Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

2,5 kuukautta kotona – opit, vai onko niitä?

BloggausMaaliskuun viikko 11 alkoi meillä Profit Softwaressa jokseenkin normaalisti. Pitkin viikkoa maailmalta kantautui kuitenkin huolestuttavia uutisia pandemiasta ja luonnollisesti työntekijämme keskustelivat kahvitauoilla ja lounailla siitä, mitä tulee tapahtumaan. Torstaina olimme tilanteessa, jossa moni muukin suomalainen yritys oli: meidän oli suositeltavaa siirtyä etätyöskentelyyn, jotta voisimme varmistaa niin työntekijöidemme turvallisuuden kuin asiakasprojektien jatkuvuuden. Perjantaina enemmistö työntekijöistämme aloitti työskentelyn kotona.

Me.

Se, että meistä on tullut juuri tämä työyhteisö, on ottanut aikaa ja työtä. Menisikö kaikki nyt hukkaan, kun siirrymme määrittelemättömäksi ajaksi kotitoimistolle ja emme näkisi toisiamme? Miten yhteyttä etänä edes pidetään, onko siihen jotain etikettiä? Luonnollisesti meillä on IT-yrityksenä valmius etätyöskentelyyn, olimmehan jo tähänkin saakka toteuttaneet projekteja ihmisten ollessa eri paikoissa tai osan ollessa asiakkaalla, mutta poikkeuksellinen tilanne ja mahdollinen p i t k ä a i ka i n e n etätyöskentely asetti meidätkin uuteen asemaan.

Yrityksen (todellisesta) hengestä on aika vaikea tehdä arviota, kun päivät vietetään toimistolla. Sitä henkeä ei kyseenalaista, koska ihmiset ja työskentelyä tukevat asiat ovat nähtävillä ja koettavissa. Työyhteisössämme on aiemminkin ollut tärkeää auttaa ja tukea työkavereita, kuunnella henkilöstöä ja huolehtia kaikkien jaksamisesta. Korona-aikana olemme tehneet tämän eteen vielä lisää töitä, jotta voimme varmistaa ihmistemme hyvinvoinnin. Kun yli 200 ihmistä alkaa tehdä työtä kotoa käsin, selviää se, mitä me oikeasti olemme: autammeko ja välitämmekö. Olemme tehneet alusta lähtien viikoittaisia kyselyitä, joilla selvitämme, miten meillä voidaan. Iloksemme olemme saaneet huomata, että päivien täyttyessä kokouksista ja kiireestä, nousee yksi asia esiin toistuvasti: ikävä kollegoita kohtaan. Selväksi on käynyt myös se, että me ihmiset tarvitsemme kasvokkain kohtaamisia ja keskusteluja – ne antavat sen extra-energian työpäiviin ja kaikkeen tekemiseemme.

Asiakkaat.

Olemme onnekkaita, sillä olemme yhdessä asiakkaidemme kanssa keskustellen löytäneet uusia tapoja työskennellä. Monet asiakkaat ovat ilmaisseet, että nyt kun etäyhteyksiä ja toimintamalleja on muokattu kuntoon, on huomattu, että työt etenevät etätiimeilläkin. Se, jäävätkö nämä mallit pysyviksi, jää nähtäväksi. Ja sekin päätös tullaan tekemään asiakaskohtaisesti, heitä kuunnellen.

Yhdessä ja yksin.

Jokainen reagoi muutoksiin eri tavoin. Kulunut aika on ollut monin tavoin epävarmaa, ahdistavaa, jopa pelottavaa. Hyvinvointiin ja jaksamiseen on kiinnitetty huomiota ja olemme esimerkiksi pyrkineet viestimään aktiivisesti pienistäkin asioista. Toimitusjohtajamme on viestinyt tilanteesta viikoittain omalla uutiskirjeellään, olemme lisänneet kanavia, joissa ei puhuta työasioita ja viettäneet (virtuaalista) vapaa-aikaa keskenämme esimerkiksi pelaillen ja afterworkejä pitäen. Luonnollisesti vapaa-ajan viettäminen yhdessä on vapaaehtoista ja omasta tilanteesta riippuen osa on kokenut sen tarpeelliseksi, osa taas on halunnut sulkea koneensa ja keskittyä muuhun työpäivän päätyttyä.

