Yrittäjyys Suomessa

post_image

Lue koko juttu Zervantin blogilta.

Suomessa on tilastokeskuksen yritysrekisterin mukaan yhteensä n. 280 000 yritystä. Startup-yritykset ja tapahtumat (kuten Slush) ovat tehneet yrittäjyydestä trendikkäämpää ja mielenkiintoisempaa, kuin mitä se oli esim. 10 vuotta sitten.

Tässä artikkelissa pohdimme, millainen tämänpäiväinen yrittäjyyden Suomi on.

Kasvuyritykset

Menestystarinat kuten Supercell, Rovio, Kiosked, Smartly ja Vainu inspiroivat palkansaajia miettimään omia ideoita ja niiden toteuttamisprosessia. Menestystarinat antavat rohkeutta ajatella, että jos nuo yritykset pystyvät siihen, niin kyllä meidänkin yritys pystyy!

Startup-buumiin on todennäköisesti vaikuttanut myös ikävämmät uutiset kuten: Nokian ja Microsoftin lukuisat irtisanomiset ja niistä kumpuavat yritteliäiden ihmisten ideat.

Vinkki: muita menestyneitä suomalaisia startuppeja voi muuten katsella http://startup100.net/ -listalta.

Työnteko on muutenkin muuttunut huomattavasti kymmenessä vuodessa. Tarjoilijat, journalistit ja näyttelijät ovat yhä useammin freelancereita. Vakituisia työpaikkoja on vaikea saada, sillä esimerkiksi ravintolatkaan eivät enää mielellään palkkaa työntekijöitä vakituisiin työsuhteisiin, vaan käyttävät sen sijaan freelancereita, jolloin ravintoloiden ei tarvitse sitoutua pitkiin työsuhteisiin. Nurjana puolena yritykselle (freelancereiden palkkaamisessa) on se, että tällöin ei myöskään työntekijän tarvitse sitoutua yritykseen samalla tavalla kuin palkkatyöläisen.

Vuonna 2014 yksityisiä elinkeinonharjoittajia eli toiminimiä perustettiin yhteensä 13 671 kappaletta ja osakeyhtiöitä perustettiin 11 964 kappaletta. Toiminimiä perustetaan siis eniten, enemmän kuin muita yhtiömuotoja. Tämän jälkeen tulevat osakeyhtiöt.

Osuuskuntia perustetaan vuosittain suhteessa hyvin vähän vain 5% kaikista yrityksistä. Avoimia yhtiöitä ja kommandiittiyhtiöitä n.6 %.

yritysstatistiikka

Vertailu osakeyhtiöiden ja toiminimien perustamisista vuosina 2012-2014

Kevytyrittäjyydestä (omien palveluiden/tuotteiden myynnistä laskutusfirman kautta) on myös tullut suosittua viime vuosina. Osittain sen vuoksi, että markkinoilla on monia eri laskutusyrityksiä, jotka tarjoavat tätä mahdollisuutta. Kevytyrittäjyys tuo hyvän mahdollisuuden yrityksen aloittamista suunnittelevalle testata yritysideaansa ensin ennen firman perustamista.

Markkinoilla on jo lukuisia ns. laskutusfirmoja, jotka hoitavat paperityön näiden kevytyrittäjien puolesta. Tätä yritysmuotoa ei ole rekisteröity esim. kaupparekisteriin, joten tarkkaa lukua kevytyrittäjistä on vaikea määrittää, mutta laskutusfirmoilla on omat arvionsa luvuista. Kevytyrittäjää ei varsinaisesti lain edessä kuitenkaan määritellä yrittäjäksi vaan useimmiten palkansaajaksi.

Lue lisää kevytyrittäjyyden ja toiminimen eroista.

Referenssi Yrittäjyys Suomessa
Lisätietoja: Siirry yrityksen profiiliin Siirry yrityksen kotisivulle
Tagit
Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen
Taloushallinto
It-omaisuuden hallinta
IT
Valmisohjelmisto
Android
iOS
Windows
 
Pinterest

Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä lisätty, tai premium-profiilia ei ole aktivoitu.

Muita julkaisuja Zervant:lta

ite wikin digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

City Digital -konserni vahvistuu - Ohjelmistotalo W3 Group muuttuu City Dev Labsiksi
Näin tunnistat hakkerin verkossasi - Kyberturvallisuus vaatii yrityksiltä reagointikykyä
The Future of Finance - Taloushallinnon tulevaisuus on jo täällä ja sen ytimessä on data
Sytyttääkö PeaceMaker sodan it-alalle? Reaktorin rekrytointikanava ärsyttää kilpailijoita
Internet on vapauttanut osaamisen jakelun - suomalainen verkkokoulutusalusta TWID hakee kansainvälistä kasvua
Jatkuvuudenhallinta ICT:n näkökulmasta - WannaCry yllätti monet yritykset housut nilkoissa