Valopilkku, taksin tilaus mobiilissa

post_image

Taksin tilaus ja älypuhelimet ovat luonteva yhdistelmä: kysyntä modernille ja sovellukselle, jolla auton tilaaaminen olisi helppoa ja vaivatonta missä ja milloin hyvänsä on suuri. Tämä on nähtävissä likenteen digitalisointiin liittyvässä kiivaassa julkisessa keskustelussa, jossa myös taksiliikenne on ollut näkyvässä roolissa. On selvää, että myös kuljetusalalla mobiili on tullut jäädäkseen – siirtyminen paikasta A paikkaan B voi älypuhelimia hyödyntämällä olla vielä paljon nykyistä kätevämpää.

Suomen Taksiliitto tiedosti mobiilin mahdollisuudet ja aloitti tämän pohjalta kanssamme laajamittaisen kehitysprojektin, jossa tavoitteeksi asetettiin taksin tilauksen päivittäminen uudelle aikakaudelle.


Projektin tuloksena syntyi Valopilkku-nimeä kantava taksintilaussovellus, joka tekisi taksin tilaamisesta uudella tavalla helppoa ja vaivatonta. Taisteen voimin tehdyn suunnitteluprojektin jälkeen jatkoimme yhteistyötä Android- ja Windows Phone -versioiden teknisellä toteutuksella. Valopilkun iPhone-version tekninen implementointi oli sitä vastoin Blind Angle -yrityksen käsialaa.

Lopputuotteen tuli olla toiminnallisuudeltaan suoraviivainen: taksikeskukseen soittamisen tai tekstiviestin lähettämisen sijaan käyttäjä voisi ilman erillistä tilausmaksua tilata taksin huomattavasti näppärämmin sovelluksella, joka etsisi automaattisesti tilauspaikan sijainnin ja tarjoaisi mahdollisuuden seurata tilauksen etenemistä. Tällä vältettäisiin myös epävarmuus siitä, onko tilaus varmasti otettu vastaan.

Lisäksi sovellukseen suunniteltiin kätevä ennakkotilausominaisuus sekä mahdollisuus lähettää arvio matkan sujuvuudesta.

Alusta asti oli selvää, että sovelluksen piti pystyä tarjoamaan ylivertainen käyttökokemus. Tämä edellytti niin viimeiseen asti harkittua käyttölittymäsuunittelua että saumatonta teknistä kommunikaatiota sovelluksen ja taksikeskusten välillä. Teknisesti haastavan, useisiin tilausvälitysjärjestelmiin integroituvan backend-ratkaisun tuli näkyä loppukäyttäjälle käyttöliittymänä, joka olisi suoraviivaisuudessaan ja selkeydessään lähes huomaamaton. Käyttäjän tarvitsisi tyypillisessä tapauksessa huolehtia vain osoitteen valitsemisesta ja tilausnapin painamisesta.

Jotta sovellus palvelisi tarkoitusperiään, tärkeintä tulisi tietysti olemaan loppukäyttäjiltä saatava palaute. Siksi yleisöä rohkaistiin heti sovelluksen käyttöönoton yhteydessä jakamaan omia käyttöön liittyviä kokemuksiaan ja toiveitaan sosiaalisessa mediassa. Valopilkku-sovelluksen sisäisen ja ulkoisen viestinnän tuli korostaa, että sen kehitystä ei tehtäisi käyttäjiltä piilossa – vain heidän näkemystensä perusteella sovelluksesta olisi mahdollista tehdä niin kätevä kuin mahdollista.

Valopilkun saama mediahuomio ja palaute on ollut innostunutta. Pääkaupunkiseudun julkaisun jälkeen sovellus nousi välittömästi Suomen App Storen ladatuimmaksi ilmaiseksi sovellukseksi – kiinnostus on ollut vielä ajateltuakin suurempaa.

Sovellus laajenee asteittain koko Suomeen. Samalla sitä parannellaan sitä mukaa, kun seuraamme minkälaisia tilanteita sovelluksen kättöönotossa tulee vastaan. Matka on vasta alkanut, joten nyt on erinomainen aika jakaa kokemuksia sovelluksen käytöstä. Palautetta voi antaa Twitterissä avainsanalla #valopilkku, tai sovelluksen oman sivuston kautta osoitteessa www.valopilkkutaksi.fi.

Suosittelija:

Minut yllätti totaalisesti jo suunnitteluvaiheessa Taisteen raikas ja käyttäjälähtöinen näkemys Valopilkun käyttöliittymän toteutuksesta. Suunnittelun keskiössä on ollut koko ajan asiakas taksimatkan suorittamiseen liittyvine tarpeineen. Taisteen tekninen sovellusten toteutus ja palvelinratkaisu ovat olleet vakuuttavia. Käyttäjät kiittävät ja sovellusten latausmäärät ovat kasvaneet mukavaa vauhtia. Tätä työtä jatkamme yhdessä Taisteen kanssa.

Jouni Mutanen, osastopäällikkö, Taksiliiton Yrityspalvelu

Referenssi Valopilkku, taksin tilaus mobiilissa
Tilaaja: Taksiliiton Yrityspalvelu
Ajankohta:2014 -
Lisätietoja: Siirry yrityksen profiiliin Siirry yrityksen kotisivulle
Tagit
Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen
Tuotekehitys ja suunnittelu
Käyttöliittymäsuunnittelu
Mobiilikehitys
Ohjelmistokehitys
Palvelin- ja kapasiteettipalvelut
Android
Windows Phone
IT
Valmisohjelmisto
Toteutustyö
 
Pinterest

Muita julkaisuja Taiste Oy:lta

ite wikin digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Top 10 maailman parhaat ohjelmistot
Nouseva ohjelmistokehitystalo kasvaa yrityskaupoilla - Solidabis hankki palvelumuotoiluosaamista
Miten verkkopalvelu viedään onnistuneesti maailmalle?
Inbound-markkinointi: Hubspot jyrää Suomen johtavana markkinoinnin automaation teknologiana
Liiketoiminnan jatkuvuudenhallinta paranee paikkatiedon avulla
Moderni pilvipalvelu yhdistää kotimaisen konesalin, globaalin pilven ja co-locationin tietoturvalliseksi hybridiksi