Pienet teot.

Kiitos ei ole meillä kirosana. Meillä on jopa kanava, jossa kiitämme toisiamme. Joka viikko tällä kanavalla nostetaan työkavereiden työsuorituksia esiin, tai kiitetään vain siitä, että apua on saatu, kun sitä on tarvittu. Koimme, että kiitoksia olisi mukava esittää jotenkin konkreettisemmin: näyttää työkaverille, että ”mä arvostan sitä, miten aina autat”. Toteutimme kolme viikkoa kestäneen kampanjan, jossa työntekijämme saivat lähettää toisilleen yllätyslahjat. Lahjat olivat luonnollisesti paikallisilta toimijoilta.

Eräs kollega kaipasi toimiston ja muiden työkavereiden ääniä. Sen ajatuksen siivittämänä syntyi Vappuradio, jonka toteutimme tehokkaan tuotantotiimin kanssa alle kahdessa viikossa. Saatoimme muuten vahingossa synnyttää tradition, sillä toiveita jatko-osasta on jo esitetty.

Konkreettisempia tekoja ovat olleet ergonomian kuntoon saattaminen kotona järjestämällä työtarvikkeille kotiinkuljetuksen, kuukauden taukojumppakokeilu ja vinkit etätyöpäivän jaksottamiseen.

Opit, vai onko niitä?

Lähtökohtana tekemisessämme on asiakkaiden ja henkilöstön tyytyväisyys sekä toiminnan jatkuvuus. Tilanteen edettyä ja etätyöskentelyn ollessa “uusi normaali” keskustelemme edelleen viikoittain, onko tilanne muuttunut tai onko jotain mitä voisimme parantaa. Myös asiakkaiden kanssa kommunikoidaan aktiivisesti, kuten yleensäkin.

Me kaikki sopeudumme muutoksiin eri tavoin. Osalla haasteet syntyvät etätyön yhdistämisestä lasten etäkouluun, osalla työyhteisö voi olla ainut sosiaalinen verkosto tässä hetkessä. On sanomattakin selvää, että kokemus on vaikuttanut meihin kaikkiin eri tavoin. Olemme kuitenkin pyrkineet luomaan kulttuurin, jossa jokainen voi aidosti olla oma itsensä ja tunteet saa näyttää. Se vahvistaa meitä entisestään, kun jokin päivä palaamme takaisin toimistolle.

En osaa sanoa, mitä tulemme tästä oppimaan. Varmasti jotain itsestämme, siitä mikä on tärkeää, tai mihin me työyhteisönä pystymme. En kuitenkaan lähtisi kirjoittamaan tämän ajanjakson perusteella teesejä tai julistuksia siitä, kuinka me ihmiset (tai organisaatiot) olemme nyt entistä parempia. Selviämme, koska olemme aina selvinneet. Olemmeko parempia? Emme välttämättä. Se, mitä toivon tämän kokemuksen meihin jättävän, on inhimillisyys ja ymmärrys toisiamme kohtaan. Olemme jakaneet kokemuksen, jota tuskin kukaan meistä tulee koskaan unohtamaan.

Työterveyslaitos on avannut huhtikuussa sivuston, jossa seurataan suomalaisten yritysten arkea poikkeustilanteessa. Olemme mukana! Katso video.

Elisa Hub julkaisi meistä maaliskuussa jutun onnistumisestamme etätöihin siirtymisessä.

Linda Strömsten, Marketing & Communications, Profit Software

Pinterest
Profit Software Oy  logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Profit Software kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Omat tagit

työyhteisö
Etätyö
korona
asiantuntijatyö

Siirry yrityksen profiiliin Profit Software kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Profit Software - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi plus/premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 1 asiantuntijaa.

Profit Software - Muita referenssejä

Profit Software - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia