Viron valtionhallinnon palvelut digiaikaan

post_image

Viroa pidetään monessa mielessä edelläkävijänä, eikä syyttä. Viro on tehnyt sen, mitä esimerkiksi Suomessa on yritetty tehdä jo vuosia siinä onnistumatta. Viro on siirtänyt verkkoon julkisen sektorin palveluita suuressa mittakaavassa aina äänestyksestä kansalaisten itsepalveluun.

Innovatiivisia verkkopalveluita päivittäiseen asiointiin

Virolaiset ovat tottuneita innovatiivisten verkkopalveluiden käyttäjiä ja verkossa voidaan hoitaa muun muassa vaalit, verot, poliisia vaativat asiat, terveydenhoito, pankki- ja kouluasiat. Melkein 90% virolaisista omistaa henkilökortin, joka toimii paitsi matkustusdokumenttina EU:n sisällä, myös luotettavana tunnistautumisavaimena melkein mihin tahansa sähköiseen palveluun Virossa.

Noin 90% kaikista veroilmoituksista tehdään verkossa. Uuden yrityksen perustaminen onnistuu maksimissaan 18 minuutissa - myös verkossa. Edellisissä parlamenttivaaleissa 24,3% kaikista äänistä annettiin verkossa.

Virolaiset ovat tekemisissä valtion kanssa päivittäin verkon välityksellä, joten oli korkea aika päivittää valtion hallinnoimat palvelut modernimpiin vaihtoehtoihin. Wunderkraut valittiin tekniseksi toimittajaksi tukemaan digitaalista vuorovaikutusta valtion ja virolaisten välillä. Yhdessä toteutimme Viron hallitukselle ja ministeriöille laajan palveluportaalin, jonka tarkoituksena oli yhtenäistää julkisen sektorin toimintoja ja yksinkertaistaa palveluprosesseja.

Tavoitteet uudistuksen takana
Vuonna 2012 Viron valtioneuvosto kokosi yhteen edustajia ministeriöistä päättämään suunnitellun Viron valtion palveluportaalin ulkoasusta ja tarpeista. Tavoitteena oli luoda keskenään saman henkisiä ja samalla tavalla toimivia verkkopalveluita valtiolle, valtioneuvostolle ja 11 ministeriölle, jotta yhtenäinen verkkopalveluportaali olisi mahdollista toteuttaa.

Oli tärkeää palvella kansalaisia entistä paremmin verkossa ja varmistaa, että haluttu tieto on kaikkien saavutettavissa. Yhtenäisen palveluportaalin kautta haluttiin myös kustannussäästöjä käyttökoulutuksissa, hallinnoinnissa ja ylläpidossa.

Tekninen toteutus

Wunderkraut toteutti Drupalilla monistettavan ja uudelleenkäytettävän alustan verkkopalveluportaalin pohjaksi. Yksi alusta sisälsi lukuisia eri sivustoja, jotka keskustelivat saumattomasti keskenään ja keräsivät tietoa pääsivustolle, valitsus.ee.

Sivustot olivat täysin responsiivisia, jotta palvelukokemus olisi mahdollisimman joustavaa ajasta, paikasta ja käytettävästä päätelaitteesta riippumatta. Oli myös tärkeää, että palvelun sisällöntuotanto ja hallinta oli mahdollisimman intuitiivinen ja helppokäyttöinen.

Palvelun betaversio julkaistiin joulukuussa 2013 ja luovutettiin testaukseen sisäisille ja ulkoisille käyttäjille. Palvelua paranneltiin käyttäjien kokemusten perusteella ja ensimmäiset uudet sivustot julkaistiin uudistetulle alustalle keväällä 2014.

Uudistuksen jälkeen lukuisat muut julkisen sektorin yksiköt ovat osoittaneet kiinnostustaan palvelukokonaisuutta kohtaan. Tällä hetkellä toteutamme peräti kahta keskitettyä verkkopalveluportaalia yhdessä muiden toimijoiden kanssa ministeriöille ja valtioneuvostolle toteutettuun palvelukokonaisuuteen perustuen.

Drupal on Viron julkisella sektorilla tunnetuin avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmä.


Referenssi Viron valtionhallinnon palvelut digiaikaan
Tilaaja: Viron valtiohallinto
Lisätietoja: Siirry yrityksen profiiliin Siirry yrityksen kotisivulle
Tagit
Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen
Viestintä
Ketterät menetelmät
Webkehitys
Sisällönhallinta
Arkkitehtuuri
Julkishallinto
Konsultointi
Toteutustyö
Drupal
Julkaisujärjestelmä CMS
Open source
 
Pinterest

Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä lisätty, tai premium-profiilia ei ole aktivoitu.

Muita julkaisuja Wunder:lta

ite wikin digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Business Intelligence ja data-analytiikka tulivat osaksi kaikkea liiketoimintaa
Nordic Digital Business Summit torstaina 5.10. - liput 20 % alennuksella ite wikin alennuskoodilla
Parhaat mainosmediat Suomessa - tutkimus: printtimedia päihittää Facebookin
EU:n tietosuoja-asetus GDPR tulee, tässä kaikista tärkein toimenpide tehtäväksi!
City Digital -konserni vahvistuu - Ohjelmistotalo W3 Group muuttuu City Dev Labsiksi
Näin tunnistat hakkerin verkossasi - Kyberturvallisuus vaatii yrityksiltä reagointikykyä