelimesta tai puhelinyhtiöltä 

Havainnoi, analysoi, vaikuta

 


Takaa-ajajat asettavat Aleksin luottokortin seurantaan. Puhelinta ei pakomatkalle kannata ottaa, ainakaan sellaista, jonka voisi itseensä liittää. Aleksin viimeisimpien puheluiden ja sosiaalisessa mediassa läheisimmiksi havaitut henkilöt laitetaan puhelinseurantaan siltä varalta, että karkuri olisi prepaid-liittymällään heihin yhteydessä. 
Kaikki Aleksin luottokortit ovat myös seurannassa.

Britanniassa, kun ollaan niin oman lisänsä tuo reaaliaikainen rekisterinumerotunnistus suurimpien teiden varsilla. Valvontaan asetetaan paitsi Aleksin auto myös tuttavien autot, mikäli on syytä epäillä että ne ovat Aleksin hallussa. Kun Aleksin jäljille päästään, pyritään havainto todentamaan alueen asemien, kauppakeskusten ja kadunvarsien valvontakameroista ennen kiinniottopartion lähettämistä.

 


Mikäli Aleksista ei saada vähään aikaan havaintoa voi takaa-ajajat ruokkia Aleksin turvattomuuden tunnetta, lisätä stressiä ja sen myötä painostaa virheisiin. Oman kuvan näkeminen paikallislehdessä ja nimen kuuleminen radiosta vinkkipalkkion kera ovat omiaan ruokkimaan etsittävän paranoiaa: sen jälkeen kuka tahansa voi olla takaa-ajaja. Psykologista vaikutusta voidaan myös lisätä vaihtamalla sosiaalisissa medioissa takaa-ajetun profiilikuvaksi etsintäkuulutus. Näistä kukin on erittäin tehokas keino paossa olevalle henkilölle. Jos kokee ettei voi koskaan olla täysin turvassa, tekee ajan mittaan väkisinkin liikkeen, josta takaa-ajajat pääsevät jäljille. Kaiken kaikkiaan Aleksin jahti voisi edetä allaolevan kuvan mukaisesti. 


Jyrki Luukko 
Cyber Intelligence Architect 
Combitech Oy

Pinterest
Combitech Oy

Lisätietoja

Combitech Oy:n yritysprofiili Kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Omat tagit

kyberturvallisuus
Kyberturva

Erikoisosaaminen

Analytiikka
Tietoturva

Teknologia

IBM

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Valmisohjelmisto

Siirry yrityksen profiiliin Siirry Combitech Oy kotisivuille Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Combitech - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Combitech - Muita referenssejä

Combitech - Muita bloggauksia

Siirry Combitech Oy kotisivuille Siirry yrityksen profiiliin Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

7 lupaavinta terveyden ja hyvinvoinnin startupia Suomesta
Drone-olympialaiset järjestetään syyskuussa Suomessa
Suosituimmat automerkit Länsiväylällä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia